Cândva, ai fi fost fericit dacă pentru blat de bucatarie ai fi putut avea o placă de PAL bordurat pe care să tai ingredientele necesare într-un spațiu dintre chiuvetă și aragaz. Formele actuale ale bucătăriilor diferă foarte mult față de cele de acum 25 de ani și am senzația uneori că blatul de MDF a ajuns să fie similar cu adidașii sau copiile xerox. Am asociat unele materiale cu utilizarea lor atât de puternic încât le-am identificat cu o acțiune sau un obiect ori destinație de utilizare substituind întregul proces căruia îi deservește.
Încerc să-mi amintesc cum arăta acea bucătărie de pe vremea liceului, și nu am o imagine foarte clară a soluțiilor alese de părinții mei. Cred ca erau corpuri de bucătărie independente, un soi de dulapuri, așezate în șir, și fiecare avea propria utilizare. Era o mască de chiuvetă, cu găleata de gunoi în care puneam ziare, apoi un dulap cu două uși și cu sertare pentru tacâmuri în partea de sus, apoi aragazul, în stil clasic, cel fabricat de Satu Mare care era el însuși un corp de bucătărie, urmat de un alt corp cu usi si sertare. Conceptul de blat de bucătărie nu exista, era folosit în acest scop blatul unuia dintre dulapurile menționate și cred că mama prepara, tăia sau servea bucatele pe masa din bucătărie, unde se lua și se punea mușamaua cu care era acoperită, de mai multe ori pe zi.
După evenimentele din 89, dezvoltarea firmelor particulare care ofereau soluții de bucătărie în variante apropiate de cele pe care azi le considerăm normale și uzuale, a întârziat să apară mult timp, cred că anii 2000 sunt cei când s-a făcut simțită cu adevărat prezența lor pe piață. De atunci, de 16 ani, s-a încetățenit ideea că blatul de MDF melaminat, cu o bordură rotunjită este prima și aproape singura opțiune.
Ca urmare a unor solicitări recente, destul de dese și cu constanță în apariție am decis să scriu despre blat de bucătărie așa cum îl înțeleg eu.
Opțiunile disponibile sunt:
Blat de bucatarie din piatră naturala
Piatra înglobează suma calităților necesare unui blat de bucatarie și lipsa defectelor datorate materialului natural cel mai recomandat din punctul meu de vedere. Termic este inertă și nu reacționează nici la rece nici la cald, în contact cu orice fază a preparării hranei. Suprafața pietrei este de regulă șlefuită fin și nu se deteriorează decât la șocuri mecanice extreme. Eu dețin un blat de bucătărie din piatră naturala, confecționat din tuf vulcanic care după 3 ani de utilizare este impecabil și nu găsesc cuvinte de laudă să mă felicit suficient de bine pentru alegerea făcută. Costurile sunt incredibil de mici, raportat la calitate, am plătit doar dublul prețului unui blat de MDF. La momentul schimbării blatul de MDF era comandat deja și mi-am asumat pierderea valorii lui integrale, doar pentru a merge pe varianta din piatra.
Ca și opțiuni de piatră naturala mai puteți alege marmura, bazaltul sau granitul, ori andezitul. Indiferent unde vă aflați în România, puteți găsi undeva în apropiere o cariera de piatră sau un atelier de pietrărie care prelucrează aceste variante de pietre. Calcarul nu se recomandă pentru că este prea moale.
Blat de bucatarie din materiale compozite, semifabricate
Aici vorbim despre materiale fabricate industrial, chiar dacă au în componență și lemn. PAL, MDF sau Corian, Wilsonart’s Gibraltar ori Avonite – sunt fabricate 100% din acrilic sau 100% poliester, ori o combinație dintre acestea. Au avantajul de putea lua forme dintre cele mai variate, sunt disponibile personalizări aparte și chiar se pot turna sub forma de chiuvete încorporate în blatul de bucătărie. Rezultatele sunt destinate a îi mulțumi pe pretențioși și până acum am asistat la punerea în operă a celor din urmă doar la case unde bucătăria are titlu decorativ, sunt ca un fel de muzeu, mergi, privești, faci un ceai sau o cafea și cam atât.
Nu am cunoștință de astfel de alegeri făcute de către cei care utilizează frecvent bucătăria, care chiar gătesc și se folosesc zi de zi de acest spațiu, intens.
Alegerea lemnului masiv, natural
Chiar dacă opțiunile nu se reduc la aceste 3 variante, printre care și lemnul, mă opresc aici cu enumerarea variantelor de materiale pentru un blat de bucatarie. Materiale cum ar fi ceramica sau betonul sunt foarte rare în România și nu am cunoștință de firme care pun în practică astfel de soluții. Am scris anterior despre bucătării italiene și despre mobila zidită, însă sunt rar întâlnite.
Lemnul este o opțiune la care tot mai mulți potențiali clienți ne solicită oferte și regret să le răspund de fiecare dată că nu fabricăm, însă nici nu recomandăm. Părerile sunt împărțite și am vazut că se insistă pe astfel de soluții, considerând, pe bună dreptate, lemnul ca fiind o alternativă. Stejarul sau oricare altă esență tare, are neplăcuta însușire de a nu fi bun prieten cu apa în exces și diferențele de temperatură. Mi-este greu să cred că utilizarea unui blat de lemn masiv, autentic 100%, în preajma chiuvetei sau a unei plite încorporate nu ajunge să sufere în prezența căldurii sau a excesului de umiditate. Nu cunosc nici un finisaj care odată aplicat pe lemn să ducă la o impermeabilizare perfectă, stabilă în timp. Pentru mine, timpul de utilizare a unui blat de bucătărie ar trebui să depășească 10 ani, cred că este un moft să considerăm că se poate schimba la 2-3 ani.
Pentru insula este în regulă, departe de apă și căldură, însă tot mai ar trebui un tocător pe care să apăsați tăișul cuțitelor. Nu mă împac nici cu ideea suprapunerii tocătorului de lemn peste lacul blatului, însă dacă utilizarea este redusă poate fi o soluție.
Din acest considerent nu aș recomanda și nici nu oferim soluții pentru asfel de cereri de confecționare a unor asemenea blaturi, la comandă. Nu putem oferi garanție la utilizarea lemnului masiv în condițiile unei bucătării. Veți găsi pe piață oferte în acest sens și este posibil ca alte firmă să dispună de soluții practice de fabricație a acestor blaturi, plus tratamentele aferente care să fie luate în considerare. Strict pentru aceasta utilizare rămân adeptul pietrei naturale.
Aici este blatul meu de acasa, de care sunt foarte mândru și încântat să-l folosesc zi de zi.
Mobila fabricată de noi se încadrează în categoria mese, scaune, fotolii sau corpuri din lemn masiv. Am publicat modelele în catalogul online www.mobelamadeus.ro și vom oferi informații tuturor celor care doresc să achiziționeze aceste piese fabricate din stejar masiv, privitoare la costuri și opțiuni de finisare, prin email sau telefonic. Credem că contactul direct este imperativ necesar, pentru a înțelege particularitățile unor piese de mobilă fabricate la comandă.
S-aveți inspirație-n alegeri!
8 comentarii Adaugă comentariu
va rog sa imi spuneti,ce tuf vulcanic ati folosit si daca se poate de unde l-ati luat.sunt din Bucuresti.Doresc sa inlocuiesc blatul de PAL si am vrut sa pun panoul FJL de stejar de 12x400x1200 de la Dedeman facut de M.T.I Brasov dar nu il voi mai folosi caci am citit sfaturile dvs.Multumesc Florin
Nu cunosc tehnologia de realizare a respectivului panou si va rog sa nu considerati ca denigrez produsele nimanui. Finger Joint Laminated este un procedeu care mai depinde de multe alte considerente, tipul de adeziv, numarul imbinarilor, diferentele de umiditate. Considerentele prezentate sunt propia mea opinie, exprimate in numele meu.
Tuf-ul vulcanic il gasiti la Pietraria Dobrican, din Baia Mare, cu acest nume ii gasiti si pe Facebook si puteti sa ii contactati.
Pe la Valea Cascadelor am vazut un magazin cu piatra/granit…
Va multumesc,a luat deja legatura cu dl.Bogdan care este producator si am comandat deja blatul cand voi avea piesa peste o luna aproximativ ,caci sotioara mea a dorit sa fie cu cat mai mult alb, va voi trimite foto.Sarbatori cu pace si bucurii.Florin
Asteptam cu foarte mare interes imaginile, chiar as vrea sa le public cu acordul dvs.
Buna ziua,
Ma intereseaza un blat din stejar pentru baie.
Dimensiuni 1200 mm * 600 mm. Grosime 20 pana in 30 mm.
Il tratati cu ceva? Sau ramane la latitudinea mea sa-l dau cu lac pe baza de apa..etc etc
Ma intereseaza un pret + transport pana in Craiova.
Multumesc.
va recomand sa luati legatura cu Nicolae Rosioru, din Ramnicu Valcea – nicolae@stejarmasiv.ro
Buna ziua, ma intereseaza sa achizitionez un blat din lemn masiv pentru un birou. Dimensiune 1800x800x2,5-3 cm.