Atelier Hobby – prelucrare primara cu fierastrau circular și abric

EMT

A trecut ceva vreme de când am scris prima dată despre un atelier hobby și am primit în acești ani zeci de emailuri de la oamenii interesați să intre în breasla celor care vorbesc cu lemnul și-i ascultă muzica. Indiferent de tipul de prelucrări pe care le dorea fiecare dilema mare apărea în momentul începerii demersurilor pentru achiziția de utilaje de prelucrare primara.

Am să pornesc de la început cu gândul că prelucrarea lemnului într-un atelier hobby de început ar trebui să fie din cherestea ieftină, achiziționată de la depozitele de cherestea și aici va predomina rășinoasele. Esențele mai moi, brad, molid, douglas pot fi prelucrate cu scule de puteri mai reduse. Dacă vrei să-ți sară siguranțele din garaj sau să depui hârtiile pentru instalare trifazic, deja ai depășit faza începuturilor. Eu scriu acum pentru cei care s-au decis să renunțe la o slujbă de birou și nu se dau în lături de la a se murdări pe mâini. Prelucrarea lemnului poate începe cu confecționarea primelor obiecte mărunte, pentru uzul propriu, pentru ”a-ți face mână”.

Încercați să faceți un scaun ca primă lucrare. Este o sugestie, imaginea de mai jos e ușor de demontat pe componente și desenat o schiță. Poate fi realizat din scanduri de aceeași grosime.

scaun de brad- atelier Hobby

Materiale și scule necesare :

  • scândură de brad, de grosime 2,5 cm
  • holtzsuruburi
  • mașină de înfiletat cu acumulatori
  • un fierastrău circular clasa Hobby
  • un abric clasa Hobby
  • pensule, lac, masină de slefuit cu vibrații

Pentru comparație să luați în calcul că un motor de 1-1,5 kW va tăia brad, însă cheresteaua de stejar ”îneacă” motoare și de 3-4 kW. Dimensionați cu grijă investiția pe care vreți să o faceți în funcție de ”operele” către care țintiți. Pentru un atelier hobby, primele lucrări ar trebui să nu frizeze tâmplăria de top, cu piese de dimensiuni mari, realizate din elemente dimensionale mari. O sculă bună pentru debitare poate fi un fierăstrău circular de dimensiuni reduse, care taie la dimensiune scândura conform planului, iar pentru realizarea unui element semifabricat e nevoie de prelucrarea pe grosime, cu un abric. Ambele pot avea loc lângă un banc de lucru pentru tamplar, nu ocupă spațiu foarte mare. Imaginile din acest articol le-am luat de pe site-ul Ebernardo.ro

Pașii necesari pentru a putea obține scândură cu grosime egală pe toată lungimea, cu marginile paralele și drepte, din care să puteți debita elementele componente sunt:

  • din scândura brută, cu margini și fețe rezultate din tăierea la un gater trebuie alese lățimile și lungimile care să corespundă cu elementele finale dorite plus un 20 % pentru prelucrare, atât pe grosime cât și pe lățime și lungime
  • trasați cu creionul și cu un dreptar o linie care să fie ghidajul pentru prima tăiere, aproximativă.
  • debitați o laterală a scândurii cu fierăstraul circular urmărind linia trasată.
  • folosind abric-ul, cu reglaje pas cu pas, îndreptați această tăietură pentru a obține o margine dreaptă
  • reglați distanțierul la fierastrăul circular, pentru lățimea dorită – măsurați cu atenție și de două ori distanța dintre limitator și marginea discului
  • debitați și a doua margine, folosind distanțierul, obținând astfel o scândură cu două margini drepte și paralele între ele.
  • folosind abricul planați o față, apăsând cu palma, prin mai multe treceri – răbdarea este cheia și simțul de răspundere pentru a nu omorî motorul
  • după ce ați prelucrat astfel toate scândurile brute, treceți la operațiunea de obținere a unei grosimi egale pentru material
  • reglați mașina de grosime, care este fața inferioara a celei de rindeluire a abricului
  • treceți succesiv toate scândurile prin grosime, viteza de avans este relativ redusă și rezultă cel mai mult rumeguș
  • pe măsură ce trece fiecare scândură, evaluați gradul de prelucrare prin rindeluire a fiecărei scânduri individual.
  • micșorați grosimea doar după ce ați trecut toate scândurile
  • grosimea finala este cea pe care v-o doriti, dar trebuie să alegeți material cu grosime suficient de mare pentru a permite prelucrarea celor 4 fețe cu un rezultat satisfăcator.

Pierderea de material față de cheresteaua măsurată la achiziție și cea rezultată după prelucrarea finală poate fi între 20-50 %. Este important să alegeți materie primă brută de calitate, iar dacă nu aveți nevoie de cantități mari mai bine achitați un surplus pentru a putea alege din depozit. Selectați scândură cu scândură, măsurați și puneți deoparte doar ceea ce corespunde. Urmăriți evitarea scândurilor de brad cu crăpături mari, foarte denivelate sau cu noduri căzătoare.

Nu vă ofer nici un plan de construcție pentru scaun, nici dimensiuni, cred că geometria și vederea în spațiu sunt vitale pentru orice tâmplar în devenire. Creionul ar trebui să va lase urme la tâmplă și ruleta să fie în buzunar chiar și la toaletă. Aveți răbdare până parcurgeți prelucrarea primară, șlefuirea este cea care scoate la iveală frumusețea fibrei lemnului.

Cel mai ușor este să urmăriți un tâmplar lucrând ca ucenic lângă el măcar o zi. Dacă nu aveți timp, puteți deprinde primele senzații și mișcări de pe Youtube, eu am învățat Photoshop la nivelul de care am nevoie în felul ăsta.

Fierastrău circular și abric pentru atelier hobby

Am calculat că un fierăstrău circular și un abric din clasa Hobby, pentru un Atelier Hobby, de la Bernardo, nu vă scot din buzunar mai mult de 3500 de lei, dacă le achiziționați noi, cu garanție. Adică puțin peste 600 de EUR, plus TVA. Sunt telefoane mobile mai scumpe decât atât și nu au potențialul de a produce bani. Cu astfel de scule puteți porni la drum și cred că rezultatele ar trebui să se vadă curând. Vine frigul, deja trebuie să ne găsim ocupații în spații acoperite și încălzite.

Mâine am să vă scriu despre un alt meșter, cum s-a lăsat de mecanică și s-a făcut tâmplar.

Cu drag, de spor la muncă !

atelier hobby
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.