386 de cm înseamnă tavan înalt, drept urmare spațiul interior are cca 140 de mc și o suprafață la nivelul pardoselii cam cât cabana mea. Sunt case vechi, construite în perioada interbelică și toate au tavan înalt.
O astfel de cameră a trebuit amenajată pentru a se folosi de înălțimea neobișnuit de mare pentru un spațiu de locuit și pentru a-i da utilitate în mare parte din volum. Ni s-a cerut să construim o podea suspendată la 190 cm, pe 2/3 din nivelul intermediar și la 235 cm pe spațiul de deasupra ușii de acces către alte zone ale casei. În partea de deasupra ușii podeaua este direct suport pentru saltele și acolo va fi un spațiu de dormit.
În fața patului suprafața utilă este de cca 5 mp, excluzând casa scării cu o singură rampă. A fost o provocare să ne poziționăm față de pereți, nici un colț nu are 90 de grade. Proprietarii ne-au schițat intenția de amenajare și ne-au dat mână liberă la soluțiile tehnice. Au ales culoarea de finisaj și am căzut de acord ca să predomine panourile în ramă ca idee de amenajare generală.
Toată structura este cepuită, toate elementele de structură intră la capete unul în celălalt, iar tot ce are legătură cu pereții a fost fixat cu șuruburi Spax și dibluri de zidărie. Am mers pe lungimi mari, ca să compensăm incertitudinea tăriei zidurilor.
Din cameră trebuie acces la rafturile din partea de jos, iar din etaj să se poată utiliza nișele care delimitează ca parapet tot cu destinația de bibliotecă. Pe ultima sută de metri în camera cu tavan înalt s-a pus în discuție existența unui mic birou, cu blat rabatabil, ce s-a fixat tot sus, direct de perete.
Am folosit piramide din lemn pentru a masca fixările pe picioarele structurii și pe traversele de susținere a podelelor. Fiecare element de podea a fost fixat cu șuruburi Heco Topix, cu efect de strângere din cauza filetului cu pas inegal.
Structura este simplă ca estetică, pot menționa doar piramidele, canalele de pe stâlpul central, profilarea ramelor de panou de pe fațadă și prinderea riflajului care protejează spațiul scării, ce înlocuiește balustrada clasică. Pe o singură rampă de urcare, cu număr redus de trepte nu a fost nevoie de balustradă, lățimea scării este de 70 cm.
A fost prima lucrare de acest fel, s-au consumat 3,5 mc de cherestea de stejar, pentru selecția fibrei și eliminarea imperfecțiunilor naturale. Am mizat totul pe calitatea materialului lemnos, pe simplitate, în acord cu proprietarii. Spațiul camerei cu tavan înalt este cât o garsonieră generoasă, soluția fiind firesc impusă constructiv.
Ședința foto de final nu a avut loc, am lucrat concomitent cu alte discipline, și am avut noroc de puține situații de a nu ne potrivi, cred că o singură priză a trebuit mutată. Fotografiile nu-s cele mai bune, lumina a fost slabă pe final ajungând să ne strângem sculele de fiecare dară după 10 seara.
La finalul lucrării – ne-am permis câte o fotografie, la lumina unui reflector
Lucrarea în acest spațiu cu tavan înalt ne-a plăcut în mod deosebit, rezultatul final ne-a surprins plăcut, a ieșit ceea ce am vrut să iasă, am reușit să compensăm pe lungimi mari diferențele de cote folosind un laser. Abia aștept să primesc de la proprietari imagini cu amenajarea finală, locuibilă și promit să le adaug aici.
Cu drag, de simplitate frumoasă și lucru de calitate.