Richard P. Feynman a primit premiul Nobel la 47 de ani și s-a stins în ’88, secolul trecut la 70 de ani, însă explicația lui despre carbonul din plante – recent vizionată – m-a bulversat și m-a făcut să mă gândesc mult la vorbele lui. Sunt oameni care strălucesc mult timp după ce nu mai sunt, care traversează asemenea unei comete viețile noastre, iar cei care ridică privirea au șansa să se lumineze.
Feynman ne-a dat diagramele Feynman cu care cei care studiază probabilitatea interacțiunilor dintre particule în mecanica cuantică și relativitate.
Carbonul în diferite faze
Cum cresc plantele folosind carbonul
Toate tonele de materie care compun un copac provin din atmosferă, nu din sol cum cred cei mai mulți. Solul furnizează apă și ceva minerale, însă cel mai mare procent din greutatea unui copac este extrasă din aer de unde carbonul există în abundență.
Lemnul este compus în esență din Carbon, Oxigen și Hidrogen. Feynman ne explică băbește cum funcționează procesul de creștere a tuturor plantelor, într-un monolog în care se argumentează cu el însuși pe un ton vesel, molipsitor, debordant, dintr-un fotoliu:
(„How is it the tree is so smart … and do that so easily? Ah! Life! Life has some mysterious force? No! …”)
sursa – https://www.npr.org/sections/krulwich/2012/09/25/161753383/trees-come-from-out-of-the-air-says-nobel-laureate-richard-feynman-really
Soarele descompune prin fotosinteză Dioxidul de carbon, copacul păstrează carbonul și eliberează oxigenul. Un copac matur, de 30 de m, un fag să zicem furnizează într-o zi oxigenul necesar respirației a 7 oameni, în ziua respectivă. Suntem 8 miliarde, ar trebui să avem 2 miliarde de fagi sau echivalentul lor în alte vegetații pentru un aer curat. Simplu, nu?
Ce face mai departe copacul cu carbonul respectiv? Îl folosește ca să înmagazineze energia soarelui pe care o poate reda în procesul de combustie. Adică ardere. Aici apare o dilemă, prin care unii falși ecologiști argumentează împotriva folosirii lemnului de foc. Doar prin ardere completă se recuperează toată energia înmagazinată într-un buștean fără a genera noxe.
Arderea completă vs Ardere incompletă
Am găsit o resursă sintetizată senzațional – Intertek – Wood lessons
Acest PDF sintetizează în 36 de slide-uri cam tot ce trebuie să știi despre lemn, chimia lemnului, ardere, energie.
Dacă asigurăm lemnului umiditatea corespunzătoare – scăzută – temperatură de ardere între 600 și 800 de grade Celsius, timp suficient de ardere și aer îndestulător pentru a alimenta piroliza va rezulta o degajare completă de energie, eficientă și mai ales evităm generarea noxelor. Când pe coșul de fum iese fum înseamnă că nu se arde complet masa lemnoasă. Când pe interiorul coșului se formează gudron sau creozot, este fum condensat, cu componente toxice, rezultate în urma unei arderi proaste.
Aș putea să mă laud cu performanța sobei de la cabană – aproape nu sesizezi că arde focul în sobă, se vede doar un abur, fără transportul particulelor care dau culoarea gri:
Pe scurt, mai jos este explicația chimică a focului. Cei care construiesc sobe eficiente cu adevărat înțeleg procesul chimic și creează condițiile ca acesta să aibă loc sub formă completă.
Cum pregătim lemnul de foc?
Lemnul poate avea până la 150 % umiditate. Trebuie tăiat în segmente scurte, despicat, stivuit cu distanță față de sol și protejat de precipitații simplu, cu o învelitoare în partea superioară a stivei. Dacă lemnul este orientat cu fibra de-a lungul curenților de aer, se va usca și mai repede. Dacă temperatura ambientală este cu 6 grade mai mare, timpul de uscare se înjumătățește. Poți obține din aprilie până în octombrie lemn – Ready to Burn.
Carbonul este baza vieții pe această planetă. Arderea lemnului este neutră din punct de vedere a amprentei de carbon, dacă se face corect. Acum 100 de ani aveam sobe mai eficiente, în general, decât avem azi.
Nu trebuie să construim centrale de de-carbonificare a aerului, trebuie doar să plantăm copaci pe toate solurile disponibile. Natura stochează energia soarelui prin fotosinteză în lemn și o redă prin foc. Deci n-ar trebui să extragem din sol poluând nemăsurat ca să facem baterii și să pretindem că avem energie verde. E verde dacă plantezi mai mulți copaci decât tai. Și dacă îi lași să crească. Eu am plantat circa 200 de copaci si pomi în viața asta, cu mâna mea, nu vorbesc din auzite. Și nu e gata …
Am scris aici despre stocarea energiei solare – Stocarea energiei folosind apă și gravitația – aș aplica-o doar energiei eoliene.
Simplu, prea simplu …
Nu se poate așa de simplu, nu se mai fac bani, stă economia, mai bine poluăm și aruncăm vina pe lemn.