Poate acum 100 de ani materialele erau privite doar ca mijloace de a fabrica un produs. Exista un curent tot mai puternic a opiniei publice care atrage atenția asupra calității materialelor din care sau cu care este fabricat un produs. Alimentele sunt primele pe această listă, însă lista conține tot ce ne înconjoară, în special în locuințe.

Covoarele vechi trebuie înlocuite fiind un mediu perfect pentru acumularea prafului și dezvoltarea bacteriilor. Atenție la produsele de curatenie atat cele pentru igienă cât și cele pentru curățarea hainelor, a mochetei sau a obiectelor sanitare. Materialele sintetice sunt inerte, dar preferința către lână ar trebui să fie una firească.
Saltelele pot fi o altă sursă de infecții sau alergii cu sursă nebanuită și neidentificată. Uneori este mai mult decât ciudat cum evoluează sanătatea omenirii, cred ca alergiile, sensibilitatea la diverse … nu stiu, diverse pur și simplu, cancerul de ceva, orice, e la ordinea zilei. Poate trendul spre natural e justificat, iar măsurile de așa-zisă ”grijă” a autorităților duc la excese care ele însele periclitează sănătatea noastră. În ceea ce privește saltelele sunt specificații care obligă producătorii să le trateze contra incendiilor, să le crească protecția la foc prin aplicarea unor substanțe cum ar fi formaldehida, arsenicul sau acidul boric.
Mobila … e altă poveste. Dacă e să privim drept, lemnul masiv e cel mai curat material pentru mobila din casă. Lacurile pe bază de apa, finisajele tâmplărești, mult handmade sunt calități descriptive care dau un avantaj clar mobilei din lemn masiv. Nu denigrez materialele alternative, PAL sau MDF, doar il laud pe cel pe care îl iubesc.
Evitați zugrăvirea camerei nou-născutului cu o săptămână inainte de a-l aduce acasă din spital, aerisiți camerele cât mai des, evitați excesul de orice fel … pfui … sună ipohondric. Îmi revine din gand un documentar privitor la dieta omului din Epoca de piatră în care se spunea că organismul lui Homo Sapiens a ajuns evolutiv în stadiul acesta după zeci de mii de ani de evoluție, iar daca în ultimii 2000 de ani comportamentul nostru social și nutrițional s-a modificat radical în salturi de 100 de ani, se pare ca organismul nu ar suferi și el updatarile de rigoare la fel de repede. Nu e normal să consumăm lapte, apă minerală cu bixid de carbon, adaosuri chimice în alimentație, potențiatori de gust și tot ansamblu de tehnologie care modifică natura. Natură din care provenim, a cărui rezultat fiziologic suntem, și al carei reglementări și limitări ar trebui să le respectăm.
Tot ce mi doresc este să atrag atenția, dacă aș sugera alternative cred că aș părea părtinitor.
Cu drag, mens sana in corpore sano.
2 thoughts on “Atenție la materialele pe care le folosiți în amenajările interioare”
Atatea restrictii, atatea probleme, uenori nici nu stii ce sa faci. Care sfat e bun? Facem asa sau nu?
cred ca trebuie sa ascultam toate parerile, sa judecam fiecare dupa bunul simt si plac si sa ne asumam raspunderea deciziilor. Parca e greu de asumat asta, cand stii ca te referi la propria viata. Caci asta este. Alimentatia mai presus de toate, dar si stilul de viata