Era 2015 când am scris primul articol despre o cabana tip A frame, inspirat de o locație din California postată pe AirBnB. De atunci articolul – Casa pe structura de lemn cu forma literei A – a trecut de 45.000 de vizualizări, fiind în top 5 articole publicate pe StejarMasiv.ro. Credeam sincer la momentul scrierii că voi avea o cabană aproape similară cu cea din imaginea de mai jos:
Motivația scrierii acelui articol în 201 pornea de la intenția mea de a construi o cabana, fapt care s-a și întâmplat în 2016, dar abordând o altă soluție constructivă. Am prezentat aici – Cabana de la Baia Sprie – Maramureș – proiectul meu de suflet – pașii de început, costurile și soluțiile tehnice care au dus azi la existența acestei construcții cu amprenta la sol de 40 mp, cea din imaginea de mai jos.

Am renunțat la forma de cabana tip A frame din cauza volumului redus în interiorul triunghiului. Cred și azi că pentru spațiu interior generos este nevoie de o bază foarte mare și automat de o înălțime pe măsură. Atât nivelul parterului cât și cel al camerei situate în cornișa acoperișului pierd volum la nivelul pardoselii, reducând spațiul utilizabil.
Avantajul pe de altă parte a acestei soluții constructive este dat de utilizarea unui volum mic, construit în regie proprie, asumând faptul că este o soluție net superioară cortului, însă fără pretenții de cabană. Lemnul poate fi prelucrat relativ ușor și asamblarea nu necesită cunoștințe avansate de dulgherie. Cine citește aceste articole despre cabana tip A frame, am convingerea că intenționează să construiască singur.
Soluția fixării de sol cu șuruburi metalice de pământ este în opinia mea singura opțiune de luat în calcul. Între aceste șuruburi trebuie fixat pe sol un strat de geotextil acoperit cu pietriș, pentru a împiedica creșterea plantelor sub podeaua parterului. Ventilarea naturală și protejarea de scurgeri nedorite de apă de pe cele două pante ale acoperișului vor asigura o durabilitate de ordinul deceniilor.
Pentru o magazie am construit eu o bază în acest fel – Cum să construiești o baza din lemn pentru o magazie, poate ar merge și la cabană, oricum nu scăpați de autorizația de construire.
Problema împărțirii spațiului interior este dată de volumul redus al dormitoarelor de sus și de amplasarea scării interioare de acces. Scara construită la cabana mea este în interior, dar nu are ergonomia ideală, fiind totuși utilizabilă. Eu consider că aceste două probleme, care nu sunt insurmontabile, împiedică adoptarea acestui concept, de cabana tip A frame pe scară largă de către pricepuții de bricolaj.
Azi, am dat peste turcii de la Ganem care au prezentat în pagina lor o soluție cu o arhitectură aparte, care rezolvă cele două probleme prezentate de mine.

Proiectul B100 are scară de acces exterioară pentru nivelul superior, iar dormitorul de sus este continuat în planul planșeului separator de un volum adițional formei clasice de litera A, care adaugă un spațiu de dormit suplimentar, cu acoperiș propriu și integrează un hol din care se face accesul în cele două încăperi de sus.

Privind imaginile, îmi vine să afirm că acest proiect se poate realiza cel mai simplu din metal, dar poate la fel de bine poate fi imaginată o structură din lemn, poate Grinzi lamelare, care să aibă caracteristici de rezistență similare. Eu văd în imaginile celor de la Ganem scara exterioară pe structură metalică, cred că și structura cabanei este la fel. Se elimină astfel multe repere, structura are mai puține elemente și poate fi realizată în hala, urmând doar montajul la fața locului.

Problema confortului termic în astfel de structuri are cerințele scurte, relativ contradictorii. Nu sunt destinate utilizării permanente, ci funcționează ca locuințe temporare, de vacanță. Încălzirea poate fi electrică, dacă nu ne facem probleme de mediu ( deși panourile solare, depinde de zonă, pot oferi suficientă putere) sau cu sobă, însă aici trebuie să admitem că vom arde poate eficient combustibil de biomasă, însă nu avem nici o masă termică interioară care să înmagazineze căldura și să o disipe treptat.
Sobe cu masă termică, adică agregate cu greutăți de 1000-2000 de kg au volum mare, nu prea intră în volumul oferit de cabana tip A frame. pentru sezonul cald, o izolație de 10 cm de vata bazaltică poate feri interiorul de căldura excesivă, iar o utilizare sporadică pe timp friguros s-ar putea să nu pună probleme referitoare la consumul de lemn.
Remarc în proiectul B100 de la Ganem o platformă extrem de generoasă pe care este amplasată cabana. Fiind vorba de o generare 3D nu cred că platforma este realizabilă în fapt în teren, ci mai degrabă arată ca un platou de servire a unui concept frumos, fiind nevoie de loc liber pentru a-l admira.
Ceea ce vă și invit să faceți, iar dacă locația unde vă bate gândul să construiți o cabana tip A frame nu e departe de locuința permanentă, ideile din acest articol ar putea să vă îndrume în alegerea unei volumetrii eficiente. Spun despre distanță pentru că această cabană nu are nici duș, nici bucătărie, nici cameră tehnică cu mașină de spălat.
Deci, mergi la ea, poți sta o noapte, cu hrană din sufertaș, apoi fugi acasă.
Poate nu pare, însă e un lux dacă ne-am permite locuri de escapadă de acest fel.
4 thoughts on “Cabana tip A frame – model B100 – biroul Ganem – Turcia”
My name is Tjerdo and I am living in Drachten, Netherlands. I am interested in buying one of this beautiful A frame houses and I would like to receive more information about construction, prices, delivery, etc…
Is there any chance that you contact me, maybe via e-mail?
I would really appreciate it.
Thank you in advance for your feedback.
Sotul meu si cu mine vrem o livada, unde o sa facem o magazie de scule si o cabana. Ei bine cabana asta e o decizie complicata…. Multumim pentru ideei.
Nu e complicat, trebuie inceput, veti vedea ca merge de la sine, din drag si incantare