Arce gotice din lemn pentru sere și solarii

arce gotice din lemn

N-am găsit nicăieri denumirea grinzii sau fermei din lemn ca tip similar cu cele de arce gotice folosite peste tot în online la construcția de Greenhouse. Le găsiți doar la căutarea de ”gothic arch greenhouse”. În rest, toate elementele structurale din lemn folosite la construcții mai mari sunt pline lamelare, Glulam sau cel mult zăbrelite, dar nicăieri n-am găsit o denumire de sine stătătoare. Am avut dilema asta, cu numele și la – Cum se numește în limba română această sculă pentru crapat lemnul?

Update – fierce ar fi denumirea propusa de Alex – întoarcere bruscă, bănuiesc că se aplică la vârful arcului gotic.

Din păcate doar spațiul online de limbă străină de limba română este plin cu informație și sunt nevoit să caut cel mai des în engleză. După Brexit engleza nu mai face parte din limbile vorbite în interiorul UE, dar cred că va fi greu sau chiar imposibil să nu devină Universala.

Revin la arce gotice din lemn, interesul meu pentru acestea este justificat de nevoia construirii unui spațiu de depozitare pentru sutele de plante ce azi sălășluiesc pe terasa noastră. Suntem norocoși, avem o terasă de vreo 30 de mp, dar peste 200 de plante, aparținând Adrianei, au invadat-o. 3/4 au caracter temporar, urmează să fie răsădite în grădina de la livadă. Timpul de tranziție face ca terasa noastră să fie foarte aglomerată și o tentație pentru puștoaica de 15 luni care deja a făcut câteva incursiuni între răsadurile de castraveți, lebenița sau ardei.

Sunt în același timp în căutarea unei soluții pentru un spațiu de parcare a tractorașului Pasquali 995 pe care îl deținem și care ne ușurează munca agricolă considerabil. Astfel am ajuns la ideea unui spațiu acoperit, cu folie în primă fază și mai apoi cu policarbonat. Serele și solariile de-a gata costa de la 2000 de lei în sus, pentru 4×6 m la sol cu h de cca 4 m. Nu suport ideea de a fi cu tavanul pe cap, am nevoie de spațiu în sus, pentru când intru acolo. Am deja 2 porți, nefolosite, am să refac calculul pentru a le putea încadra.

Știu din discuțiile cu un prieten despre ideea de a construi grinzi cu 2 lamele subțiri distanțate din loc în loc, dar imaginile găsite recent mi-au luminat viziunea și am ajuns să caut soluții online.

Arce gotice – grafica

arce gotice
arce gotice
arce gotice pe triunghi echilateral
un calcul
structura din lemn pe arce gotice

Sunt arce gotice ca formă geometrică finală, deși nu susțin încărcături mari. Mă încântă folosirea unei cantități mici de lemn, cu costuri reduse, compensate prin manoperă. Cred că sub aceste arce gotice pericolul intemperiilor normale – ploaie, zăpadă este diminuat considerabil, iar grindina oricum face pagubă, indiferent de forma de sub folie sau sticla.

Următoarele resurse online merită parcurse, eu am pornit de la o discuție pe FB între tâmplari.

Dacă nu ați văzut sub clipul de pe youtube link-ul, omul ne pune la dispoziție și proiectul in Sketchup. Nu e singurul, mai sunt încă și se pare că pe forumurile de profil în engleză subiectul este discutat.

Secțiunea poate avea mai multe variante, de la aplatizată până la foarte ascuțită. Cred că varianta Lancet sau cea pe triunghi echilateral se potrivesc cel mai bine unui proiect mic. Nu vreau să ajung la cer ca domurile germane sau italiene, bazate pe astfel de structuri din piatră.

forme diferite sectiuni

Am încercat să calculez cât ar iesi costurile cu materialul lemnos pornind de la o scândură de 5 m, disponibilă în orice uscător de cherestea. Luam π=3.14159 și formula de mai jos:

lungimea arcului de cerc
  • pentru n=60°, forma echilaterala, formula se simplifică la Larc= 1,047*R. R este latura triunghiului echilateral din imaginea de mai sus dacă am o scândură de 5 m ce urmează să fie arc de cerc, atunci coarda, dar și baza solarului va avea 4,77 m.
  • Înălțimea arcului de cerc, adică distanța cea mai mare dintre coardă și arcul de cerc va fi de cca 37 cm. Să știți că am mai rotunjit, dar dacă toate segmentele construite vor fi identice vom obține un spațiu interior cu inalțimea de cca 4,4 m.
  • Relativ simplu, mai ales dacă se fac arce gotice din șipci de 5×3 cm, lungi de 5 m. Pentru 12 jumătăți de arc voi avea nevoie de 24 de șipci, adică vreo 3 scânduri de 5 m lungime cu peste 27 cm lățime, de poștă, adică groase de 5,5 cm.
  • Cubajul lor și costul la valoarea de 1200 de lei/mc imi dau o cheltuiala de 250 de lei. Mai adăugam scândurile de perimetru al bazei, ca în filmulețul de mai sus și dublam acest cost.
  • Mai trebuie distanțierele, plus folia, plus elemente de fixare, cu totul estimez că ies sub 1000 de lei materiale.

Timpul de execuție estimez că nu depășește 3 zile, de câte 8 ore, cu tot cu fixarea în sol a suportului pentru scândurile de perimetru. La mine la livadă este izolare, am timp acum de meșterit, doar că e nevoie de o zi de lucru pentru pregătirea lemnului într-un atelier cu circular, abricht și calibrator. Construcția șablonului de îndoire simplifică foarte mult montajul pentru elementele de arce gotice din lemn.

Cred că reprezintă o soluție simplă și la îndemâna oricui ce a mai lucrat cu lemnul, mai ales pentru structuri de dimensiuni mici. Calitatea execuției ar trebui să facă diferența între un șopron și o seră, dar aici fiecare meșter își pune amprenta. După lipirea segmentelor de arce de cerc de care am nevoie aș vrea să le dau cu ulei, pentru protecție. Prinderea în sol aș face-o în ceva beton turnat într-un bolțar ca cofrag și cu colțare metalice ca să nu atingă lemnul solul.

Dacă cineva a făcut așa ceva, la noi, în România m-aș bucura să aflu detalii din experiența proprie. La nivel de concept mi se par aceste arce gotice o alternativă mult mai ieftină și adaptabilă pentru fiecare locație.

Aștept comentariile voastre.

Pe de altă parte, englezii sunt mari specialiști la construcția de greenhouse, pentru pasionații de plante, nu mă refer aici la solariile agricole. Plantele trebuie păstrate undeva protejate, pe timpul rece sau chiar tot timpul anului. Nu sunt oranjerii, acele structuri sunt sere adăugate locuințelor. Am găsit pe https://www.altongreenhouses.co.uk/ și https://www.gabrielash.com niște imagini de vis care provoacă celor pasionați de grădinărit și cultivat plante decorative amețeli.

Detaliile de execuție, dar și prețurile sunt pe măsura pretențiilor. Găsim aici cărămidă, piatră, alei ce întregesc imagini cu aranjamente florale senzaționale și detalii de decor din lemn foarte frumoase dar mai ales elaborate. Costul reflectă totul, însă am convingerea că și România are grădinari cu putere financiară care ar plăti bani frumoși pentru ceva realizat cu bun gust.

Spor la treaba, bifați pe declarația pe proprie răspundere lucrări agricole.

arce gotice pe triunghi echilateral
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    OGÍVĂ, ogive, s. f. 1. Sistem de construcție caracteristic arhitecturii gotice, format din intersecția a două arce de cerc dispuse diagonal, care formează osatura unei bolți sau a unei deschideri.
    Ca sa ma dau destept.

    • Eu apreciez, nu consider ca e infatuare. Sunt atat de multe cuvinte pierdute in limba romana. Năpraznic e unul dintre ele, greu de tradus in engleză.

      • #3 Comentariu nou

        Fierce. Se potriveste ca o manusa. Poate ii spune cineva firmei de miliarde de dolari si masinii lor de tradus cuvinte care e Google Translate.

  2. #4 Comentariu nou

    Cred ca cea mai eficienta metoda este sa iti faci un sablon (rig) cum a facut si Benny in videourile lui dar de data asta sa aiba suporti si in doua parti din interior sau macar la apex-ul arcului (componentului individual). In felul acesta nu mai ai variatii de curbura (se vede cel mai bine la minutul 3:30 dar mi-am dat seama din prima ca la un arc nu te poti baza doar pe capete pt consistenta).

    In plus fundatia din clip e buna (pilonii sunt facuti corect) dar din nefericire acolo va avea doua probleme a) ancorarea e slaba (la un vat puternic nu vor tine diblurile si clipurile alea, sunt deprimant de insuficiente) si b) nu cad grinzile cum trebuie, la minutul 7:18 se vede prima data dar mai grav la 7:30 e un colt care cade foarte marginal pe pilonul de fundare si asta nu va rezista in timp. Garantat. Fundatie buna, constructie buna, legatura dintre ele f proasta si e pacat de toata munca pe care a facut-o.

    Arata insa fain 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.