M-a cuprins nostalgia răsfoind imagini mai vechi ale unor produse din gama ”ORFANE” atunci când am dat peste un cabinet TV din colecția Provence. Ce vremuri, ce schimbare !
Dacă vom povesti copiilor că televizorul era pe vremuri o cutie ce avea nevoie de doi oameni ca să-l mute, că nu avea telecomandă și că programul la televizor era doar 2 ore pe zi, iar desene doar duminica, nu ne-ar crede. Imaginile alb-negru sunt fantezie pură, Jules Verne era mai credibil pentru contemporanii săi decât tu, ca tătic ce vrei să pari știut și etalezi copiilor amintiri. Este similar cu menționarea Greciei antice, nu te-ar crede nimeni să spui că totul era așa acum 25 de ani. Un băiat de 15 ani te-ar întreba dacă nu ai trăit și pe vremea lui Ștefan cel Mare, e neverosimil cât de mult s-au schimbat toate.
Dacă dintre cei care citesc mai sunt cei care au în minte imaginea reparării unui televizor cu tub catodic, a schimbătorului de canale cu butoane și reglaj cu potențiometru, a curentatului la tensiunile înalte de ți se făcea părul măciucă, atunci sigur vă mai amintiți că acele piese importante din casele noastre de acum 25 de ani erau oarecum venerate și așezate într-un loc de cinste. Mama sau bunica ta au avut și mileu din macrame pe televizor, iar cei mai norocoși au avut și peștele de sticlă.
De prin acele vremuri este și imaginea dulapului TV de mai sus, astăzi utilitatea sa ar fi privită cu suspiciune de cei mai tineri. Să știți că prin 2000 încă se mai fabricau și se vindeau cu succes în vestul Europei iar cei care puteau achiziționa așa ceva erau oarecum privilegiați și cu dare de mână. Nu știu ce mai țin acum în ele pentru că dimensiunile uriașe ale televizoarelor cu plasma, LCD sau LED, extraplate și cu 4K nu se mai încadrează în spațiul destinat unui televizor color cu tub catodic. Îmi amintesc că visam în facultate la un TV Schneider cu 100 de HZ cu diagonala de 80 de cm, văzut la un magazin de electronice Second Hand din Piața Operei în Timișoara.
Astfel de cabinete TV aveau sertare, nișe și spații compartimentate în care se puteau păstra în siguranță casete video și audio, plăci de vinil, un video-recorder sau o stație de amplificare. Mă întreb oare unde au dispărut toate acestea? Nu mai vrea nimeni deck-uri? Nu mai are nimeni acasă boxe Meloman? Chiar dacă casetele magnetice și-au dat duhul de multă vreme, totuși amplitunerele și boxele surround tot mai ar trebui ținute la loc de cinste.
În online-ul cel mare m-am străduit și am găsit cu greu urmașii acestor corpuri, iar termenul de căutare a fost greșit, eu căutam ”TV cabinet with doors” și trebuia ”Entertainment Armoires”
Mă bucură sî văd că modernizarea le-a atins în aceeași măsură și că funcționalitățile necesare noului tip de TV sau Sisteme 7.1 a schimbat în bine unele modele fabricate recent. Rămân totuși de părere că s-a restrâns foarte mult numărul celor care mai aleg astfel de piese de mobilier pentru casele lor. Doar cei care vor să păstreze mobilierul clasic, tradițional sau aspectele extrem de elegante ale unui living mai pot opta azi pentru astfel de cabinete TV.
Sper ca imaginile să fie edificatoare.
Cu drag, de modă veche.