Ca să poți deține o casa din lemn traditionala trebuie să simți că dorești acest lucru, admirând rezultatul muncii unui meșter autentic dar și să te lași pe mâna lui în ceea ce privește construcția tehnică, îmbinările, finisajul.
Am fost recent la Viseu de Jos, in Maramureș să discut cu Vasile Hotico pentru lucrarea care mă privește personal și l-am găsit lucrând la o casa din lemn traditionala. E cocoțată în buza dealului, s-a săpat în versant și s-au turnat ziduri de beton pentru stabilizarea pământului din partea de sus a casei. Proprietarii, plecați peste hotare au decis că doresc atunci când se întorc ”acasă” să locuiască în această casă care este replica casei părintești în care au crescut. S-au încredințat cu totul meșterului, trasând doar liniile generale, dimensiunile și împărțirea spațiului interior. Au căzut de acord asupra nivelului de finisare și de aici cel care conduce lucrarea ( adică muncește direct și cel mai mult) este direct răspunzător și hotărâtor asupra tuturor detaliilor constructive.
Am aflat că este o casă care s-a dorit să includă și elemente decorative autentice, cum sunt stalpii care susțin șatra ( prispa sau veranda din fața casei) iar capetele grinzilor sunt și ele finisate frumos, din cioplire cu barda. Grinzile care susțin tavanul încăperilor au fost cioplite de mână, pentru un aspect cât mai apropiat de cel original care persistă în amintirea celor care au comandat lucrarea. Grosimea grinzilor și a pereților este de 20 cm, cu înălțimi de 25-30 cm. Cum ar spune un prieten de-al meu – sunt făcute din ” tot lemnu’ ”.
Draniță este denumirea neaoșă pentru șindrilă, iar meșterii care construiesc o casa din lemn traditionala recomandă așezarea pe 4 straturi a celei de 60 de cm. Garanția depinde de mulți factori, însă durata de viață pentru o astfel de învelitoare de acoperiș este peste 30 de ani. Depinde mult de înclinația acoperișului, de orientarea față de punctele cardinale, de intemperiile specifice zonei. Casele de munte se construiau pe vremuri cu o ”căciulă” mult înălțată față de corpul casei, obținându-se o pantă foarte abruptă. Această particularitate permite scurgerea apei rapid, împiedică zăpada să stea pe casă și crește considerabil durata de viață a acoperișului din draniță.
Casa din imagini are dimensiuni generoase, de 80 de mp, împărțită în două camere, cu un hol la intrare și o încăpere auxiliară lungă în partea din spate, pentru baie. Nu are bucătărie pentru că se găsește amplasată într-un complex de clădiri, cu spații de cazare și restaurant. Accesul este foarte abrupt, bănuiesc că se va construi o scară de lemn fixată pe coasta dealului la final.
Noi am alcăzit lemnul pentru căsuța de lemn de la livadă și așteptăm infrigurați momentul când va începe efectiv construcția ei. Modelul de căsuță ales este unul foarte mic, cu o magazie încorporată, pe post de garaj pentru Pasquali și o cameră atașată lateral, iar spațiul de dormit va fi deasupra magaziei, în corpul acoperișului. Avem fundația, brâul de cărămidă și urmează structura din lemn. O voi prezenta la momentul apropierii de final, atunci când va prinde formă.
Cu drag de lemn și tradiție păstrată.
1 comentariu Adaugă comentariu
ma intereseaza un foisor de gradina de 4 x 4M si o treasa in fata lui
din lemn
multumesc