Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană

Am cumpărat un coș de fum Leier Smart de 160 mm diametru interior cu 5 m înălțime și o sobă de fontă Globefire Pluto de 5kW

coș de fum Leier si soba de fonta Globefire Pluto

De circa 10 zile lucrez la cabana din Baia Sprie și am montat un coș de fum Smart Leier de 160 mm diametru interior, cu 5 m înălțime, conectat la o sobă model Globefire Pluto, de 5 kW cu aducțiune de aer din exterior.

Am început în mai, anul acesta, cu achiziția sobei, pe care am găsit-o doar în Germania, pe un site de profil, la un preț de 600 de EURO plus 150 costuri de transport. A venit pe un palet, foarte repede. Apoi, urmând sfaturile unui specialist în sobe am aflat dimensiunea recomandată pentru evacuare și am cumpărat un coș de fum Leier Smart de 5 m, cu interiorul ceramicii de 160 cm, izolat la interior cu vata bazaltică. Dimensiunea mantalei exterioare, de beton este de 32×32 cm, cel mai mic disponibil.

cabana Baia Sprie - cos de fum Leier Smart și soba de fonta 5 kW
Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană 27

Coșul l-am zidit în 3 etape:

  • prima etapă – 5 mantale cu tăieturile aferente pentru ușa de vizitare și aducțiunea de fum,
  • apoi 6 mantale cu trecerea prin acoperișul de draniță
  • la sfârșit 4 mantale cu capac și pălăria de inox.

Pe tot parcursul lucrării soția mea a fost mâna dreaptă, de un real ajutor.

Am introdus în soclu 4 bare filetate M10 prinse cu ancora chimică, care s-au continuat până în vârf cu piulițe de adăugire. Sus le-am fixat cu șaibe și piulițe cu blocare, acoperite cu mortar si capacul de beton. La traversarea învelitorii am fixat o bară filetată și corniere metalice. Partea liberă am tencuit-o și am aplicat 4 colțare cu plasa de 10 cm.

Am aplicat un adeziv de exterior CM 11, care s-a dovedit destul de dificil de tras, însă mă declar mulțumit, chiar dacă suprafața nu e perfect plană. Urmează azi a doua mână de adeziv.

Am avut parte de un accident, prima manta cea în care s-a montat ușa de vizitare pentru acest coș de fum, s-a rupt exact în două, la momentul tăierii pe o față. Am lipit mantaua înapoi cu ancora chimică și am răsuflat ușurat să o măsor că are doar 1 mm diferență de cotă, ruptura a fost curată, fără cioburi.

Soba a fost simplu de montat, a venit din Germania direct pe palet și au trebuit adăugate doar câteva accesorii prin înfiletare. Sub sobă am pus o placă metalică de 3 mm, vopsită în câmp electrostatic cu dimensiunea de 90×130 cm. Pentru lucrări de confecții metalice vă recomand Gamada Metal, dacă sunteți din Baia Mare sau împrejurimi.

Racordul de la sobă la acest coș de fum este de 120 mm, am achiziționat burlane de 2 mm grosime și un adaptor de la 120 la 160 cu șnur de azbest la trecerea de la metal direct în ceramică. Împreuna cu gura de aer exterior din inox, tubul flexibil de 80 mm pentru aducțiunea de aer exterior și vata ceramică cu grosime de 5 cm au costat cca 700 de lei.

Încă aspectul exterior lasă de dorit, dar revin cu al doilea strat de tencuială azi. Scriu acum, cu entuziasm, înainte să merg la lucru ca să termin toate fazele necesare la montajul unui coș de fum. Coșul a fost achiziționat local de la Leier direct, la cel mai bun preț al momentului. Mulțumiri dl Eugen Coman. Pentru comenzi aveți aici nr de telefon – +40786012248

La traversarea peretelui am montat vata ceramică urmând indicația dlui Lesan Andrei pentru a obține cca 14 cm de izolație între burlan și perete. Vata ceramică a asigurat circa 10-12 cm în jurul burlanului, am completat cu vata de sticlă până la diametru total (46 cm) al traversării.

Peretele este izolat cu 20 cm vata bazaltica, are la interior gips carton și la exterior siding din lemn de 3 cm. Grosimea totală a peretelui este de 35 cm.

Acum 2 zile am dat drumul la primul foc și totul pare în regulă, nu fumegă nicăieri, și calculul de necesar termic pare în regula. Am câștigat 10 grade la interior într-o oră.

Trebuie menționat că soba este complet etanșă, trage aer de afară, evacuează pe coș, cenușarul este în interior, închis ermetic de ușă. Are 2 reglaje de aer, primul la intrarea tubului flexibil, în spate și altul sub focar cu o rozetă cu fante. Se vede clar că arderea este molcomă, nu consumă repede lemnele. Dacă deschid ușa coșul de fum trage și arderea se intensifică. Am consumat 4-5 kg de lemn în 3 ore, iar după 20 de ore, cabana s-a răcit doar cu 6 grade, în condițiile unui geam deschis la baie și a unei temperaturi pe timpul nopții de cca 5-6 grade Celsius. Contribuie aici foarte mult izolația pereților, chiar dacă pierd pe partea de înmagazinare a căldurii. Cabana pe structură din lemn nu are masă termică.

Am făcut greșeli la montaj, le știu, le-am remediat din mers însă per total, nu sunt erori care să afecteze funcționarea. E posibil să trebuiască corset metalic pentru cei 2,5 m de coș, parte liberă deasupra învelitorii, însă la acest moment încerc să finalizez și eventual să revin în primăvară.

Urmează să montez o protecție din 2 segmente de tablă la trecerea prin acoperiș, nu am găsit decât de 36×36 cm, având în vedere că mantaua are 32×32 cm, însă cred că voi putea realiza adaptarea și etanșeizarea cu banda bituminoasă aluminizată.

M-am pregătit cu lemn de foc, din vară, azi doar îl stivuiesc, la îndemână:

lemn de foc - alun, salcie, stejar și brad
Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană 28

Concluzii:

  • este ciudat că nu am găsit în România, la un preț decent o sobă cu aducțiune de aer din exterior. Aceste modele sunt foarte răspândite și chiar dacă am sunat la producători ( respectele mele pentru Prity) au admis că nu fabrică astfel de sobe.
  • costul de montaj la un coș de fum se ridică la cca 200 de lei/ml, am economisit 1000 de lei. Trebuie menționat însă că detaliile de racord, fixare în soclu, traversare a învelitorii sunt faze la care se pierde timp mult, dacă le vreți făcute corect. Nu știu dacă meșterul coșar are inclus în acest cost toate aceste detalii ( plus materialele necesare)
  • inițial voiam un aer condiționat cu inverter, care să dea și căldură. Azi, mă bazez pe lemnul adunat din livadă, gratis, și la cât a ajuns costul energiei electrice mă declar fericit de decizia luată
  • este foarte important calculul de dimensiuni, puterea sobei cu spațiu, dimensiunea pentru coșul de fum, dimensiunea racordului, a izolației de traversare pentru un perete din materiale combustibile, a asigurării statice a coșului. Sunt detalii care duc la un rezultat fericit, și mai ales la împlinirea așteptărilor. Aerul disponibil sobei pentru ardere este foarte important, mă aștept ca coșul de fum să nu aibă depuneri și să trebuiască curățat rar.
  • trebuie încredere în forțele proprii, sfaturi bune de la specialiști, răbdare și perseverență. Putem face cu propriile mâini incredibil de multe.

O iarnă blândă și căldură tuturor, mai ales în suflete.

P.S. Este ianuarie 2023, aseară, in data de 9 au fost 11 grade la orele 21 în Baia Mare. Am folosit soba de mai multe ori, însă e prematur să afirm că face față unei ierni, când social media e plin de imagini cu ghiocei. Am dormit de 2 ori acolo, în confort perfect. Am fotografiat și filmat ambele componente, soba și coșul de fum, absolut încântat de funcționare.

19 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Foarte faina soba.
    M-am tot gândit la soluții de încălzire, deși deocamdată e prematur.
    Ma bucur de articol..

  2. Sunteți geniali ! Pe cine găsesc eu să-mi facă această lucrare și cat m-ar costa ??? Felicitări , îmi plac oamenii organizați și responsabili !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.