Scriu despre cabana din lemn, dar la fel de bine poate fi din orice altceva. Termenul se refera la relaxare, nu la huzur ori opulenta.
Dacă ai în jur de 50 de ani și anii de după revoluție au fost favorabili demersurilor tale într-ale antreprenoriatului, terenurile moștenite s-au vândut cu un puhoi de bani, dacă meseria ta a făcut bani peste granițe, chit ca inainte de Revoluție numărai monezi de la salar la avans, atunci cu siguranță ești proprietarul unei vile cu cel puțin P+2, o parcelă de minim 2000 de mp, ai câine și mașină de tuns iarba, poate 2 sau 3 mașini aparțin familiei, iar copiii merg la scoală undeva cu ștaif.
Eliberarea de la bloc a produs explozia domeniului imobiliar, apoi declinul, astfel că urmarea a fost că toate orașele s-au ales cu o puzderie de cartiere de vile la periferie. Multe sunt o povară pentru proprietarii lor, au peste 15 geamuri de spălat, peste 200 de mp de podele si parchet de lustruit, camere unde doar se șterge praful și muuuuultă iarbă de tuns. Foștii proprietari de apartament și-au atârnat de gât o piatră care scoate fire albe, vinde ca pâinea caldă ArtroStop și ridică facturile la utilități la niveluri greu de suportat din pensii de miner sau cusătoreasă de fabrică de confecții ceaușiste.
Nu le-a spus nimeni că de fapt vor liniște, o grădină de zarzavaturi de 30 de mp, un loc de grătar, un balansoar și un câine care să mănânce 30 de kg de hrană în 30 de zile. Vroiau o casuță de vacanță, una normală, un apartament cu 2 camere care să aibă în loc de balcon, curte. Din materiale naturale, din lemn pe fundație de piatră, nu betoane. Cabana din lemn sau din ce vrea fiecare, sub 100 de mp zic eu. 50 ar fi ideal.
Când ”ieși” afară te frapează subdimensionarea imobilelor comparativ cu standardul de la noi. ”Afară” nu au atâtea garduri, nu grădinăresc mai mult decât rondul cu flori, au ceva mai mult timp și cu siguranță fac mai mult sport. O cabană la munte, pentru că suntem europeni, adică munții sunt mai mulți decăt mările, schiul mai apreciat decăt creșterea palmierilor, o cabană este ceea ce ar fi trebuit fiecare să urmărească să devină concretizarea visului de libertate.
Alții visează cu ochii deschiși, desenează și proiectează căsuțe de vacanțe din lemn și cu greu poți face diferența între proiecte făcute în 3D comparativ cu imagini reale, fotografiate.
Aș putea pune rămășag, nu pariu ( ca să mă iubească Scoala Ardeleană) că imaginile de mai jos vor fi apreciate cu atăt mai mult cu cât va scădea dimensiunea gabaritică a imobilului.
Idei pentru cabana din lemn
Cu drag, de modă veche.
Dacă vrei să construiești citește și de ce să nu te apuci – Nu te apuca de constructia unei case – opinia lui George Buhnici
5 comentarii Adaugă comentariu
unde le gasim? Pe mine m.ar interesa.
unde le gasim? Pe mine m.ar interesa.
Buna ziua.De cate ori am ocazia mai rasfoiesc prin articolele Dumneavoastra.Foarte interesante si, cl putin pentru mine, foarte inspirativ.Pentru mine casa ideala se regaseste in articolele de pe acest blog.Imi regasesc ideil, visele si de multe ori si obiectele detinute.De exemplu articolul despre Thonet m-a ajutat sa imi identific si eu scaunele copilariei, ce inca rezista eroic prin casa.Set format din Mundus ,Thonet si Pancota.Desi pareau identice am descoperit ca au fabricant diferit.Ideile pe care le am pentru casa de la tara le-am regasit transpuse in imagini aici.Multumesc si astept articole noi.
Multumim pentru apreciere. Asteptam si noi idei din partea cititorilor, chiar si contributii. Am publicat ceea ce am primit si feedback-ul a fost pozitiv.
Eu ma ocup cu lucrari de genul asta Produc mai multe tipuri de cutii dar la minimum 50 de buc./ model Ofer si factura Adresa mea de mail matei_hipso@yahoo.com