De fiecare dată când avem de stabilit detaliile constructive ale unui blat de masa am senzația că întrebările pe care le pun fac ca la celălalt capăt al firului să apară pauze. Este o diferență majoră în modul în care un producător abordează solicitările unui client față de opțiunile disponibile (sau nu) dintr-un magazin de mobilă.
Ca să fie explicit – DA, suntem producători și imaginile sunt din fabricile noastre.
Produsele noastre sunt prezentate în Catalogul Mobel Amadeus. Aruncă o privire!
Pentru termenul de fabricație care poate ajunge la 4-6 săptămâni, oferim în schimb un grad mare de personalizare a produsului finit care să corespundă din mai multe puncte de vedere cerințelor individuale ale amenajării dorite.
Primul aspect este materialul – lemnul de stejar pentru blat de masa
Lemnul de stejar, natural, prezintă imperfecțiuni care sunt naturale – crăpături, noduri sau diferențe de culoare. În mod normal, lemnul de stejar de care dispunem face parte din clasa rustic și se pretează pentru blaturile cu mai mult natural decât vedeți pe blaturile de masă aflate în comerț, gata finisate. De regulă, lemnul masiv diferă ca aspect foarte mult de furnir. Pentru furnir, de grosime 0,9 mm, se selectează un anumit tip de buștean, iar culoarea și modelul este repetitiv. Aplicat pe suportul de MDF sau PAL, baza unui blat de masă generic, furnirul este ușor de identificat de cineva care are câteva cunoștințe de bază.
Modele cu acest tip de blat – Georgia și Kraken
Lemnul masiv, din lamele de grosime 2,5-5,0 mm lipit în straturi succesive, în caroiaj, are un aspect diferit pentru fiecare element constructiv longitudinal. Selecția materialului masiv elimină părțile de lemn cu probleme, adică nodurile nesănătoase sau de dimensiuni prea mari și crăpăturile. Segmentele de lemn alăturate sunt lipite pe contrafibră, pentru a diminua efectul de încovoiere sau curbare ulterior. Nu se construiesc blaturi de masă din elemente prea groase tocmai pentru că lemnul masiv într-un blat de masă este supus forțelor interioare naturale de deformare și e de preferat ca stabilitatea și planeitatea să nu aibă de suferit în timp.
Al doilea aspect este modelul constructiv al unui blat de masa
De regulă un blat de masă din lemn masiv se construiește în jurul unui panou de elemente lipite în caroiaj (asemănător CLT-ului – Cross Laminated Timber) încadrate de o ramă sau bordură din masiv plin. Construim și blaturi care nu au această ramă, dar precauțiile necesare pentru a preîntâmpina deformările implică selecția riguroasă a materialului. Aceste blaturi sunt construite din elemente de maxim 15 cm lățime, lipite, iar bordura de pe dosul blatului apare din scurtarea si lipirea blatului în oglindă. Pentru a preveni deformarea blatului montăm ranforsări metalice și facem crestături longitudinale pe dosul blatului pentru detensionarea fibrei.
Bordura lungă poate avea diferite soluții constructive – 3 tipuri de cant de blat din stejar masiv
Al treilea aspect este finisajul suprafeței – pregătirea înainte de finisaj
Sunt disponibile mai multe feluri de pregătire a suprafeței. Pentru blaturile rustice se pot evidenția elementele naturale, nodurile, crăpăturile sau defecte intenționat aplicate. Totdodată se poate peria blatul, pentru o senzație tactila predominantă de lemn striat. Perierea elimină din fibra stejarului componenta mai moale și permite suprafeței să fie percepută tactil similar cu senzația de atingere a unui lemn vechi, expus la intemperii. Dacă finisajul care urmează să fie aplicat este unul cu lac lucios, nu se pretează perierea, ci o șlefuire atentă, foarte fină.
Citește pe larg – Fibra de lemn periata – o metodă de evidențiere a lemnului masiv
Al patrulea aspect este finisajul pentru estetica unui blat de masa
Finisajul poate fi executat de către un producător conform cu cerințele beneficiarului. Culoarea și lacul sunt elemente distincte. Fiecare finisaj este un procedeu de regulă strict secret și poate consta din 2 până la 6 straturi de material aplicat dintre care amintesc – primer, baiț, ceară și lac. Succesiunea straturilor, intercalarea lor, artificiile de aplicare și timpii necesari aplicării fiecărui strat sunt secrete de casă, iar finisajele sunt emblema cu care fiecare producător se mândrește. Sunt finisaje care se obțin prin aplicarea unui strat urmată de o reșlefuire sau rașchetare manuală, iar efectul final este de regulă imsesizabil vizual, dar decisiv la percepția estetică.
Lacul final, protecția aplicată lemnului poate avea mai multe grade de luciu cuprinse între 5-90 %. Astăzi predomină alegerea lacurilor mate, cu un luciu de 15-20 %, aplicate în 2-4 straturi. Protecția la factorii de umezeală și căldură este extrem de importantă dacă ne referim la mobilă și mobilier produse din lemn masiv.
Recomandăm lacul poliuretanic pentru că este cel mai sigur dpdv al stabilității ulterioare. Odată încheiat procesul de întărire, nu mai interacționează cu alimentele cu care vine în contact. Lacul pe bază de apă este o poveste, apa este doar un solvent. Cine crede că lacurile pe bază de apă sunt ecologice se înșeală amarnic. La contactul cu apa, suprafața finisată cu lac pe bază de apă permiteemanarea prin diluție a unor componente din finisajul mesei.
Ca final aș recomanda să considerați lemn masiv și panourile stratificate, cu condiția să fie din straturi de lemn, nu din înlocuitori. Rezistența mecanică a unui panou stratificat este net superioară unuia din masiv plin iar precauțiile pentru deformare sunt foarte reduse, pentru că se elimină capacitatea lemnului de a se deforma pe cale naturală. Mulți producători aleg să introducă panourile stratificate tot mai mult în produsele lor pentru a eficientiza utilizarea lemnului masiv aflat la dispoziție.
Pe de altă parte, produsele fabricate dintr-o singură bucată, masivă de lemn, sunt foarte rare și extrem de scumpe. Doar esențele exotice se găsesc la dimensiuni care să permită fabricarea unui blat de masă dintr-o singură bucată, ori derivații ale speciilor din țara noastră, dar importate de pe alte continente. Cireșul de mobilă este un alt copac decât cireșul fructifer. În America există o variantă de salcâm cu diametre ale trunchiului de 60-70 cm, ceea ce nu cred că s-a văzut prea des în România.
Pentru detalii despre blaturile construite din lemn de cer vă recomand sa citiți – Esența de lemn de cer – stejar sălbatic – Wild Oak sau despre Mese si scaune
Important!!! Căutăm să nu ascundem fibra lemnului în toate produsele fabricate de noi. Nu ne dorim un aspect uniform, anost, artificial ci folosim ceea ce mama natură ne-a pus la dispoziție și evidențiem imperfecțiunea fără defecte ca fiind o normalitate. De multe ori compar fibra lemnului cu pielea omului. Nici noi nu avem o piele uniformă, fără semne sau cicatrici, fără riduri și cu aceeași culoare pe tot corpul. La fel e și lemnul natural, e de preferat să acceptăm că lemnul este natural, tocmai prin lipsa lui de uniformitate. Când privirea urmărește fibra lemnului mintea știe
Cu drag, de lucru meșterit cu drag.
6 comentarii Adaugă comentariu
prețuri?
livrare?
scrieti-mi pe email va rog. calin@stejarmasiv.ro
Modelul de masa, dimensiunea.
Puteti consulta catalogul https://www.mobelamadeus.ro
Pret placa de lemn stejar si comanda minima?
nu vindem componente sau sub-ansamble de mese. Placa de stejar este putin cam simplist pentru un blat de masa. Cred ca Holver vinde placi de lemn de stejar.
buna seara ma intereseaza o poarta de stejar in germania datimi mai multe detali
cautati pe zona Barsana sau Budesti din Maramures mesteri care construiesc astfel de porti.