Daca circulați cu mașina prin zone cu multe sate și mai vedeți câte o caruta pe drum, înainte de a-l claxona pe proprietar că nu-i semnalizat, ori înainte de a vă enerva că circulă pe un drum pentru mașini, gândiți-vă că ea a trecut pe acolo înaintea noastră.
Bătrânii de la țară pot să vă povestească cum mergeau cu caruta la târguri în alte sate, fie că aveau animale de vândut, fie pentru cumpărături. Târgurile se organizau periodic, iar acela era un moment important pentru țărani, mult mai important decât mersul nostru la super market. Magazinele nu erau la tot pasul ca acum, iar schimburile erau necesare.
Pentru mersul la târg, țăranii se trezeau cu noaptea în cap, înhămau calul sau înjugau bivolii, sau vacile, la caruta. Uneori, se grupau câte două familii, să nu meargă fiecare cu carul său. Bunicul meu avea bivoli, înjuga mereu doi, și se pornea peste dealuri, pentru a ajunge în târgul de la Zalha, sat aflat în județul Sălaj. Acum îmi amintesc de un unchi care mergea la moară cu sacii de grâu pentru a se întoarce cu făina.
Recomandăm: Tratament pentru căldură – dusul de gradina în aer liber
Am încercat să vă fac o scurtă istorisire pentru a vă face să înțelegeți importanța unei carute la casa unui om în urmă cu nu foarte mulți ani. Pentru oamenii din zonele mai sărace, caruta contează și acum foarte mult. Pot să aducă lemne din pădure, pot să care, pot să adune fier vechi, sticle sau cartoane ( știu că partea asta fierul vechi nu prea ne place ). Iar ce ne amintim noi din copilărie sau ce ne-au povestit părinții ori bunici, folosul carului peste tot prin lume era mult mai important decât mașina de acum.
Progresul le-a scăzut din răspândire, însă mai sunt zone unde sunt folosite. Pe la alții, vechiul car a fost transformat în spațiu de aranjat ghiveciul cu flori, spre necazul celor mai în vârstă. Cine știe către ce vor evolua mașinile din zilele noastre…
Cu drag de aduceri aminte!