Dacă atunci când am scris pentru prima dată articolul – Masă de lucru din lemn pentru bijutier – cineva mi-ar fi spus că produsul banc de lucru pentru bijutier va deveni un obiect atât de solicitat nu l-aș fi crezut. Atunci am publicat acel articol intrigat de forma biroului de bijutier, constatând că are particularități pe care puțini tâmplari le cunosc. Am scris multe articole, rămân fără denumiri unice pentru titluri. I-am spus banc, dar este un birou, chiar dacă se lucrează cu ciocan și pilă, nu cu stilou.
De atunci am intermediat/facilitat producerea a circa 10 bucăți, de diverse forme, mărimi și complexități. Le-au produs colegii mei tâmplari din Baia Mare și București. Am ajuns să purtăm o discuție chiar cu Monetăria Statului, care dorea să-și upgradeze seria de banc de lucru pentru bijutier de care dispunea din perioada interbelică. Nu s-a finalizat, deși discuțiile au fost foarte avansate, poate că nu-și permit 🙂
Diverse persoane, particulare sau nu au comandat un banc de lucru pentru bijutier pentru proiecte dintre cele mai variate. Au fost achiziții prin programe StartUp Nation, cadouri pentru partener, sau dotarea unor puncte de lucru a unor firme consacrate. Cel mai frumos, și scump este cel produs de Dragoș Costache și Costy din nuc american, l-am prezentat acum 2 ani într-un articol – Masa de lucru pentru bijutieri la superlativ
Poate nu e corect spus cel mai frumos, am convingerea că fiecare artizan în domeniul giuvaerurilor prețuiește masa la care lucrează și de care se folosește pentru a produce piese ce fac fericiți mulți oameni. Și noi la fel, când se termină lucrul la un banc de lucru pentru bijutier privim piesa de mobilier cu admirație, încântare și mândrie.
Aseară, la ceasuri târzii, am finisat cu prietenul Tibi ultima piesă produsă cu această destinație. Blatul are 160×70 cm și înălțimea este de 93 de cm. Este echipat cu 6 sertare egale pe cele două margini și două sertare-tavă sub limba din poziția centrală. Sub blat se găsesc 3 suporturi, 2 pentru coate și unul sub limba, pentru a prelua materialul ce cade la prelucrare. Tavițele de mai jos au rolul de a păstra sculele la îndemână și de a permite colectarea materialelor ( scumpe) ce cad în timpul diferitelor oberațiuni de șlefuire sau tăiere.
Finisajul este realizat cu ulei Woca, nuanța Color Oil 349 Antic. Timp de aplicare 90 de minute, timp de uscare si polimerizare – 24 h. Apreciez finisajele cu ulei pentru că pătrund în masa lemnului și nu formează o peliculă de suprafață. Se pot realica foarte usor, dacă e nevoie, peste ceva timp.
Greutatea estimez că depășește 100 de kilograme, acest banc de lucru pentru bijutier are brad doar la corpurile celor 6 sertare, în rest este stejar masiv.
Nu am adăugat acest produs în catalogul de mobilă Mobel Amadeus, însă doritorii pot lua legătura cu mine direct.
Spor la ciocănit.
Articole pe acest subiect similare :