Arta lemnului de Sorin Chiuzbăian – Handcrafted By Chiuzbi

arta lemnului

”Man … Sunt fericit ” mi-a scris azi Sorin, dupa ce i-am confirmat ca am primit materialele pentru Arta lemnului – acest articol minunat care îl are ca protagonist pe Chiuzbi. Suma coincidențelor prea multe din ultima vreme mă face să cred tot mai mult că nimic nu este întâmplător pe lumea asta și că nu există coincidențe.

Arta lemnului este un titlu potrivit, demn de un om aplecat asupra lemnului. Arta lemnului vorbește și celui care este la curent cu tehnologia, are căști în urechi, face alpinism utilitar, studiaza arta și sculptura în mod cert și aplicat. A sculptat și piatră, dar tot lemnul i-a șoptit mai dulce la ureche taina lui, a fibrei de sub coajă. Materialul din care lucrează este variat, iar ceea ce face mai nou cu drag sunt căni de lemn și linguri. Un bushman adevarat îl va invidia, pentru că Sorin Chiuzbi ne povestește, detaliat, exemplificat cu imagini, în cuvintele lui cum se meșterește o astfel de KUKSA.

Arta Lemnului - Hancrafted By Chiuzbi

Am aflat despre el din online, i-am scris, mi-a răspuns și am programat o întâlnire ulterior, la o cafea. La Pressco, în Baia Mare am ajuns pentru prima dată când am stat de vorbă și gustul aparte al cafelei l-am uitat într-o ora de vorbă. Când fac conexiune cu un om care gândește, spune și simte la fel cu mine, timpul zboară și pare insuficient să poți să spui despre tot ce vrei să împărtășești cu celalalt. Sorin se găsește pentru mine printre cei a cărui număr este tot mai mare, printre oamenii vii, liberi, neconstrânși, neîncorsetați de reguli, care a reușit să se elibereze de povara apartenenței la un sistem dictat de alții și zboară liber, uimit și fericit de propria bucurie.

Uite … Arta Lemnului se numește ceea ce el a scris și a descris despre sine și munca/plăcerea lui într-ale lemnului.

Arta lemnului

sorin chiuzbaianO mica introducere despre mine, cine sunt si de unde vin: Numele meu este Chiuzbaian Sorin, din Baia Mare, Maramures absolvent al liceului de Arta Baia Mare iar de 10 ani sunt in Timisoara. Sunt absolvent al  Facultății de Arte si Design din Timisoara, sectia Sculptura 2006-2009, cu masteratul in sculptură în perioada 2009-2011.

La terminarea studiilor am decis sa rămân in Timisoara, găsindu-mi de lucru intr-un domeniu nou, cu totul diferit – alpinist utilitar. Acest servici nu are nici o legatura cu arta dar era un domeniu ce imi asigura un salariu decent. Dupa 6 ani  de lucru si timp investit in diferite activitati, am constatat ca dupa terminarea studiilor am interactionat foarte putin cu domeniul pe care il iubesc ARTA si mai ales sculptura.

Cum a inceput  totul :

In 2015 pe cand eram intr-o excurie in Grecia am găsit o bucata de lemn de maslin, pe care am adus-o cu mine in Romania cu gândul de a sculpta ceva, candva. Dupa nici 3 zile de când am sosit deja am cioplit o lingura din acea bucata de lemn de maslin si acest lucru a redeschis apetitul meu pentru prelucrarea lemnului, arta si tot ce inseamna lemn. A fost ca o intoarcere in timp, o emotie puternica ce nu o puteam explica. Aveam o multime de idei și ganduri legate despre arta, sculptura și chiar pictura.

Cum in ziua de astazi suntem conectati la tot ce ne inconjoara am postat lingura pe o retea de socializare pe Hancrafted By Chiuzbi iar aprecierile nu au intarziat sa apară, ba chiar si câteva comenzi ferme. La inceput ciopleam afara prin diferite locuri, la padure, la iarba verde, in camera de apartament, pe balcon, doar de dragul de a face ceva unic, special de care lumea să se bucure. Îmi doream ca cei care le dețin sa se simta mai diferiti, unicati, in lumea asta care ne face sa ne simtim toti la fel.

arta lemnului

Dupa o perioada in care am cioplit pe unde am apucat, in timpul liber, după servici, ca sa onorez comenzile pe care le tot primeam in urma postarilor am simtit ca trebuie sa trec la un al nivel. Simțeam nevoia de a avea propriul atelier de creatie, in care sa pot sa lucrez tot ce imi doresc si sa duc ideile mult mai departe decat imi permitea ”atelierul improvizat” in acel moment.  Să am locul meu, „cuibusorul creativ”, in care să pot face piesele din lemn, la un alt nivel, mai apropiat de arta lemnului.

Decizia:

Mai exact la sfarsitul anului 2015, in luna Decembrie am decis sa imi dau demisia si sa imi urmez visul de a face arta, iar rezultatul să însemne ceva de care oamenii să se bucure, să se simta speciali, mai unici si mai diferiti.

Am inceput anul 2016 in cautarea unui atelier, am tot  incercat diferite colaborări și incercari de a găsi locul potrivit, prin tot felul de ateliere, dar dupa un timp am decis ca trebuie să imi gasesc un spatiu care sa fie doar al meu. Mai exact pe 2 mai 2016, am reusit  sa inchiriez un spatiu intr-o fosta fabrica din Timisoara și sa imi fac propriul meu atelier de creație. „Cuibusorul creativ” este locul unde pot să lucrez după bunul plac.

Spatiul era intr-un hal fără de hal, dar eram fericit ca simteam si vedeam cum visul meu incepe sa prinda contur. Am inceput sa imi cumpar diferite scule: un strung, banzic, exhaustor pentru praf si rumegus, diferite dălți pentru strung, dălți de sculptura, dălți pentru sculptura miniatura si multe alte scule cu care sa pot lucra. O parte dintre dalti le aveam si din timpul facultatii, la fel si unele scule electrice flexul, bormasina si masina de slefuit.

Imi doream sa lucrez si alte forme, sa fac mai mult decat o simpla lingura, simteam ca lingura are nevoie si de alte obiecte in jurul ei cum ar fi boluri din lemn, căni din lemn,  blaturi din lemn. Toate, duse la un al nivel de finisare si un concept mai artistic in incercarea de a depasi actul mestesugaresc, să fie unicate, să nu fie acel obiect produs in serie, banal, reprodus identic de multe ori.

Ce face ca aceste linguri, căni si boluri sa fie chiar speciale este ca sunt lucrate MANUAL chiar dacă unele faze implică utilizarea unor masini electrice.

Cu acel gand am pornit la drum  sa te fac sa te simti special/a in momentul in care intri in posesia  unei  linguri,cani,bol din lemn sau orice alt produs marca Hancrafted By Chiuzbi. În toate aceste lucruri incerc sa pun si acel ceva ce este definit ca ARTA, dar înseamnă simțire. A mea, a ta, a noastră cei doi care am participat la meșteșugit și la folosit. Am făcut multe alte lucrări din lemn: suport pentru verighete (o cutie speciala din lemn), prize din lemn pentru sala de cățărat, boluri, pe lângă căni si linguri din lemn.

Prefer să lucrez doar cu lemn de calitate și aleg de regulă esențe de lemn nobil: Nuc, Cires, Mar, Prun, Maslin, Platan, Stejar sau Paducel.

Crearea unei căni

Pentru inceput imi aleg bucata de lemn, pe care o studiez si imi aleg în lemn locul cel mai potrivit pentru a poziționa forma unde va fi cana. Încep sa o debitez grosier in banzic daca este nevoie, ca sa ii dau o forma cat mai potrivită ca să pot să o lucrez in strung. Următoarea etapa este gaura de la cana care se face cu ajutorul strungului. Centrez bucata de lemn in strung si pregatesc zona pentru scobirea volumului de cană. Adâncitura poate rezulta într-un volum cuprins intre 200 si 300 ml.

Dupa ce am facut gaura, desenez în creion cana cu aproximatie, așa cum as dori sa arate. Folosesc din nou banzicul ori polizorul unghiular pentru a indeparta surplusul de lemn pe porțiuni mai mari. Se trece la partea MANUALA, adică slefuit manual cu smirghel de 60, 80 și 100 pentru a indeparta toate impuritatile si muchiile ramase. Finisez toarta canii și prelucrez fin această parte, folosind scule de mână. Aproximativ 50 % din lucrare este făcută cu scule electrice, iar diferența manual.

Prefer să scot fibra lemnului in evidență și e nevoie de slefuiri îndelungate, cu granulații tot mai fine.

Prima baie

  • se introduce cana in apa timp de 30 secunde ca sa se umfle porii care au ramas dupa prima smirgheluire. Acest procedeu se repeta de cate ori este nevoie in functie de tipul de lemn folosit si mai ales de densitatea fibrei. Se lasa cana până este complet uscata, abia atunci se reia partea de refinisare cu smirghel pentru indepartarea porilor care au expandat în urma băii în apă.

A doua baie

  • Am ajuns la partea de hibratare cu ulei. Cana se aproprie de ultima faza, doar ca inainte să o hidratez, se ștanțează marca ” Hancrafted By Chiuzbi
  • Se unge cana de 2-3 ori pâna se vede ca nu mai absoarbe ulei, iar acest procedeu se repetă de 2-3 ori in functie de esența de lemn. În momentul în care uleiul nu mai intra in lemn însemna ca este suficient de hidratat. Se lasă cana la uscat in functie de tipul de ulei folosit de la 24 ore pâna la 72 de ore.

Luciul final se obține prin frecarea cu pâslă, iar suprafața finală este perfect netedă și lucioasă. Cănile, lingurile și bolurile se pot personaliza cu diferite inițiale sau diferite desene in fuctie de preferintele solicitantului. Tipuri de ulei folosite: ulei de TUNG, ulei de IN 100%pur, ulei KITCHENWARE OIL. Se poate folosi uleiul de masline sau ulei de floarea soarelui pentru rehidratare acasa. Cam acestea sunt etapele de lucru pentru a face o cana de lemn (KUKSA).

Poate emoțiile scrisului au fost mari și se simt în exprimare. Meșteritul în lemn, producerea de unicate, produse finite, folosind o resursă regenerabilă, mi se pare o variantă de câștigare a independenței fantastică. Cred că experiența de a produce ceva cu propriile mâini, dar mai mult decât atât, ceva ce altcineva folosește și apreciază este covârșitoare, atât pentru suflet, cât și pentru rațiune. Devenim mai buni, mai fericiți. Creștem spiritual, poate chiar și economic, am învățat că partea a doua se dovedește că de regulă urmează împlinirii interioare.

Sunt tot mai mulți cei care-mi scriu despre lemn și despre plăcerea de a-l prelucra, dar mai mulți sunt cei care se bucură de folosirea lui.

Cu drag, de arta lemnului, arta sculptată.

arta lemnului
46 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ,
    As fi interesat sa cumpar 2 cani si 2 boluri din lemn pe care efectiv doresc sa le utilizez , care ar fi pretul ? multumesc !
    Cu stima
    A M

  2. #2 Comentariu nou

    Foarte frumoase canile tale, si lemnul are niste nuante fantastice, insa nu poti spune ca sunt handcrafted! A fi handcrafted insemna ca sunt facute exclusiv cu unelte de mana, dar cum tu folosesti utilaje si in esenta strungul… numai handcrafted nu sunt!
    Numai bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.