Imaginile cu brazi de Craciun nu sunt de la noi, am vrut să public o imagine de la o fermă de brazi de Craciun din România, dar nu am găsit. Cu siguranță există, însă nu cred că reprezintă o prezență online reală, promovare sau putere de a furniza astfel de produse pentru lanțurile de supermarketuri. Este o idee de afacere care necesită viziune și timp pentru rezultate, la fel ca o livadă de nuci.
Aseară am urmărit cu atenție la Digi24 un interviu cu ambasadorul Finlandei, țara care va prelua de la noi președinția Uniunii Europene. Nu s-a spus pe față, desigur, doamna este un diplomat, însă doresc să se asigure că nu vor prelua de la noi ceva mizerii făcute în cursul primului mandat pe care România îl va exercita. A vorbit frumos despre țara ei, reținută, fără infatuare, deși toată lumea întreabă despre sistemul lor de învățământ. Cică Finlanda are 3/4 din suprafața păduri și 1/4 lacuri, cred că zonele urbane sau agricole nu se pun. Nu știu ce exportă, acum că Nokia este puțin ne-orientată cu piața telefoanelor, însă lemnul este un bun național de care au mare grijă. Îl exploatează, este o sursă fantastică de material pentru industrie, dar o fac responsabil. Oamenii aceia s-au uitat bine în ograda lor, ce dispun, cum să valorifice mai bine și cum să păstreze această sursă. Nu știu dacă ne vând brazi de Craciun, însă nu cred că noi le putem vinde lor. Interviul a semănat cu declarațiile ambasadorului Norvegiei care spune că nu înțelege cum România, o țară care poate hrăni 80 de milioane de oameni, cumpără mare parte din hrana pentru nici 20 de milioane.
O simplă căutare online despre brazi de Craciun vă arată o singură firmă pe prima pagină care se ocupă de creșterea și comercializarea lor, cu sursa provenind din pepiniera lor, însă precizează că cea mai mare parte a puieților sunt destinați înființării de plantații noi. Oare unde se înființează aceste plantații? Acolo scrie că marii producători de brazi de Craciun sunt din Danemarca, Marea Britanie, Olanda și Germania. Mă gândesc … oare la noi nu cresc? De ce nu se găsește o utilitate terenurilor abandonate de proprietarii lor? Oare ne e greu să vedem în perspectivă sau ne limităm, cei din aglomerările urbane să cumpărăm brazi importați sau ca falși ecologiști ce se pretind unii, să alegem bradul de Craciun din plastic fabricat în China?
În rest, online-ul este plin de oferte de la comercianți. Revânzători. Trist.
Oare aveți idee ce înseamnă plastic? Cât de puțin are legătură replica asta morbidă cu ceea ce ar trebui să fie simbolul Craciunului? Are cineva idee cât poluează producția de plastic, transportul lor și ne-reciclarea lor? Pretinde cineva că nu se mai taie pădurea dacă își pune Moșul cadourile sub un brad de plastic?
Nu se mai taie brazi de Craciun, la nivelul alarmant de mai de mult, au fost oameni isteți care au văzut oportunitatea de business și importăm acum brazi cu nemiluita, de la ferme din alte țări. Nu merită să te oprască Poliția pe stradă pentru un amărât de brad furat din pădure, când cu prețuri accesibile e plin de brazi crescuți piramidal și vertical de cei care fac un business cinstit din asta. Problema mea este că banii pe acești brazi se duc afară, dintr-o tară care are condiții meteo favorabile, terenuri pentru cultivat și oameni leneși ce dețin pământ și caută doar subvenția de la APIA evitând să muncească.
Așa arată o fermă de brazi de Craciun, filmată de sus, evident, că nu este de pe la noi. Are 3000 de vizualizări, bănuiesc că online-ul nu-i preocupă, însă denotă interesul consumatorului pentru astfel de materiale media. Filmele cu pisici jucăușe au milioane de vizualizări, sunt mai interesante.
https://youtu.be/HvyugQ9WJXk
Eu am să-mi cumpăr unul real, brad, nu molid, indiferent de cât costă, îmi doresc ca pentru copiii mei Craciunul să fie autentic. Să pună de plastic alții, la ei în China sau pe unde se mai fabrică.
Poate peste 10 ani vom putea cumpăra unul produs în România. Cam atât le trebuie să crească, între 5-7 ani de la înființarea plantației. În timpul în care cresc au nevoie de un minim de întreținere, iar spațiul poate fi utilizat pentru turism cu real succes. Daca mama mă făcea cu un bancher poate nu-mi punea neuronii în funcțiune, însă mi-aș dori să-i pot motiva suficient pe românii cu potență financiară reală, să abordeze planuri de afaceri de acestea, pe termen lung. Și conectate la online, dar cu activitate preponderent în aer liber.
S-aveți parte de zăpadă, brazi și daruri multe. Minte și suflet să aducă Moșul, la toată lumea!
3 comentarii Adaugă comentariu
Câtă dreptate aveţi, din păcate, în legătură cu brazii de Craciun importaţi şi cei de la noi, pe care nu-i prea vedem !…
Şi mie îmi place să am un brad adevărat de sărbători, să miroase a brad în casă, chiar dacă îmi pare rău de ei când îi aruncăm după ce se usucă.
Nu suport plasticul, se sufocă pământul de atâta plastic.
aruncatul asta ar putea avea alta soarta, in tari putin mai civilizate se recicleaza si ajunge peleti. Doar la noi se fac focuri la containere de catre oamenii fara casa.