Oameni buni, am luat-o razna ieri, mi s-au aprins călcâiele după acest concept, idee, metodă de a construi o casa pe structura de lemn și chiar și seara înainte de a adormi visam la soluții tehnice pentru a o realiza. O casa pe structura de lemn de tip A-Frame, cum o denumesc englezii, este de fapt un spațiu de locuit într-un acoperiș, fără pereți. Toată casa este concepută pe baza unui acoperiș în două ape, iar spațiul util se găsește în interiorul acestei forme geometrice de prisma.
UPDATE 2022 – planuri gratuite pentru 2 volume construite A frame – Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free
Avantajele majore sunt că scapi de zidărie, de pereți și nu ai probleme cu încărcarea acoperișului cu zăpadă, pentru că la acest unghi e greu să stea ceva pe el. Găsesc această soluție de construcție a unei cabane, mici, la munte sau oriunde ai terenul pentru relaxare ca fiind soluția cea mai ușoară pentru un proiect DIY. Să luați în considerare că pentru un spațiu util interior decent e nevoie de dimensiuni mari. Triunghiul de secțiune trebuie să fie minim un echilateral de 8x8x8 m, dacă nu mai mare. Înălțimea unui triunghi echilateral este l/2*√3 adică aproximativ jumătate din latură înmulțit cu 1,73. La 8 m iese h interior 6,92 m.
Scăzând coama, planșeul interior, să rămână măcar 2-2,3 m înălțime utilă la fiecare nivel, parter si etaj.
Uite aici idee de casa pe structură de lemn:
Imaginea de mai sus am găsit-o online pentru un joc de copii, de construit, la scară mică, de 30 de cm înălțime. Am apreciat claritatea elementelor componente. Simplitatea execuției în regie proprie cred că se bazează pe construirea ei pe piloni, turnați în pahare. Apoi elementele componente sunt extrem de ușor de procurat de la orice depozit de cherestea și prin repetarea formei de diapazon răsturnat poți conferi rezistență întregii structuri, folosind grinzi clasice de brad, de 10×10 cm. Ieri am stat pe online ore întregi căutând informații și imagini sau filmulețe pe Youtube care să exemplifice mai clar această idee și am sărit de la o soluție tehnică la alta.
În acest moment cel mai ușor mi se pare să construiesc casa pe structură de lemn de rășinoase, iar acoperișul să fie făcut din panouri sandwich cu 5 coame, cu izolație de 10 cm. Triunghiul din față și din spate se poate face din BCA sau cărămidă și poate îngloba foarte ușor ferestrele și ușile. Calculul meu de dimensionare arată că o structură de forma unui triunghi echilateral este estetic cea mai reușită. Cu o laterală și o lungime de 6 m se obține un spațiu la baza prismei de 24 mp, cu h=2 m. În partea superioară, de la înălțimea de 2,6 m se poate construi un pod de scânduri și partea de dormit poate fi generos acoperită de podul intermediar.
Un articol cu schițe si cote despre acest tip constructiv găsiți aici – Resurse online rusești pentru cabana A-Frame
Update Decembrie 2021 – o soluție ingenioasă furnizată de arhitecții de la Ganem crește spațiul destinat dormitului și mută scara de acces la exterior – Cabana tip A frame – model B100 – biroul Ganem – Turcia
Mai frumos ar fi ca întreaga structură să fie din lemn, iar acoperișul acoperit cu șindrilă. Recent am schimbat câteva cuvinte cu cineva pe baza unui filmuleț de Youtube unde se prezenta o firma cu sediul în Prahova care produce case de lemn și fabrică inclusiv șindrilă din brad. Omul este din Vișeu, maramureșean de-al meu și mă bate gândul ca la primul drum spre București să ajung pana la ei să purtăm o discuție. Nu știu cât costă bucata de șindrila acum, dar oricum numărul considerabil necesar unui acoperiș multiplică valorile semnificativ.
Tot proiectul acesta e pentru anul viitor, așa ca în toamna și iarna aceasta voi bate apa-n piuă mult și bine pe acest subiect.
Dacă vă este familial situl airbnb.com atunci vă invit să ”vă îmbolnăviți” ca mine de dragul frumosului de ideea de casa pe structură de lemn cu forma literei A. Când aveți drum prin California și vă doriți o escapada la un loc retras, dacă nu aveți câine sau renunțați să faceți focul oriunde în afara cabanei, dacă 140 de dolari pe noapte vi se pare un preț acceptabil și ideea de a fi înconjurați de păduri de conifere gigantice vă surâde puteți rezerva aceasta cabana – Cozy A-Frame Cabin in the Redwoods –
Update 2022 – se pare ca această casa pe structura de lemn nu mai este listata pe Airbnb.
Pe aceeași tema – Structură din stejar pentru case rezidențiale – 7 lucruri de știut și Structură din metal comparată cu structură din lemn pentru case rezidențiale
Update 2018 – Am verificat recent și din tot anul 2018 mai sunt libere cca 3-4 săptămâni, perioada în care cabana prezentată în acest articol, din AirBnB, nu este deja rezervată.
Casa pe structura de lemn
Nu văd rostul televizorului din livingul de la intrare, e păcat să vrei aer curat, să fii în mijlocul pădurii și să ai măcar intenția de a porni un televizor. Accesul la internet mi se pare totuși o facilitate de apreciat.
Continui cât de curând pe această temă, mă apuc în curând să ridic o casa pe structura de lemn.
Update 2020 – Am renunțat la ideea de A-Frame, asta am construit – Cabana de la Baia Sprie – Maramureș – proiectul meu de suflet. Astăzi cred că o casa pe structura de lemn trebuie să înglobeze izolația termică în structura de rezistență și să ofere un volum cât mai mare folosind aceeași cantitate de lemn.
Update 2022 – FairyTale Villa – locație AirBnB de top din Baia Mare
Cu drag, de frumos și aer curat.
28 comentarii Adaugă comentariu
Si eu sunt interesat de o casa pentru anul viitor. Astept cu interes ce descoperiri mai faci.
Cum se numeste firma din Prahova pe care ai mentionat-o in articol?
http://www.artwood21.ro
0744318445 – sefu, cel cu par alb din imagini este cel care e din Viseu – https://www.youtube.com/watch?v=NzlYMGLEp7g
Chiar si pentru o cabana, inaltimea parterului de 2 m mi se pare insuficienta.
Pentru cei ce vor sa aplice aceasta idee la constructia unei case: se poate renunta la popi prin utilizarea tehnologiei cu placi multicui, marind astfel spatiul locuibil.
Iar pentru partea din fata si spate, in cazul cabanelor poate ar fi mai bine ca, in locul BCA-ului sau caramizii (nu inteleg – de ce nu lemn?) sa se foloseasca baloti de paie sau amestec de paie cu lut. 🙂
Promit ca mai studiez si mai scriu pe subiectul asta. Trebuie sa fac un compromis intre pret si calitatea dorita.
As face-o din lemn cu totul, si sindrila, dar costurile si timpul de realizare sunt foarte diferite.
Hi
I will love to save this photos for future project,it, is amaizing disain design.Thank you
All the best in the future
Buna ziua, a-ti mai realizat vreun demers cu acest proiect de casa sub forma literei A ? E interesanta abordarea, va citez : ” Promit ca mai studiez si mai scriu pe subiectul asta. Trebuie sa fac un compromis intre pret si calitatea dorita.”
Sunt si eu interesat de un proiect asemanator
Bună ziua, aș fi interesată dacă cineva din România și-a construit casa „A”frame.Sunt interesata de acest proiect
Buna ziua!
Am vazut ca sunt mai multe persoane interesate de acest tip de casa si de achizitionarea unui teren. Eu caut de ceva timp un teren pe langa Bucuresti, dar totusi intr-o zona mai de munte unde sa implementez un astfel de proiect sau sa reloc o casa veche traditionala din lemn. Am gasit o zona draguta si foarte accesibila ca pret si distanta fata de Bucuresti, este pe langa Campina si mai exact pe langa Provita de Jos. Daca sunt persoane interesate sa achizitionam la comun un teren pe care sa-l impartim in loturi de 300-500 mp si sa punem fundatia unui astfel de proiect cu casute de tip A, va rog sa ma nuntati. Va multumesc si pana atunci succes in proiectele si obiectivele personale!
buna ziua, domnule Alexandru Puiu. Eu sunt interesat de un asemenea proiect. Mi ar placea sa schimbam niste informatii cu privire la acest subiect. Sunt din Bucuresti si, de asemenea, doresc achizitionarea unui teren in apropiere, intr-o zona de munte. Iar casutele acestea tip A sunt grozave.
Buna ziua Alexandru , eu sunt interesat de un asemenea proiect daca mai este de actualitate aceasta idee ma puteti contacta pe adresa de email: djonniohrim@gmail.com
Și eu m-am îmbolnăvit cu aceasta idee și ca și dumneavoastră, seara tot visez la căsuța a-frame.
Sper că o să-mi văd visul împlinit în viața asta 😉
Poate va ajuta sa calculati materialele pentru structura in jurul valorii de 10.000 de lei. Eu atat estimez ca se ridica pentru o casa de 6x6x6m, insa dimensiunile triunghiului pot diferi in functie de preferinte.
Aceeasi problema o am si eu de cand am vazut prima data felul asta de constructie. In fiecare seara caut cat mai multe informatii. Am reusit sa achizitionez un teren si as vrea sa construiesc 2 casute de felul asta. Eu ma gandeam de 7×7 m pentru a asigura in partea de sus mai mult spatiu pentru dormit…nu aveti vreun proiect?
nu, insa cred ca proiectul cel mai bun este cel izvorat din propria analiza. Altfel cel mai bun proiect este cel facut pe bani de cineva care se gandeste la asta si de fapt ajungem tot acolo.
uitativa pe youtube gasiti mai multe informatii la : „wild wonderful off-grid ”
construieste o cabana de la zero , el impreuna cu nevasta lui.
Am 2 ha langa Casa Seciu in Prahova. Am scos tot felul de modele si imbinari la case de genul acesta. Lucrez cu lemnul si as putea ajuta la ridicarea unei astfel de constructii. 0770305238.
Salut. A construit cineva o astfel de casa? Poate chiar cu o firma din Prahova? 🙂
Interesant conceptul…pare ideal pt zona de munte unde as vrea sa amplasez o astfel de casa/cabana.
Nu am cunostința de nici o firma care construieste astfel de case, insa stiu mai multi beneficiari care au planuri si nu gasesc executanți.
Interesant…uite asa se naste o idee de afacere 🙂
Salutare,ceva noutati?A concretizat cineva ideea?numai bine
Asa ,poate mai starnesc comentarii:) cred/sper ca n-ar trebui sa sara de 25-3000€
https://www.facebook.com/LaCiocanu/
Cabana A-frame ridicata (in regie proprie) in Sat Ciocanu, anul trecut (2018).
Buna! As fi și eu interesată de un astfel de proiect. Oare care e dimensiunea ideală? 😀 a mai reușit cineva sa ridice o astfel de minunăție? Pentru schimb de idei și informații: oanapop94@yahoo.com
Am si eu o bucatica de teren de 500 mp la munte si mi s-au aprins calcaiele.
Nimeni nu mai comenteaza nimic pe aici? 🙂
Eu as vrea ca zona din spate sa aiba 2 dormitoare la parter, asa cum este cea din emisiunea Visuri la Cheie
https://adelaparvu.com/2018/10/17/cum-arata-casa-de-la-zero-ridicata-de-visuri-la-cheie/.
A finalizat cineva un astfel de proiect?
Nu va pot recomanda pe cineva care a realizat un astfel de proiect. Discuțiile sunt multe pe baza acestei forme. Trebuie gasita firma care a realizat proiectul la care faceti referire.
Buna. Chiar nu a finalizat nimeni ideea?
Felicitari pentru acest proiectul final.
Eu sunt curios ce anume te-a determinat sa renunti la casa in forma de A? Daca ai putea lista cateva aspecte aici cred ca le-ar fi de mare folos celor care urmaresc acest proiect.
Multumesc!
Mult succes si spor la treburi!
Cantitatea de material lemnos versus spatiu interior. Volumul triunghiular este mai incomod si impune limitari de utilizare interioara. Daca nu e suficient de mare, pierzi mult spatiu cu casa scarii, care trebuie sa fie centrala. Camerele de sus sunt inguste in partea superioara. Cabana din lemn construita acum are 35 de mp utili la parter si 25 la etaj. Au fost necesari putin peste 5 mc de lemn pentru intreaga structura.