După ce ieri am căutat referințe despre sculele de mână, m-am întâlnit cu un tutorial simpatic despre cum să îți construiești singur un banc de lucru simplu, tutorial produs de Bosch.
Se pare că bancul de lucru pentru tâmplărie este un subiect interesant. Am scris acum ceva vreme despre asta la modul general și am inserat câteva modele, doar ca sugestie. Am mai văzut emisiuni și filmulețe mici produse în România despre meșteritul prin casă dar par mai mult reclamă la produsele sau sculele utilizate decât indicații tehnice clare despre rezultatul muncii.
Depinde de spațiul unde vine amplasat bancul, trebuie gândite dimensiunile sale. Nu supradimensionați ceva ce va avea utilitate îndoielnică și s-ar putea ca pornirea de azi de a deveni meșter să moară ca și bicicleta eliptică pe care ați cumpărat-o cu gândul că veți face exerciții fizice acasă. Și acum nu aveți loc în garaj sau beci unde să o țineți, că vi-i groază de banii dați și irosiți.
Pentru materia primă vă recomand să căutați un gater, acolo începe treaba. Eu, noi, nu furnizăm elemente pentru așa ceva, noi fabricăm mobila din lemn masiv, cheresteaua din curte este scândură de stejar de 25, 38 și 50 de mm. La gater stă treaba astfel: mergi cu temele făcute, știi ce vrei, dimensiuni, lemn, tot. Le ceri la oameni să îți facă ceea ce vrei, întrebi de preț și de termen. Găsești un prieten cu dubă și-ți cari acasă lemnele singur. Strângi sculele de care ai nevoie, adezivi, dălți, ciocane, scule electrice, mai cauți un prieten, pui la rece o bere și la baiț niște grătare și te apuci de treabă. Nu-ți face iluzii că termini într-o sâmbătă, ai nevoie de 2-3 sesiuni de astea și cu stejarul nu prea lucrezi de unul singur. Cu bradul mai merge.
Trebuie un plan bun de lucru, găsit elementele componente, șurub de lemn, fie recuperat, fie cumpărat de nou. Eu am găsit multe la fier vechi, poți găsi strunguri de prelucrat metale de unde să demontezi piese valoroase, la bani de fier vechi. Mai cauți prin zonă un bătrân strungar, cu răbdare și timp, vorbești frumos cu el, te înarmezi cu paciență și vorbă domoală și uite așa pui cap la cap piesele unui puzzle al cărui rezultat va fi extrem de apreciat. Tocmai pentru că e rezultatul unui efort, cu bani puțini și bătaie de cap multă. Asta-i și frumusețea. Ș-acum, muzica maestre, adică filmulețul cu instrucțiunile lui BOSCH. ( n-am nici o treabă cu reclama pentru ei)
Update 2018 : Mai trebuie un click ca să vedeți filmul, de când a fost scris articolul cei care au publicat video-ul cu scule Bosch s-au decis să nu meargă văzut altundeva decât în Youtube.
Cu drag, de meștereală.
3 comentarii Adaugă comentariu
Buna seara
Primer, grund, culoare ( mai multe varinate) si apoi lac. E valabil si la parchet? Ce gama de produse recomandati?
Buna seara
Primer, grund, culoare ( mai multe varinate) si apoi lac. E valabil si la parchet? Ce gama de produse recomandati?