De sute de ani fost crescut și admirat decătre grădinari pentru aspectul său mirific, pentru frunzele de un colorit viu, diferențiat pe subspeciile sale. Acești copaci frumoși aduc un plus unic pentru orice grădină, cu frunze variind de la forme de dantela delicata la un frunziș multicolor intr-un curcubeu de culori – de la roșu și verde la roz cu o evidențiere aparte a celor albe. Designerii peisagiști iubesc artarii japonezi, deoarece ei pot fi folosiți în atât de multe moduri în peisajul grădinii.
Cele mai multe centre de peisagistică sau pepiniere sunt în situația de a face greu față cererii specifice pentru fiecare amenajare particulară și de aceea creșterea arțarilor de feluri cât mai variate, în ghivece, se poate dovedi o afacere profitabilă. Cu siguranță, alegerea de a cultiva cu grijă o diversitate cât mai mare se va dovedi benefică atunci când proprietari sau peisagiști vor porni în căutarea copacului perfect asortat grădinii lor.
Exista sute de soiuri pentru artarul japonez, cu variații infinite de culoare, formă, tip de frunze și mărime. Asta poate fi de-a dreptul confuz pentru un începător, așa că amintiți-vă că de cele mai multe ori artari japonezi se împart în două categorii mari, frunze normale și frunze larg despicate, plus diferențierea în două culori primare, roșu și verde. Cei cu frunza tăiată – de asemenea, numită frunze dantelă – sunt soiuri denumite „dissectum”, de exemplu, Acer palmatum „dissectum.„