Eu am acasă de peste 5 ani un blat din piatra pe mobila de bucătărie și mă consider norocos că am făcut această alegere. Discuțiile avute pe această temă și solicitările primite din partea celor care citesc blogul www.stejarmasiv.ro mă fac să cred că practicabilitatea nu este atributul forte prin prisma căruia cineva face această alegere.
Noi nu fabricăm blaturi din lemn pentru bucătării și cred că am refuzat solicitări în acest sens de ordinul sutelor. Vom oferi în câteva articole care urmeaza, soluții pentru această alegere, oferite de colegii de la Dippanels.ro. Chiar atunci când sunt partizanul unei soluții, înseamnă că alternativele sunt alegeri pe care, cu argumente, vreau să le prezint în aceeași manieră sinceră.
Stejarul, indiferent cum este finisat, mai devreme sau mai târziu ca absorbi umiditate și va începe să se deformeze. Căldura și apa sunt inamicii lemnului masiv autentic, însă pentru un blat din piatră sunt absolut inofensive. Având în vedere că inevitabil blaturile au nevoie de decupaje pentru încorporarea chiuvetei și a plitei, zone în care apa, atât rece cât și fierbinte, va ajunge în contact cu suprafața blatului, consider că nu se pot găsi soluții permanente de păstrare a integrității dacă este construit din lemn. Este strict opinia mea.
Doar cazurile în care dețineți bucătării de formă, adică bucătării muzeu, unde se face de mâncare o dată pe lună și și atunci doar cafea la espressor sau o omletă, pot fi echipate cu blaturi din lemn care să nu fie afectate de utilizare. Fibra lemnului este inegalabilă, ca desen, textură și căldură și sunt de acord cu cei care văd granitul sau marmura ca fiind reci și asociate doar spații neprimitoare. Nu-mi plac holurile placate cu marmură, glafurile din granit sau statuile. Pieta este absolut fascinantă, însă dă marmurei o utilitate și o frumusețe glaciară care nu are treaba cu locuitul și traiul de zi cu zi.
Despre tuful vulcanic știți sau ați auzit vreodată? Roci azvârlite de vulcani acum xxxxx număr de ani și care se extrag din pâmânt la dimensiunile unei căzi de baie sau ale unui autoturism. Oamenii care prelucrează această piatră sunt relativ puțini. Blocurile de piatră în care se vede cu ochiul liber lava cursă și pietrificată cu nuanțe dintre cele mai surprinzătoare și desene trasate de mâna liberă a artistului Natura, sunt o alternativă pe care v-o arăt cu o deosebită încântare. Dețin un astfel de blat din piatra și mă bucur zi de zi de unicitatea lui. Meșterul care mi l-a făcut mi-a spus de la bun început că trebuie să-mi asum surpriza culorilor și a desenului ce va reieși înainte ca el să înceapă să taie feliile de blat din blocul de piatră. A putut doar să-mi spună că vor fi de nuanțe închise, fapt dedus din culoarea blocului de rocă.
Așa arată bucătăria mea, despre care am mai scris anterior în segmentul de mobilare menționând masa Provence și scaunul Cello:
Recent am primit de la el și un alt set de imagini cu o altă mobilă de bucătărie, făcută din lemn masiv, pe care a echipat-o cu blat din piatra – tuf vulcanic. Imaginile nu au fost facute cu scopul publicării, ci doar ca exemplificare de portofoliu, așa că vă rog să fiți îngaduitori. Contează rezultatul. Și aprecierea mea îmi spune că blatul meu din tuf vulcanic este mai frumos.
Cu drag, de materiale naturale.
Daca opțiunea voastră este în continuare lemnul, colegii de la Dippanels va pot oferi o solutie – Lemnul innobilează orice spațiu – chiar si blatul de bucatarie