Despre un calibrator sau mașină de șlefuit și calibrat vorbim ca și despre cel mai scump utilaj ce poate echipa un atelier de mici dimensiuni. Când ai la dispoziție niște fonduri indiferent de provenința lor te gândești cum ar fi să ai un calibrator în atelier. Rezolvă o mulțime de probleme, deși nu mi-e clar în ce variantă se definește șlefuirea sau calibrarea pentru un blat din lemn care parcurge drumul pe sub banda de șlefuit reglată la zecimi de milimetru.
Recent am avut de-a face cu o astfel de cerere și diferit față de soluția din fabrică, unde folosim o mașină de șlefuit și calibrat industrială, mare cât un munte, problema pentru un atelier se pune diferit. Mașini de 4 fețe se folosesc mai rar într-un atelier care produce piese la comandă, și urmărește maximizarea randamentului din scândură. Un calibrator are o cu totul altă percepție și ușurează munca fantastic de mult, însă prețul este de regulă pentru un utilaj nou în 5 cifre și-n EURO.
Am auzit păreri care spun că un șlaif combinat cu o mașină bună de grosime poate face aproape la fel de mult.
Cred că setul de întrebări de mai jos au nevoie de clarificare pentru a decide achiziția unui astfel de utilaj. Mie mi-ar fi de folos răspunsurile, însă cu siguranță și meșterii cititori ai acestei reviste vor găsi utile informațiile din răspunsurile celor avizați.
Voi permite link-uri în răspunsuri, dacă fac referire la informații utile. Un text citit pe un site american m-a pus pe gânduri – WoodworkingNetwork
- Ce putere implică utilizarea unui astfel de utilaj la 380 V și care este lățimea maximă utilizabilă la un racord cu putere casnică ∼ 10kW ( aici trebuie ținut cont și de exhausor și de compresor )
- Cum e cel mai bine de configurat unitatea de șlefuire preț/performanță ? Combinată cu o bandă sau cu 2/3 unități pe 2 tamburi?
- Ce puteți recomanda despre tamburi – metalic, cauciuc, ce configurație, ce duritate pentru cauciuc – pentru stejar masiv și lemn în general, nu furnire
- Exhaustarea ? Am văzut cerințe de la 1900 la 6000 de mc/h … este un volum semnificativ!
- La ce se referă recomandând cei din link-ul de mai sus ”Dead Shafts în loc de Live Shafts” pentru un calibrator? La unitatea de șlefuire sau la banda de avans?
- Cât de importantă este lungimea benzii de șlefuire?
- Cât de frecvent trebuie înocuite benzile de șlefuire?
- Pentru un atelier mic se justifică un calibrator sau mai bine o altă soluție de finisat blaturi de masă sau trepte?
- Ce compresor e necesar?
Poate n-am cuprins toate întrebările și aveți și alte precizări de făcut, aveți libertatea să vă exprimați la subiect. Sunt utilaje americane cu nume nemaiauzite pe continentul european, la prețuri similare, deși am remarcat că americanii apreciază branduri europene cunoscute. Felder și SCM sunt fluierate admirativ peste ocean.
Am admirat prezentarea acestui SCM, este cu grosime pe arbore elicoidal inclusă … dar prea costisitor pentru un atelier mic.
Aștept răspunsurile celor avizați!
Putem comenta și adăuga link-uri dacă suntem firmă?
Da, voi permite la acest articol fiecărei firme distribuitoare, care justifică răspunsul oferit să adauge și un link către informații relevante.
8 thoughts on “Calibrator sau mașină de șlefuit și calibrat – întrebări care așteaptă răspuns”
Daca nu este cu supărare, sunteți inginer in domeniu,fabricării mobilei?
Nici o supărare, sunt inginer, dar nu in domeniu mobilei.
Daca nu este cu supărare, sunteți inginer in domeniu?
https://www.axminster.co.uk/machinery/sanders/drum-sanders in linkul de mai jos sunt cateva modele in functie de nevoi
De acord, sunt modele diverse, insa nu la acestea am facut referire ci la Wide Belt Sanders … cu functie de calibrare
Buna ziua,
Urmeaza un rapsuns mai elaborat, dar care sper să va ajute. Va stau la dispozitie pentru clarificari daca considerati necesar.
Premizele raspunsului meu:
Egalizare – Piesa de prelucrat se slefuieste pe suprafata, ceea ce inseamna slefuirea tuturor denivelarilor si adanciturilor. Piesa de prelucrat nu este slefuita la aceeasi grosime.
Calibrare – Piesa de prelucrat este slefuita la aceeasi grosime, astfel incat sa rezulte o suprafata neteda si o grosime uniforma a piesei de prelucrat.
Pre-slefuire – Piesa de prelucrat este slefuita cu o granulatie grosiera a hartiei de slefuit si este pregatita pentru pasii de prelucrare ulteriori.
Slefuire fina – Piesa de prelucrat primeste ultimul finisaj inainte ca lacul sa fie aplicat pe aceasta.
Slefuirea lacului – Piesa de prelucrat este slefuita dupa ce i s-a aplicat lacul. Fibrele in relief care se vor forma dupa vopsire sunt slefuite.
1) La 10 Kw disponibili optiunile sunt deja limitate, motorul cel mai mic disponibil pe astfel de masini este de 7,5 Kw (din cate stiu eu) si latimea maxima ar fi de 950 mm cu maxim 1 grup combinat. Urmatoare masina, dar cu latimea de 1100 mm ar avea un motor de 15 Kw cu 2 grupuri. Problema nu sunt Kw, ci amperajul consumat la pornire.
O masina ca cea din filmul care v-a placut va stinge lumina in atelier, si nu numai, daca nu aveti o instalatie electrica dimensionata corect, are pe putin 40-50 Kw. De regula masinile sunt echipate cu soft start sau il au optional pentru a reduce consumul la pornire.
La masinile din clasa economica exhaustorul trebuie sa aiba cam 5-7.5 Kw ca sa poata asigura volumul de aer si viteza necesara aspiratiei.
Necesarul de aer comprimat depinde de solutia aleasa de producator pentru suflarea benzilor si ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici minime:
• Continut de resturi de ulei sub 1 mg / m³
• Continut de apa sub 6g / m³
• Continut de particule de murdarie sub 10mg / m³
• Diametrul interior minim al furtunului de aer este de 10-16 mm
• Lungimea maxima a furtunului: 10 m
• Debitul depinde de echipamentul masinii
• Alimentare constanta cu aer: min. 6 bari
Daca masina de slefuit este echipata cu suflatoare pentru curatarea benzilor debitul ajunge la valori si de peste 600 l/min.
2) Mai toata lumea vrea sa faca economie si atunci masinile se configureaza in asa fel incat sa acopere cat mai multe operatii intr-o singura trecere. In functie de ponderea calibrarii sau a slefuirii si a esentelor de lemn prelucrate se poate opta pentru pentru 2 cilindri sau 1 cilindru si un grup combinat. In cazul calibrarii lemnului masiv sau a pregatirii pieselor pentru aplicarea adezivului (in vederea furniruirii) este recomandata folosirea unei unitati cu rola de contact de otel ( maxim 0,5 mm cu banda de 40-60 K) si a doua unitate rola de contact acoperita cu cauciuc 60 Sh (max 0,2 cu banda de 80-100 K) – in cazul in care nu se doreste indepartarea unui adaos mare cilindrul de otel poate fi inlocuit cu unul imbracat in cauciuc cu duritatea de 85SH. O configuratie care pune accent mai mult spre slefuirea lemnului masiv ar fi una cu cilindru acoperit cu cauciuc 85 SH si un tampon (papuc) electro-pneumatic.
Pentru a va putea recomanda ceva ar trebui sa stiu care este calitatea imbinarii panourilor dupa presare, sau a pieselor rindeluite. Conditia de 10 kw va limiteaza semnificativ alegerea.
3) Un indrumar scurt despre cilindrii de contact :
100° Shore (otel) – Pentru indepartarea aschiilor mari si pentru aplicatii industriale
85° Shore – Pentru calibrarea si egalizarea pieselor de prelucrat
60° Shore – Pentru slefuirea intermediara a lemnului solid
45° Shore – Pentru slefuirea furnirului si slefuirea intre straturi
Indrumarul trebuie asociat cu granulatia benzii si acelasi cilindru poate fi folosit si pentru operatiuni intermediare
Avantajele cilindrilor de contact imbracati in cauciuc sunt :
– Benzile de slefuire trebuie sa fie mai putin tensionate, deoarece o rola cauciucata este mai putin alunecoasa decat o rola de otel lustruit.
– Neuniformitatea care poate aparea la imbinarea benzilor de slefuit este compensata mai bine de cilindrul cauciucat si nu este transferata catre piesa de prelucrat.
– Desigur, o rola cauciucata nu este la fel de dura ca otelul. Cu toate acestea, acest lucru poate fi rectificat in cazul deteriorarii sau lipsei de planearitate pe masina si nu trebuie inlocuita.
In ceea ce priveste tamponul(papucul) de slefuire recomandarea ar fi :
Dur – Banda metalica de 1,0 mm acoperita cu pasla si grafit, potrivita pentru slefuirea lemnului masiv
Mediu / Universal – Banda metalica de 0,6mm acoperita cu pasla si grafit, potrivita pentru slefuirea furnirului, lemnului masiv + lacului
Moale – Banda metalica de 0,3mm acoperita cu pasla si grafit, potrivita pentru slefuirea piesedlor de prelucrat lacuite
4) Exhaustarea este esentiala pentru a mari durata de viata a benzior abrazive si pentru buna functionare a masinii si in general se recomanda o viteza de extractie de minim 20m/s. Viteza de extractie trebuie verificata in mod direct pe toate racordurile de conectare ale masinii la instalatia de exhaustare. In functie de diametrul racordurilor si viteza recomandata de producator se stabileste debitul necesar si indirect marimea grupului de exhaustare.
Datorita riscului ridicat de autoaprindere a prafului de lemn este recomandat ca masinile de slefuit sa fie legate separat de restul masinilor la instalatii cu autoscuturare si prevazute cu senzori termici si instalatie anti-incendiu. Asa cum am spus si mai sus, de exemplu, la masinile de max 10 kw, precum in exemplul dumneavoastra, exhaustorul trebuie sa aiba cam 5 – 7.5 Kw ca sa poata asigura volumul de aer si viteza necesara aspiratiei.
5) E in documentare si la mine. 🙂
Daca reusesc sa gasesc un raspuns, revin si la dumneavoastra.
6) Lungimea mai mare a benzilor are doua avantaje, se racesc mai rapid si se uzeaza mai greu si au o durata de utilizare mai mare.
7) Durata de viata a unuei benzi abrazive depinde de foarte multi factori :
– de la tipul suportului panza sau hartie, tipul de granule naturale sau artificiale / materialul granulelor oxid de aluminiu, carbura de siliciu sau zirconiu. Oxidul de aluminiu este in general folosit pentru lucrul cu lemn si carbura de siliciu pentru slefuirea lacurilor. Granulatiile cele mai folosite in industria lemnului sunt de la 40 la 400. (K40, K60, K80, K100, K120, K150, K180, K220, K240, K320, K400)
– de adaosul de prelucrare folosit, de esenta lemnului, de faptul ca masina este echipata sau nu cu suflatoare , de felul cum este depozitata, etc.
Toti acesti factori pot influenta direct durata de viata a unei benzi abrazive.
8) Nu as sti sa va raspund la aceasta intrebare pentru ca nu stiu exact cum definiti dumneavoastra atelier mic, cat produceti, ce utilaje aveti in dotare, operatori etc. In general, investitia intr-o masina combinata de calibrat si slefuit este justificata, insa depinde de nivelul de calitate dorit si volumul productiei. Totul poate fi redus la cheltuielile cu manopera.
9) In ceea ce priveste compresorul, asa cum v-am spus la punctul 1 calitatea aerului este importanta. Presupunand ca aveti si suflatoare pe masina debitul ajungand spre 600 l /min si mai vreti sa legati si alte utilaje sau un pistol de vopsit, toate lucrand simultan, ajungeti usor la un compresor cu uscator cu un debit efectiv livrat de 1000 l/min. Pentru o masina fara suflatoare consumul este mult mai mic, in jur de 80-200 l/min in functie de producator.
Mulțumesc pentru comentariu, se pare că sunteti primul care sparge gheata. Am vorbit telefonic si cu alti reprezentanti ai brandurilor, insa s-au aratat reticenti in a raspunde în scris. Conținutul textului este elaborat, înțelegerea lui implică studiu.
Un atelier mic înseamnă un atelier care va avea 1-2 oameni și care va produce piese diverse, la comandă. Calibratorul va fi folosit sporadic, însă nevoia meșterului de precizie l-a făcut să își dorească o astfel de mașină. Personal cred că valoarea și destinația de bază a mașinii o fac nepotrivită unui astfel de atelier. Câteva argumente prezentate de dvs chiar susțin opinia mea. Exhaustorul e primul dintre ele, știu că e nevoie de o performanță ridicată. Însumând cele două utilaje se ajunge la o putere mare și la o investiție serioasă.
Ce alternativă ați recomanda pentru un atelier mic, care folosește un număr relativ redus de ore/lună acest utilaj? Eu estimez sub 10 ore pe lună.
Buna ziua avem sí noi o masina de slefuitor avem sí o probléma Cind iese materiális din masina de is din grosime 0.4mm.Daca aveti Timp sâ raspindeti.
Cu Szima Laszlo