Cabana de inchiriat vs casuța de vacanță – turismul rural cu gust autentic de relaxare

cabana de inchiriat Finlanda Lapland cabana de inchiriat Finlanda Lapland

Urbanizarea face ca ideea de cabana de inchiriat să fie oxigenul pe care caută să-l respire tot mai mulți oameni cu program de lucru alert. Incepând de la 6-7 dimineața până la 8-9 seara ALERGĂM! Baletăm cu mai mult sau mai puțin talent între sarcini ce nu suferă amânare, începând cu copiii, cu servicul, condimentat cu trafic infernal în orașele mari și aprovizionarea cu alimente sau alte bunuri într-o cursă nebună printre rafturi de supermarket. Avem în gând ideea de produse eco, ne dorim să citim, clipe de tihnă și oftăm la filme cu peisaje sălbatice. Invidiem titluri mondene despre vacanțe exotice fără să conștientizăm că e doar o opțiune reglementată de un singur numitor comun – banii. Pentru a economisi, pentru a-i câștiga sau pentru a ne face să ne ajungă de la un stat de plată la altul. Indiferent cât de mult sau de puțin câștigăm cheltuielile par să se regularizeze sorbind din paharul ce cu greu se umple.

Mai sunt nebuni care visează – Alina Rad

Și vine o dată când te rupi de toate și mergi într-un weekend la o cabana de inchiriat, undeva la țară sau la munte. 2-3 zile ai parte de aer curat, de lipsă de semnal la telefon sau de foc de lemne. Nu ai majordom, nici All Inclusive ci trebuie să te descurci ca un bushmen comparativ cu viața de orășan de atunci. Și începi să-ți amintești de copilărie, de bunici, de vremea comunistă când mai toți eram cam egali, când ciocolata era bună, dar mai rară, când alimente simple guvernau mesele zilnice. Peste tot la televizor și în media se promovează traiul simplu, produse bio, eco sau naturiste însă punerea în practică este o chestiune ce ” SE VA ÎNTÂMPLA”. Nu știi când te poți rupe, însă ți-o dorești.

Cabana de inchiriat din Finlanda

cabana de inchiriat Finlanda Lapland
cabana de inchiriat Finlanda Lapland

Pentru mulți rămâne un deziderat toată viața, poate soluția cu o cabana de inchiriat e singura care sporadic își va umple tot al doilea sau al treilea weekend. Sau poți alege să-ți construiești pe un teren incredibil de ieftin situat la sub 100 de km de locuința permanentă o casuță de vacanță, însă dacă o faci te confrunți cu o dilemă neașteptată. ”Te trage” gândul tot timpul acolo, incepi să te informezi despre un pic de agricultură, ba mai supralicitezi cu tine însuți și plantezi câteva legume într-o grădină încropită pe viteză și-ți chemi prietenii la o slănină prăjită. Ești pierdut deja, ai gustat din mărul interzis corporatiștilor și viața ta poate suferi schimbări majore. Te-ai infectat, te-ai molipsit mai bine zis cu reînvierea unor senzații de mult uitate. Cei 27 de ani trecuți de la Revoluție nu sunt suficient de mulți pentru a schimba generațiile de tot, iar cei care au sub această vârstă sunt încă alerți, flămânzi de carieră și poziții sociale.

cabana de inchiriat Finlanda Lapland
cabana de inchiriat Finlanda Lapland

Tu, cel care ai 40 de ani, care ai avut cravată de pionier, care azi ai trecut un prag numeric, însă ai ajuns de fapt la o maturitate, care ai copii mici de sub 10 ani, pentru că nu a avut timp să îi faci înainte de 30, tu înțelegi ce vorbesc. Tu faci diferența dintre cabana de inchiriat și căsuța de vacanță. Cunosc atâtea exemple de oameni asemeni mie care au înțeles în ultimii 10 ani mai multe din viață, care își schimbă prioritățile și sursele de fericire. Suntem mulți cei care alegem să ne reîntoarcem la gustul copilăriei și care tânjim să le oferim celor mici măcar o felie din mărul cules direct din pom, dacă nu pot să muște din plin, așa cum am făcut-o noi.

Și acum te provoc la un joc de imaginație. Poți să-ți faci căsuța de vacanță, poți să te duci acolo să te bucuri de viața simplă, fără facilități de 5***** și în același timp să lucrezi la job-ul tău de luni pănă vineri. Poți să te înscrii pe un site de închirieri temporare cu locația de vacanță pe care o deții, trasformând temporar casuta de vacanta în cabana de inchiriat și să acoperi cheltuielile întreținerii cu veniturile obținute din închirierea sporadică. E lipsă maaare de astfel de locații și știu sigur, fără a da exemple, de astfel de locații foarte funcționale în acest regim. Veniturile nu sunt neglijabile, iar cererea este peste așteptari. De Revelion se câștigă și 1000 de EURO pentru 3 zile, când locația permite găzduirea unor grupuri de cca 10 oameni. Dă-le posibilitatea celor care îți calcă pragul să completeze pe masă mâncarea cu legume proaspete din grădină și/sau cu câteva borcane din cămara de dulcețuri, murături sau zacuscă.

cabana de inchiriat Finlanda Lapland
cabana de inchiriat Finlanda Lapland

Am să-ți spun un secret. Prepararea pentru iarnă a unor compoziții de borcan în familie face pentru un cuplu mai mult decât un psiholog. Copiii vor face ceea ce văd că fac părinții lor, nu ce le spunem. Se poate întrerupe internetul, se pot spăla hainele și ghetele pline de noroi, însă nu se poate cumpăra fericire. Dacă la casuța ta de vacanță, seara le citești povești copiilor sau mai bine, le inventezi chiar tu, vei câștiga în sufletul celor mici ceva ce nu le poți cumpăra cu toți banii din lume. Ei vor crește, vor face din viața lor, o viață ce odată devenită autonomă nu o vei mai putea dirija, și atunci tot ce va conta vor fi amintirile. Ale lor, despre tine, cum ai tu despre părinții și bunicii tăi, cum le am și eu pe ale mele.

Pentru micii mei, poveștile despre 2 bunici și un nepot, unde fără ca ei să știe, nepotul sunt eu, la vârsta lor, sunt o sursă inepuizabilă de istorisiri.

Visul meu în fază de construcție

Casuta de vacanta
Casuta de vacanta

Nu e târziu să sari din trenul ce-ți duce viața pe un traseu prestabilit. Dă-te jos și mergi. Vei înainta mai încet, însă vei vedea mai multe. Vei avea timp … crede-mă că se poate, chiar există viață după slujbă.

Cu drag, de amintiri și vise sub acoperiș de șindrilă.

Casuta de vacanta
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    In Finlanda foarte multe famili au case de vacanta (asa numitele möki) in general pe langa rauri sau lacuri (tara celor 1000 de lacuri), si sa nu uitam de sauna, care este nelipsita in fiecare casa de vacanta. Cred ca si in Romania sauna ar putea fi integrata in casa de vacanta chiar daca clima este mult m-ai blanda decat in Fi. Combinatia intre sauna si apoi inotatul in apa, chiar si in sezonul rece, in Fi este o traditie foarte bine implementata.

    • foarte adevarat si am putea invata de la ei sa nu pierdem contactul cu natura, sau sa ni-l reamintim. Noi avem multe izvoare termale, asa ca pe sezonul rece putem gasi alternative. Daca mai mentionam si comunitatile rurale, cu produse naturale, dat cu sania, biciclitul prin padure …Delta … oare ce ar face finlandezii de le-ar avea?

  2. #3 Comentariu nou

    Bravo Calin, frumoasa scriere! Muntii Apuseni de ex. sunt un bun loc de facut o mica cabanuta de vacanta.

  3. #5 Comentariu nou

    Fain articol Calin, si mie imi place aceasta idee dar am facut un calcul care arata cam asa: construirea unei cabane implica achizitionarea terenului, materialele, manopera (aia gratis e cea mai scumpa :)), instalatii, finisaje, care te duce undeva la minim, sa zicem, 12000 euro; inchirierea unei cabane ca cele prezentat pe site odata pe an timp de 10 ani costa aproximativ la fel si poti sa mergi in diferite locuri, sau poti sa mergi la cabane mai putin pretentioase in fiecare luna timp de 10 cu acesti bani (in pretul chiriei intra si plata utilitatilor si a intretineri imobilului timp de 10 ani). Am fost si eu tentat de o casa la tara dar acest calcul m-a pus pe ganduri.

    • calculul tau este valid, insa pentru mine constructia in sine este o calatorie, iar pe terenul respectiv am o plantatie de coacaz. Inchirierea pe de alta parte este o poveste greu perceptibila, stiu caz real de cabana foarte mica, cu WC afara, inchiriata pentru 3.000 de EUR, in primul sezon de prezenta pe Airbnb, bani facuti din cateva transe. Sezonul urmator a venit un tip pentru inspiratie, sa scrie o carte , din America, si a stat 2 luni.
      Si eu merg si in alte parti, insa de la un moment dat bucuria stabilitatii sia reusitei de a pune piatra pe piatra inlocuieste tendinta de a pleca.

  4. #7 Comentariu nou

    Daca nu o faci nu ai de unde sa sti cum este….dar cand o faci TU ..merta tot efortul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.