Butoi vechi transformat în spațiu inedit de comercializare vin

butoi vechi de vin Panciu comert alcool

Un butoi vechi, mare, în stare bună structurală și disponibil pentru utilizare poate fi centrul unei campanii de promovare a comerțului cu vin dacă un meșter tâmplar își pune mintea la contribuție. Întreg materialul de mai jos l-am primit cu bunăvoința d-lui Cristian Nada. Imaginile și textul sunt opera sa și le publicăm cu plăcere, în forma lor originală.

butoi vechi de vin Panciu comert alcool

Ca și context, suntem deschiși pentru a promova excelența în lemn, indiferent de felul sau forma de manifestare. Avem bucuria de a găzdui idei românești provenite de la cititorii noștri, pentru a demonstra că doar volumul scăzut de informație disponibilă ne situează pe o scară mai joasă, dar priceperea și inventivitatea sunt la cote la fel de ridicate cu a confraților tâmplari din alte țări.

Butoi vechi de vin de 8700 de litri

Un butoi vechi de vin, de capacitate de 8400 l, rătăcit într-o crama din Transilvania, l-am transformat intr-un spatiu inedit de comercializare vin. Astfel pentru accesul în interiorul lui si pentru servire a fost tăiată o ușă în forma de sticlă de vin, ușa fiind delimitată cu fier forjat, cu o tejghea care functioneaza prin intermediul unei ferestre asemanatoare unor obloane.
În interior o treime din capacitatea butoiului a fost compartimentata cu scopul de răcire unde prin intermediul unei instalatii de climatizare se păstrează o temperatură de 4-12 °C. În spațiul respectiv sunt amplasate pe două rafturi 8 butoaie de inox a câte 25 de litri fiecare (din care 4 sunt conectate la robineti). De aici pot fi servite prin intermediul celor 4 robineti până la 4 sortimente de vin.
Deasemenea în acest butoi vechi e amplasat un blat în care este încastrată si o chiuveta mică de lemn utilă în cazul spălării paharelor de degustare (conectata la un rezervor cu capacitate de 30 l). Deasupra blatului este un raft pentru diverse si un raft pentru paharele de degustare.
Pe partea opusa blatului o banchetă cu o măsuță fixă pentru sertarul de numerar si casa de marcat precum și o măsuță pliantă rotativă.
Butoiul dispune de panou de alimentare cu curent electric prevăzut cu contor, tabou de siguranțe, 8 prize interioare si 2 prize pentru compartimentul răcitor. Încalzirea se face printr-un panou cu infrarosii prins de tavan. Sistemul de iluminare cuprinde două spoturi directionate manual. Dispune si de instalatie audiostereo tunner si CD.
Spatiul interior este foarte bine delimitat astfel încat asigura ușurință în exploatare, este igienic si elegant.

Detalii tehnice si de gabarit:
Lungime – 250 cm
Latime – 250 cm
Inaltime – 280 cm
Greutate – cca. 1600 kg

Cristian Nada

Aș completa la descrierea de mai sus că un astfel de stand poate face furori la Târgul de Crăciun de la Sibiu, locul pe care îl cunosc cel mai bine și unde știu că pe parcursul celor 6 săptămâni de prezență din Piața Mare se fac vânzări record, suficiente pentru veniturile pe un an întreg al unor mici întreprinzători. Nu știu cum se transportă acest butoi vechi sau dacă este transportabil, dar autenticitatea lui este de necontestat.

Ca să fie imaginile complete și actuale informațiile despre acest butoi, pot să va spun ca se află într-o curte, în Deva și proprietarul e dispus să-l vândă. Așa arată acum, când nu mai servește vin ci încântă vizitatorii.

Revista noastră nu are ca scop publicitatea, nu oferim serviciul de adaugare anunt, chiar dacă uneori avem interpelări cu acest motiv. Totuși am convingerea că sunt unele subiecte de interes cu soluții inexistente sau foarte rare ce merită făcute publice într-un fel sau altul.

butoiul din lemn ca masuta de cafea

Dacă vă puneți problema unor surse pentru astfel de butoaie vă readuc în atenție un articol vechi – Lemn vechi din doage de butoi. Articolul este vechi, banuiesc că nu mai este de actualitate, însă demonstrează că sunt încă locuri de unde se poate procura un butoi vechi. Destinația i-o stabilește fiecare, poate folosi lemnul sau poate începe un demers similar cu cel descris mai sus.

dormitor in butoi vechi reconditionat

Poate fi sursa de pornire a unui proiect pentru casa si gradina, unde din butoaie vechi se poate face mobilier de grădină. Un butoi de lemn n-are moarte, este rezultatul strădaniei unui dogar, cuprinde atât rafinament cât și pricepere, are legătură cu vinul, licoarea pe care o savurăm cu plăcere sau cu lemnul, cel mai îndrăgit material nobil. Butoaie din lemn de stejar se folosesc în industria vinului cu durată de viață limitată, iar costul schimbării lor este inclus în prețul fiecărei sticle de vin provenite din acel butoi de lemn. La sfârșit, toate ajung undeva, în domenii conexe sau derivate, iar utilizarea lemnului și a formei este una dintre cele mai bune soluții.

vin Marsala
butoaie de stejar cu vin Marsala

Recent am aflat că la marginea Parisului este cel mai mare depozit de grinzi din lemn vechi, de toate esențele imaginabile, unde prețurile sunt la jumătate cât se cere pe acest tip de lemn în buza Bucureștiului. A ajuns informația trunchiată la noi, însă cumulată cu snobismul poate duce la forme funcționale de comerț, cu prețuri suprarealiste.

M-aș bucura ca materialul de față să fie o sursă de inspirație și un imbold de a îndrăzni.

Se poate dom’le, se poate!

butoi vechi de vin Panciu comert alcool
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.