Reciclarea mobilei pare un termen din domeniul SF, dacă ne uităm la istoricul nostru, din ultimii 30 de ani. Afirm însă că începe revărsarea preaplinului de mobilă, am ajuns la saturație si noi, românii.
Înainte de 1989 se stătea la rând și se cumpăra mobilă doar cu noroc. Alegerea stilului sau a culorii era o închipuire, te bucurai dacă primeai bonul care să-ți permită să scoți o garnitură de sufragerie din fabrica de mobilă. Doar cei mai înstăriți – nomenclaturiști, avocați, doctori, directori de fabrici își comandau mobila unor meșteri care lucrau după servici în ateliere improvizate în garaje sau beciuri. Nu exista reciclarea mobilei pentru că n-aveai ce arunca. Nimeni nu arunca mobila, toți o dădeau mai departe, în caz că apărea ceva mai bun sau mai nou.
După 1989 lucrurile s-au schimbat doar peste 10 ani. Până în 2000 nimic nu se schimbase cu adevărat. După 2000 se găsește mobilă tot mai frecvent, apar mamuți comerciali care capitalizează averi, explodează PAL-ul și MDF-ul și se trimite la țară sau prietenilor/rudelor tot ceea ce nu mai e de folos în noile apartamente sau case. Abia recent, după 2015, cam de 2-3 ani pot spune că am simțit că piața s-a saturat. Azi, în 2020, există surplus de mobilă care nu mai trebuie nimănui, cu certitudine.
Fac o paranteză și vă informez că cetățeni germani sau austrieci, aduc automobile în Ungaria, le abandonează pe marginea drumului, cu acte, chei și portierele deschise pentru a fi preluate de cineva și astfel să se scape GRATIS de aceste mașini. Poate este greu de imaginat un astfel de comportament, în mintea românului, nu? Vom ajunge și noi acolo, v-o garantez.
Vom ajunge la un surplus de produse cu termene de folosință medie sau îndelungată. Avem deja astfel de produse. Pentru că este din lemn, reciclarea mobilei poate fi considerată ca opțiune viabilă. Aici cel mai mult contează cât de mult lemn este în mobilă și cât de multe derivate din lemn, care au în componență și alte substanțe. Formaldehidă, plastic, înțelegeți?Pentru reciclarea mobilei cazul ideal ar fi lemn masiv, finisat cu ulei, non-toxic. Dacă însă ne referim la PAL sau MDF melaminat treaba cu reciclarea se complică. La Rădăuți se pare că este primul si singurul centru din țară care este destinat reciclării mobilei.
Drept urmare, dacă ai mobilă veche și vrei să faci ceva cu ea ai următoarele 5 variante:
- Vinde-o! – Când arată bine, finisajul este imperceptibil afectat de timp, materialul preferabil ca lemn masiv, faci așa : publici anunțuri cu imagini detaliate pe site-urile de mică publicitate și te rogi să trebuiască cuiva. Cere un preț care să te scape de transport și să justifice achiziția second hand, în locul unui produs nou. Ajută-l pe cumpărător să o ia de la tine din casă.
- Donează-o! – Ești norocos dacă găsești pe cineva care să o vrea chiar și gratis. Printre prieteni se găsesc cele mai bune ocazii. Mobila ta trebuie totuși să fie utilizabilă, fără defecte funcționale și cu finisaj afectat doar de uzură. Nu poți da dulapul din dormitor, are dimensiuni la comandă, însă poți oferi scaune, mese sau birouri.
- Reciclarea mobilei prin refinisare – înainte să scapi de ea,refinisarea poate să revitalizeze complet orice mobilier. Consideră vopseaua Kraft printre opțiunile DIY.
- Încearcă să-i găsești o nouă întrebuințare. Convertește o scară în rafturi de cărți sau suport de prosoape. O ușă veche poate fi la capul unui pat. Nu uita de mobila din paleți.
- Trimite-o la un centru specializat pentru reciclarea mobilei. Nu ai multe opțiuni în realitate în România. Dacă spargi dulapurile în plăci, apoi o cari singur și stai în Timișoara poți să livrezi maxim 5 mc/luna de persoana. În Baia Mare le iau rromii de lângă containere deși nu e permisă aruncarea lor acolo.
Va deveni în curând o afacere autentică reciclarea, deși lemnul masiv mă îndoiesc că va ajunge pe această lista. Mobila din plăci aglomerate însă stă să se verse în gropile de gunoi, e saturat tot spațiul locativ de forme vechi, deteriorate, din aceste materiale. Și continuă să se livreze muuuulta mobilă din plăci către populație. Aș adăuga pe această tendință și hainele, despre ambalaje nici nu are rost să mai pomenim. Magazinele continuă să ofere excesiv de multe ambalaje și pungi de plastic ce au durată de utilizare extrem de redusă.
Biomasa ar trebui să fie destinația principală în reciclarea mobilei, ca combustibil pentru instalațiile de încălzire a locuințelor. Mobila din lemn masiv va permite cel mai mult reutilizarea, refinisarea sau reciclarea, de aceea orientarea către astfel de produse, de calitate, consider că este trendul cel mai de dorit. Am numărat în casa mea 21 de piese individuale realizate din lemn masiv și doar 2 din plăci aglomerate. Corpurile de bucătărie sunt una dintre acestea și o canapea execrabilă cumpărată de pe Vivre acum 11 luni. La partea de tapițate cred că este o problemă reală, stofele sunt poliester și structurile din plăci aglomerate, rareori din brad sau fag.
Ce faceți voi cu mobila care nu vă mai trebuie? Oare Terra este viitorul Sakaar din Thor: Ragnarok?
Despre lemnul reciclat se poate spune că are o nouă viață, însă trebuie doar să conștientizați că lemnul renaște din propria cenușă, însă înainte de a ajunge pe foc se mai poate face ceva – Lemn reciclat – 2 abordări – Canada și România.