Acest articol caută să aducă lămurire pentru aceste formulări – Adeverința curătare coș de fum, adeverinta coșar, adeverința coserit. Nu vă putem oferi o imagine cu această adeverință pentru că imaginea utilizată anterior aparține unei companii care ne-a cerut să scoatem acest formular care le aparține.
Site-urile online care aparțin firmelor de coșerit sau hornarilor autorizați stipulează pentru a își justifica activitatea două acte legislative:
- Ordinul 163/2007 – care impune obligativitatea inspectării și curățării coșurilor de fum de două ori pe an. Eu am căutat în mai multe variante PDF ale acestui ordin, variante disponibile online și nu am găsit decât că se cere :
- ART. 96Înainte de începerea sezonului rece se iau următoarele măsuri de prevenire:
- a) controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încălzire existente la operatorii economici, instituţiile publice, locuinţele şi gospodăriile populaţiei, cum sunt surse de căldură, conducte, corpuri şi elemente de încălzire, sobe, coşuri şi anale de fum, şi înlăturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi;
Nu scrie nimic în acest ordin referitor la ”de două ori pe an”, poate citește un coșar profesionist și ne lămurește
- HG 357/2007 – este greșit menționat Art. 1, dar e drept că la Art 2 lit i se stipulează Amenda de la 500 la 1000 de lei pentru ” neexecutarea verificării, reparării și curățării periodice, cel puțin o dată pe an, a coșurilor pentru evacuarea fumului, precum și nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora” Cred că programatorii care au făcut site-urile hornarilor au copiat greșit unul după celălalt partea de menționare a legislației.
N-am găsit nicăieri documente legislative care să explice în ce format sau condiții se eliberează adeverința pentru coșerit, poate sunt forme interne.
Această adeverință este de cele mai multe ori cerută ca o formalitate, de firmele de proiectare și autorizare a instalațiilor de gaze. Păcat că din cauza birocrației din această țară unele documente sunt trecute la ”și alte hârtii” care trebuie atașate unui dosar. Adeverința respectivă ar trebui să certifice utilizarea unui coș de fum inspectat și curățat, cu remedierea tuturor problemelor de funcționare semnalate de către coșar.
Am găsit online o secvență dintr-un contract public dintre autorități și o firmă de coșerit, este interesant ce se cere:
Concluzie despre adeverința:
Aveți nevoie – legal – în câteva situații de această adeverință: Întocmirea unei documentații pentru instalații de gaz sau pentru garanția centralelor termice (uneori) sau …
CEL MAI IMPORTANT – pentru despăgubirea în caz de incendiu provocat de flacăra din focarul unde ardeți lemne. Dacă nu o aveți sau firma de asigurări omite să v-o ceară la asigurarea casei, sigur se va lega de inexistența ei, ca să evite plata daunelor provocate de un incendiu.
E trist că doar în caz de necaz se citește legislația și de cele mai multe ori se folosește scuza legală pentru a evita plata despăgubirilor. Până la această situație nimeni nu amintește clar de necesitatea inspectării coșului de fum, și omul o face doar când are probleme de funcționare, adică coșul s-a colmatat complet.
Semnalele că aveți probleme cu coșul sunt multe – sunete ciudate, pârâituri și pocnete din interiorul coșului, fum abundent și întors în încăpere, ardere slabă, fără tiraj. Mirosul de lemn ars în absența flăcării, depuneri vizibile de gudron, ardere slabă a lemnului sunt alte semne că coșul nu funcționează corect sau deloc și se impune prezența coșarului.
Revin pe această temă, și pentru mine sunt informații noi, importante. Lista de coșari autorizați ASFOCH.
Merită să citești și – ASFOCH – Asociație profesională pentru coșari, sobari și montatori de șeminee
Recomand tratarea subiectului din perspectiva omului interesat de propria securitate mai mult decât de frica legii.