Am menționat acum câteva zile că am avut ocazia să particip la ultima zi de curs pentru sobari ținută la Reghin de asociația ASFOCH, unde tot ceea ce am făcut a fost să ascult cu atenție, să încerc că-i înțeleg pe acești meșteri. Preocupările sobarilor merg mână-n mână cu cele ale coșarilor sau hornarilor. Meseria de hornar este veche de când lumea, considerată una tradițională, poate presupus a fi la același nivel de specializare cu cea a celui de la pălincie sau a celui care are afumătorie. Nu cred că cineva a spus la școală-n clasa-ntâi că vrea să se facă coșar sau hornar.
Pe de altă parte, majoritatea celor care construiesc o casă doresc șemineu, centrală pe lemne sau puțin mai rar sobă pe lemne. Șemineul este ceva fistichiu, ideea primară de foc, privit în spatele unei sticle de protecție ne încântă și ne încălzește. Șemineul trebuie să elimine gazele rezultate în urma arderii pe undeva, ca urmare va avea nevoie de un coș de fum. Niciodată, eu personal, nu mi-am pus problema că acel coș de fum trebuie proiectat, că forma și dimensiunile lui sunt elaborate și fac parte dintr-un proiect. Voi știați asta?
Sunt elemente prefabricate în comerț, la magazinele de bricolaj, tubularură sau racorduri, iar un zidar priceput le poate îmbina, desigur. Partea de șeminee este la rândul ei prezentă în oferta multor comercianți, alegerea de regulă se face estetic, nu neapărat pe alte criterii. Și cu un meșter zidar priceput, care a mai făcut astfel de meștereli, se pot cupla și pune în operă aceste piese de puzzle, rezultând o structură care permite arderea lemnului. Grinda de deasupra șemineului, piatra sau lespedea din fața lui sunt detalii la care știu sigur că se acordă o mare atenție și chiar se investesc bani frumoși.
Și-acum, partea reală, legală, practică, așa cum ar trebui să fie firesc de urmat:
- Prima dată apelați la un proiectant de instalații termice, care va gândi un astfel de sistem, complet
- Acesta va începe cu coșul de fum, dimensionat conform planului clădirii
- Va alege o soluție de ardere a lemnului ( doar de această situație vorbim aici ) – șemineu sau sobă, cu recuperator de căldură sau alte accesorii aferente.
- Va racorda focarul acesteia cu coșul de fum adaptând cerințele tehnice specificate de producător
- Va putea propune o soluție cu sobă sau șemineu construit la comandă, in situ, cu specificații aparte, personalizate și potrivite cerințelor beneficiarilor
- Va putea să vă îndrume să luați legătura cu un coșar și cu un sobar
- Primul va lucra coșarul, unul autorizat, care va și emite documente pentru acest serviciu
- Construirea șemineului sau a sobei va fi făcută la fel, de către un meșter autorizat, care va face mai multe teste la final, consemnate pe documente.
Pentru informare vă recomand forumul Softpedia. Eu am citit tot ce am găsit înainte de a decide într-un domeniu în care nu am competențe. Am ascultat toate părerile, am căutat să deduc informația de valoare din noianul de orgolii, firești între meseriași de orice fel.
De reținut despre ASFOCH:
ASFOCH este Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de fum și Șeminee la care s-a alăturat recent și aripa de Sobe Eficiente. Această asociație reprezintă suma celor mai mulți meșteri din domeniu din România, cu o hartă interactivă de unde puteți găsi în fiecare județ membrii ai asociației autorizați. Harta este aici.
Am găsit online încă o asociație a hornarilor, însă doar cu structură de conducere și la care președintele menționează că a fost membru ASFOCH și le-a urmat cursurile, deci bănuiesc că este o entitate recentă, apărută în urma unor disensiuni cu ASFOCH. Sunt frecvente astfel de segmentări, pe orice palier al profesiilor, însă nu face bine nimănui ca reprezentarea în fața autorităților să fie fragmentată.
Legislație
Dacă vorbim de coșuri de fum existente, în locuințe vechi, intervenția coșarului sau a hornarului ar trebui făcută cel puțin o dată pe an. Faptele de mai jos vi le prezint încercând să deslușesc prin legislație, cu destul de puțin succes.
Hornarii eliberează adeverința curătare coș de fum sau adeverinta coșar sau adeverința coserit cum i-o fi zicând în fiecare zonă. Am găsit pe Scribd un model de astfel de adeverință, în care se trec destul de multe informații reale și vitale pentru proprietarul clădirii. Costul unei astfel de curățări sau inspecții poate fi de 40 de lei pentru cele pe gaz, 50 de lei, pentru coșurile care deservesc focare pe lemne + costuri suplimentare în funcție de dimensiunea coșului, dificultatea accesului și particularitățile situației.
Sunt destul de mulți falși hornari, legislația noastra este ca șvaițerul, greu de deslușit și plină de lipsuri. Cele mai multe specificații despre legislație le-am găsit într-un document emis de ASFOCH și Asociația producătorilor de materiale de construcții din România. Puteți să-l consultați aici. Nu am aflat încă ce condiții trebuie îndeplinite pentru a deveni coșar autorizat, însă majoritatea celor onești se prezintă ca fiind membri ASFOCH și au certificate care atestă participarea la diferite cursuri susținute de această Asociație Profesională. Căutați online ” coșar autorizat ASFOCH ” și comutați pe imagini. SNCP este Școala Naționala de Coșari Profesioniști, însă site-ul lor nu mai funcționează, dar este structură aparținând de ASFOCH, la fel ca și Academia Prohornar..
Faceți distincție între diversele calificări, sunt cursuri pe teme diferite și doar unele Certificate atestă absolvirea unui curs de Hornar.
Opinia mea personală ca și concluzie
În privința gazului metan se întocmesc un minim de documente, pentru că se cer și există diverse organisme care le pot verifica. Lipsa lor, în cazul gazului nu duce automat la sistarea gazului și până când nu face ceva BUM, practic, nu se poate lua legal nici o măsură – nu există legislație.
În privința arderii de lemn în sobe sau șeminee lipsa unor autorități care să verifice documente legate de focar sau coșul de fum duce la o ignoranță totală. Tehnic și practic, după construcția celor două, doar problemele de funcționare pot duce la solicitarea serviciilor unor coșari sau hornari.
Caz real, relatat de un hornar, a fost când un cetățean disperat că îi arde hornul l-a solicitat duminica să intervină și să îi rezolve problema înainte să i se aprindă toată casa. Hornarul de la ASFOCH l-a ajutat, însă și astăzi, cetățeanul nu a făcut nimic, funcționează la fel, cu același coș neconform, poate până arde casa. Ignoranța este o proprietate umană greu de acceptat pentru mine, mai ales că ține de siguranța vieții unei familii.
Citește și despre Sobă cu lemne și sistem de ventilare cu recuperarea căldurii