Primăvara asta se pare că arde subiectul despre casa A-frame sau cabana A-Frame peste tot în jurul meu. Constructorul cu care vom lucra mi-a spus ca a construit 3, la Borșa am auzit de la un geolog ca s-au făcut șiruri de astfel de construcții, oamenii sună, se interesează, e frenezie.
Oare de ce? E vorba de efectul bulgărelui de zăpadă ca și după ideea lui Andrew Geller în SUA de după WWII?
Am văzut construite pe marginea drumului în 2 locații din Baia Mare astfel de cabane sau case, cu scop de prezentare. Spațiul interior sigur nu e la fel de generos ca și într-o casă cu pereți verticali și nici nu se fac suficient de mari triunghiurile de casa A-Frame ca să rezulte un spațiu interior generos cu un exterior impresionant ca arhitectură. Eu personal nu le recomand, chiar dacă e împotriva curentului cotidian, de azi.
Am scris pe acest subiect mai multe articole, le enumăr mai jos și pot re-afirma că mai departe de un curent sau o tendință, analizând costurile pe mp locuibil ar trebui să rezulte un raport nefavorabil. Dacă totuși place, atunci n-ai ce face, trebuie ales acest model constructiv.
- Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free
- Cabana tip A frame – model B100 – biroul Ganem – Turcia
- Casa tip A – începând de la Andrew Geller
- Resurse online rusești pentru cabana A-Frame
- Casa pe structura de lemn cu forma literei A
Dacă tot vreți casa A-Frame, vă recomand să parcurgeți imaginile de mai jos, unde găsiți o altă abordare. Nu e clasică structura, în loc de triunghi avem arcuri de cerc, ca și la arcele gotice despre care am scris aici – Arce gotice din lemn pentru sere și solarii. Cred că realizarea efectivă este fantastic de frumoasă și cine ține morțiș să n-aibă pereți la casă ci doar 2 ape, să ia aminte la ideea japoneză.
Prin urmare, ne localizăm în zona satului Hakuba, din prefectura Nagano, unde au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă din 1998. Zona n-a fost populată doar de dragul Olimpiadei și apoi să ajungă un Ghost Town. Am aruncat o privire pe HakubaValley.com și am rămas impresionat.

Sper că citiți ca mine – 200-300 cm de zăpadă în 8 din 10 zone distincte de ski. Prețul unui skipass este de 250 de euro pe 5 zile, ca pe la noi, prin Austria. Dacă ești baștanov și te aruncă banii afară din casă mergi la Sinaia.
Acolo e lume pentru pasionații de ski, condiții, opțiuni.

Cazarea ce-mi place mie – în Hakuba Resort Homes – adică case, cabane, nu hoteluri ca vaporul de croazieră este cea care m-a adus aici, să scriu despre o casa A-frame, cu numele Hakuba Stugan.
Partea tricky este să ajungi acolo, din Europa, dar un drum până în Japonia este o experiență de-o viață pentru un european, darămite unul român. Trebuie să stau bine să mă gândesc dacă cunosc un om care să fi fost măcar în Japonia în general …. da, cunosc, 2 cred.
Hakuba Stugan este una dintre cele 18 opțiuni disponibile pe site-ul oficial. Costă între 300 și 500 de euro pe noapte, în funcție de sezon, poate acomoda 6 persoane, cu 2 băi și 3 dormitoare. Cum ar veni între 50 și 85 de euro/ căciulă și nici aici nu găsesc ceva senzațional, adică scump, se compară cu cazarea de pe zona Alpilor.
Lăsând partea asta de-o parte am apreciat structura pentru aceasta casa A-Frame, din cedru în stil Canadian. Arcele lamelare care susțin toată structura sunt lamelare, iar împărțirea interioară neobișnuită pentru noi.
Avem cele 3 dormitoare la parter și băile, iar la etaj este bucătăria și spațiul comun de living. Acest aspect merită reținut, e atipic Europei.
Cea mai potrivită comparație ar fi că structura pentru casa A-Frame Hakuba Stugan este ca și chila unei corăbii, întoarsă cu susu-n jos. Amenajarea interioară este relativ simplă, neîncărcată, cu spațiu liber cât mai mult. Am apreciat fantastic dormitoarele prin lipsa mobilării suplimentare, în afara patului.
Imaginile fac cât mii de cuvinte, nu sunt eu în măsură să le descriu, ci doar să le prezint ca o alegere fabulos de frumoasă, în privirea mea. Poate e bine să vă inspirați și să alegeți o casa A-Frame cu personalitate, căreia să îi dați un nume potrivit, nicidecum Casa Domnească, Hanul Boieresc sau Conacul Domnitorului cum se prezintă tot turismul românesc de nișă.
Hakuba Stugan – casa A-Frame din Japonia









E mult lemn de cedru aici, rășinos în principal. Privind din ușa de intrare realizăm c/t de mică este, dar totuși cu dimensiuni apreciabile, duble față de ceea ce am văzut eu prin zonă cu titlu de prezentare. Și la ei e frig, așa că am convingerea că au pereții izolați cum trebuie. Exteriorul este ars, tradițional Shou Sugi Ban, nu e nevoie de culori fistichii.
Aș trage concluzia că chila asta de corabie stă pe 7 arce, adică 14 coaste. Se pot face frumos, după un șablon, încetișor fără utilaje mega-performante. După mine are cca 7×14 m baza, pe care aș sprijini-o pe șuruburi de pământ fără betoane, iar pentru o adaptare la spațiul maramureșean aș înveli-o cu draniță montata de Ghiță Lozin.
La interior aș pune laițe si covor maramureșean și carpete țesute la război pentru decor. Să fie ca bază pentru explorarea Maramureșului nu ca și cabană de făcut chefuri cu manele și beuturică. Afară să fie acces la o grădină de zarzavaturi bio, loc de parcare pentru 2 mașini și pliante care să explice unde se mănâncă bine în zonă și ce se poate vizita.
Hmm … cred ca de fapt mi-am scris în jurnal, se poate să fie o idee bună de pus în aplicare. Pe lângă acestă casa A-Frame aș mai construi una cilindrică, așa cum mi-a sugerat Adi Cramăr. Apoi m-aș muta în cabana mea și așa administra locul ca destinație Agroturistică.
E ”făcubil”, totul, poate fi un plan bun pentru 2024-2025. Abia am prins gustul la construcții de lemn și anul acesta îmi încerc norocul cu casa familiei.
Pentru cei care vor să audă, să vadă și să simtă!
One thought on “Casa A-frame în HakubaValley – Japonia”
Hakuba Stugan este o combinatie de nume japonez cu nume suedez. Stuga este casa simpla, coliba, cabana. Nu stiu de ce se numeste stugan, decat daca proprietarii sunt de doua nationalitati, fiindca nu are nimic suedez.
Dar, constructia A-frame cu ogiva gotica mai castiga in spatiu util fata de a-frame regulat, ceea ce e bine. Bucataria la etaj, este o idee care apare in multe constructii rezidentiale si avantajul este ca mirosurile nu merg in jos.