Casa din Elveția cu vederea spre panorama Alpilor este simbolistica modernă a unei peșteri. Pesterile au reprezentat casele ideale timp de mii de ani, locul in care oamenii se refugiau de animale sau de furia naturii. Odata cu redescoperirea calitatilor pamantului dar si cu cresterea popularitatii stilului eco, oamenii, mai mult sau mai putin excentrici, incep sa se intoarca la obiceiurile medievalilor, dar il numesc futuristic.
Casa pe care o voi prezenta astazi, ofera proprietarilor cea mai stransa legatura cu natura. Casa efectiv se scufunda in pamant si are doar o deschizatura oblica spre o parte din munte. Terasa este imensa si, fiind singura forma de deschidere a locuintei, iti ofera un sentiment de localizare in fata boltii ceresti. Inten’ia arhitectului parcă simbolizează picătura de sânge căzută de la Uranus pe Gaia și răsărind ceva viu cu ochii spre cer.
Interiorul casei este unul industrial cu accente rustice, evidentiate prin prezenta constanta a lemnului masiv, insa „punctul culminant” al locuintei ramane privelistea uluitoare spre Alpii elvetieni, din localitea Vals, Switerland. Betonul vizivil, la interiorul casei nu permite desprinderea de realitate și este cu siguranță ancorarea în modernism, însă cu năzuințe de înălțare asemenea Alpilor spre care privesc locatarii.
Colaborarea dintre SeARCH si Christian Muller Architects, au facut posibila construirea, probabil, a celei mai frumoase si interesante case subterane.
Vilaa Vals are și pagină de Internet și este disponibilă pentru închiriere. Pe Google maps am găsit nenumărate imagini surprinse de cei care apelează la serviciile lor de cazare, deși prețurile nu sunt delor mici. În sezon mediu 4 nopți pentru a te bucura de priveliștea Alpilor fac doar 2000 de EURO. Pentru sezonul plin prețurile se comunică doar la cerere. Eu m-aș bucura dacă la noi, măcar vara s-ar face glamping, costa mai puțin, e mai ieftin și poate ar crește turismul la cote firești.
Până să ajungem noi să selectăm clienții trebuie să îi avem pe aceia care vin atrași de condițiile și prețurile practicate oficial.
Sper să ne învățăm, nu minte, ci bine!