Cabanele din lemn, adevărate pretexte in căutarea tăcerii absolute…

fotograf Catalin Pop casa de lemn

Ce poate fi mai reconfortant pentru omul modern actual, captat într-un flux social tumultuos, decât evadarea si refugiul într-un spațiu izolat de monotonia ritmicității cotidiene, reprezentat cel mai bine de cabanele din lemn ale Maramureșului?

Un astfel de cadru compensator îl reprezintă zonele de agrement montane colorate vizual de inedita arhitectura îmbietoare a cabanelor realizate in lemn. Simbolistic vorbind, lemnul are o valenta semantica marcanta. In India, spre exemplu, lemnul este simbolul substanței universale, materia prima. In China, lemnul este elementul care corespunde răsăritului si primăverii. Altfel spus, simbolismul general al lemnului rămâne constant: el conține o înțelepciune si o știința supraomeneasca.

cabanele din lemn

In turism, cabanele din lemn au rol primordial in promovarea splendorilor peisagistice locale. Deși sunt concepute de mici dimensiuni, ele asigura turiștilor si celor dornici de relaxare si deconectare in natura un confort psihic desprins dintr-o lume aparte, învăluita de seninătatea si magia simțurilor contemplative . Privite ca o oaza autentica de relaxare si încărcare energetica benefica, cabanele din lemn devin astfel unele dintre locațiile prioritare ale turiștilor preocupați in mod direct de petrecerea timpului lor liber prin îmbinarea armonioasa a confortului si relaxării in natura, intr-o atmosfera destinsa si odihnitoare.

cabanele din lemn din Budesti

Acest contact nemijlocit cu mediul natural este prielnic pentru ameliorarea echilibrului mental prin dobandirea unei stari de bine sufletesc. Refugiul in natura creste abilitatea de a combate stresul si favorizeaza regasirea sinelui prin meditatie, in deplina concordanta cu muzica subtila a naturii.

Papadii - Catalin Pop

firul de iarba

cabanele din lemn

Foto: Catalin Pop

Locația unde a fost surprinsă una din cabanele din lemn ale Maramureșului este Budești, cum treci dealul pe la Cavnic, cu puțin mai jos de locul unde gravitația se inversează și mașina ori sticla de apă ”urcă” pe asfalt. A trecut timp de la scrierea acestui articol și astăzi văd cu totul alți ochi construcțiile din lemn, însă nu mă pot opri să nu oftez la amintirea drumului parcurs de atunci încoace.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
fotograf Catalin Pop
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  oai…cum vad eu cabana in pozele astea minunate, imi doresc una! Pozele sunt superbe, iar Cami a facut o treaba excelenta! felicitari!

 2. #2 Comentariu nou

  – Foarte frumos scris Cami, reuşite poze de asemenea, felicitări echipa! :))

 3. #3 Comentariu nou

  Nu ne-am cunoscut indeajuns si nici nu am nici o experienta in domeniu, insa mi-a placut mult ce ai scris. Esti ca o esenta tare pastrata intr-o sticluta mica si ma bucur ca ai prieteni care apreciaza asta 🙂 Spor la treaba!

 4. #4 Comentariu nou

  multumesc frumos!

 5. #5 Comentariu nou

  sunt frumoase!

 6. #6 Comentariu nou

  Sabloane pentru inbinare pieptene aveti?..ma refer la inbinare cu patratele nu cea de coada randunica…cat ma-r costa un sablon de fier cu distanta de 2,5 cm intre gaurile sablonului (dupa care sa tai cu freza la model)

 7. #7 Comentariu nou

  Din punctul meu de vedere este cel mai confortabil scaun pe care am stat pana acum !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.