Dacă veți zâmbi când citiți în titlu ”Buda in curte” consider că este o reacție normală, dar dacă vă oripilați, atunci v-aș invita să citiți mai departe pentru că subiectul este real, actual și reprezintă peste 70 % din adevărul locuințelor rurale și 15 % în segmentul urban.
Îmi doresc să reconsiderați acest subiect și să aveți în vedere că nevoile fiziologice sunt o realitate la fel de importantă ca și respiratul sau mâncatul. Dacă ne prefacem că nu există, pentru că nu vrem să vorbim despre acest subiect, cred ca nu face ca buda in curte să fie mai puțin prezentă în cotidian. Vreau să vă prezint o altă perspectivă, mai mult decât aprecierea dezagreabilă a stării de sănatate a populației.
Update 2017 – Citește cum am construit-o noi! Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană
Vă reamintesc că orice construcție, pe un teren, când ne facem o casă începe prin împrejmuirea proprietății și construcția unei toalete rustice, adică buda in curte, pentru muncitorii de pe șantier. Până când ajungem să instalăm vasul de WC și să-l racordăm la canalizare și sursa de apă, tot buda in curte este soluția pentru ceva ce trebuie făcut zi de zi. Invenția și folosirea acestei utilități este printre cele mai importante realizări ale omenirii, de la facerea lumii încoace și a dus la un avans uriaș în civilizație.
Din lemn se face buda în curte, iar designul ei, poate fi de la o cocioabă până la o anexă drăguță, cochetă, perfect integrată cu peisajul. Vă invit să priviți cu atenție ultima imagine din articol, apoi scrieți un mesaj cu părerea voastră la comment. O poate face oricine, este construcția cel mai puțin pretențioasă, poți folosi doar scânduri, cuie și un ciocan, poți cârpi sau rectifica orice ai făcut greșit.
Sunt curente de natură bio și eco care promovează reîntoarcerea în natură și folosirea unei astfel de construcții situate în afara casei, cel puțin ca experiență de viață. Cine nu a folosit niciodată o privată din curte, înseamnă că nu a gustat vacanța de vară la țară, la bunici, la neamuri sau la oricine care are curte, găini, porci sau vaci și livadă cu poame. Înseamnă că nu a mâncat pită cu untură și boia, sau nu a băut lapte direct de la țâța vacii. Înseamnă că nu a avut balegă între degetele de la picioare, nici praștie din lemn de alun sau zmeu din trestie. Că n-a intrat într-un coteț de găini să adune ouăle.
Nu mă refer aici la cazurile triste de folosire a unei private insalubre într-un oraș fără canalizare ci la puritatea simplă a vieții la țară. Nu aș discredita și nici nu aș considera existența construcției cu denumirea de buda in curte, ca pe ceva negativ, ci ca pe o experiență în sine. Am o livadă mare, frumoasă și mă preocupă foarte tare amenajarea ei. Am în vedere folosirea tehnologiei, a utilajelor și a sculelor moderne în acest sens, dar mă gândesc și la subiectul de budă în curte, cel puțin pentru o perioadă, până voi ajunge să construiesc o casută de vacantă, cu utilități moderne. Zâmbesc la gândul că pentru băieții mei va fi o experiență greu de apreciat și digerat, atunci când punctul de referință de acasă are apă curentă, saltele și acces la internet. Vreau să îi scot din zona de confort care înmoaie spiritul, să îi învăț să se cațere în copaci, să mănânce poame din comac direct, să facă focul și să frigă slănină, să aibă în suflet și simțire o comuniune cu iarba și pădurea mai bună decât ceilalți copii de oraș. Vreau să le arăt buda din curte și să realizeze simplitatea vieții fără atâta tehnologie. Nu mă gândesc că asta le va fi soarta pe viitor dar nici nu vreau să îi văd vreodată consternați sau blocați de condiții de viață mai primitive.
Am căutat pe net poze cu buda in curte și am ajuns să găsesc imaginea de mai jos care mi s-a lipit de suflet. Poate e greu de crezut că poți aprecia așa ceva ca fiind frumos, dar cred că putem face ceva frumos din orice, chiar și din buda in curte.

buda in curte din lemn in formă de acoperiș
Din discuțiile cu mulți oameni din generația mea am ajuns să cred că șansa României este de fapt inapoierea în avansul tehnologic care predomină în mediul urban, dar mai ales în cel rural. Curățenia satului, simplitatea lui, naturalul neotrăvit de chimicale, care părea că ne ține blocați într-o zonă de națiune nedezvoltată este azi foarte căutată de străinii care au țara ierbicidată, dezinsectată, otrăvită de alimente frumoase dar fără gust și nutrienți.
Sper să profităm de această șansă, la modul real.
Update 2017 – Citește cum am construit-o noi! Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană
Suport de mobil – pentru orice situație – are legătură cu buda.
13 thoughts on “”Buda in curte” – Subiectul din perspectiva noastră”
Buna Calin,
Heeee, da-i romanului mintea cea de pe urma! M-am mutat la tara si nu m-am gandit la o buda in curte. Acum imi pare rau pentru ca nu-i mai gasesc un loc potrivit. Daca o gandeam de la inceput, mai era si acum. Intr-adevar, strainii incearca acum sa-si composteze rrrr……eziduurile si daca ai curiozitatea sa cauti pe net, sa vezi ce instalatii au inceput sa inventeze, te doare capu’! Si cat costa!
DA. Pana la urma tot o s-o fac! Nu se poate fara!
Cele bune,
Cristi
P.S. Am mai comunicat o data pe tema amenajarii gradinii cu traverse din lemn de la C.F.
Multumesc de gandurile scrise. Asa este, am vorbit despre traverse, problema transportului este si acum pentru mine, altfel mi-ar trebui si maine
Salut,
sunt nou pe aici chiar daca sunt abonat si urmaresc cu placere toate posturile de pe StejarMasiv.
Am construit langa Bucuresti o casa din barne din lemn ( cu o echipa din Maramures ) si vreai sa amenajez curtea cu ceva traverse CFR second-hand pe care nu le gasesc.
Aveti idee de unde pot sa achizitionez 20 – 25 buc?
Multumesc oricum.
Toate bune!
Dragos
Salut,
Scrie-i la Cristi pe adresa de email cristian.popescu@cofely.ro, sunt sigur ca iti va da o solutie.
Sunt multi preteni ai blogului care se ajuta, de aceea vreau sa pun in functiune comunitatea.
Bafta, sa ne trimiti poze cu cabana, anul viitor trebuie sa fac si eu una.
Salut,
🙁 acum am vazut raspunsul referitor la traversele CFR … am fost in concediu si pe urma munca si iar munca …
Am trimis astazi un e-mail la Cristi si abia astept sa vad ce spune.
Cu mare placere as atasa si cateva poze cu casa dar nu imi dau seama cum sa fac…
Multumesc si raman in continuare fidel lemnului 🙂
Fara ai probleme mult mai mari decat cu ! Merge super tratarea cu enzime pentru fose septice (din comert), elimina mirosul si trateaza rezidurile in mod ecologic
Am incercat cu enzimele din comert …dureaza o zi , doua apoi apare din nou mirosul acela intepator . Bunicii erau obisnuiti cu asta dar pe noi ne deranjaza ! . Am facut tostusi si o fosa septca la care am racordat Wc-ul din cabana .Oricum , pentru cei care ma ajuta la sapat gradina , buda e foarte ok.
Pana la 18 de ani am folosit in toate vacante „buda din curte”. Dar in nici un caz nu arata asa bine ca cea din ultima poza. Si nu era in curte. Era situata undeva intre acareturi si gradina, linga grajdiul vacilor. Drept pentru care cand aveam nevoie spuneam ca „am nevoie in gradina”. Dar ai dreptate, buda de mai sus e senzationala. As folosi-o cu placere in locul unei bai in casa.
Si eu am crescut cu ” Buda in curte” si imi amintesc ca, probabil datorita acesteia, nu am avut atunci probleme cu constipatia. :))
Se pare ca, mirosul, nu prieste traficului familial, cel care de obicei inhiba un proces atit de natural.
In Moldova bunicii mutau locatia, in Transilvania, chemau vidanjorii o data la 10 ani.
pai am revenit si noi la acest obicei, am facut una in curtea casutei de la livada – https://www.stejarmasiv.ro/buda-din-curte/
Revin in aceasta vara cu noutati. Dupa indelungi tergiversari si tachinari tatal a acceptat constructia Budei in spatele curtii. A iesit o constructie demna de Pinterest (nu stiu sa o upload )si ce credeti, acum se sta la rind dimineata, mai ales ca suntem multi vara. Daca mai reusim sa facem dushul afara si bucataria de vara tip shopron, parca vad ca dam Sydney-ul pe Zau. Multumesc mult pentru articolele interesante. Va urmaresc deja de vre-un an si vad ca tot mai aveti idei noi.
Multumesc pentru ca ne cititi, sper sa nu ramanem fara inspiratie.
Salut.
Super faina ideea cu „buda in curte din lemn in formă de acoperiș”. Se incadreaza perfect cu cabana mea A-frame construita anul trecut la Ciocanu (https://www.facebook.com/LaCiocanu/) ! La primavara ma apuc de treaba !