Coloniștii din Catan este denumirea inițială a jocului creat de germanul Klaus Teuber în 1995, însă în timp, jucătorii i-au scurtat numele spunându-i simplu Catan. La un an de la lansare câștiga Origins Award pentru cel mai bun joc de fantezie și știință. Peste 15 milioane de jocuri au fost vândute deja în lume, fiind disponibil în 35 de limbi. Washington Post l-a numit ”cel mai popular joc de masă al timpurilor noastre”, iar noi ne bucurăm că l-am găsit făcut și din lemn. 🙂
Iubitorii de board games îl cunosc bine. Iar mulți spun că e un joc potrivit pentru a-ți testa relațiile de prietenie sau cele de cuplu. E foarte competitiv și ca să-l câștigi poți creea alianțe cu unii dintre partenerii de joc pentru a le pune bețe în roate celorlalți. Implică și puțin noroc, iar mica insulă Catan care trebuie populată, dezvoltată întocmai ca un oraș, reprezintă o lecție bună de dezvoltare sau confirmare a unor aptitudini manageriale.
Citește și Utilaje din lemn miniaturizate – jucarii pentru copii ce vor deveni antreprenori
Prima dată l-am jucat cu încă trei prieteni și-am câștigat ajutată de cealaltă fată din joc, spre supărarea băieților care ne-au propus să trecem la cursele de mașini ca să-și spele rușinea. Nu-l recomand pentru cuplurile foarte competitive, că se lasă cu scandal.
Dacă nu ați mai jucat și sunteți curioși să vedeți despre ce e vorba, îl găsiți online pe Prof. Easy pregătit la orice oră să vă învețe.
Poate n-o să vi se pară cel mai tare joc de strategie, dar sigur îl veți găsi interesant. Jucat în familie alături de copii, e o bună metodă de a le explica cum funcționează societatea sau cum au apărut orașele, cum ne folosim de resursele pământului, cum creșterea populației duce la creșterea atâtor altor nevoi, practic, le puteți explica la ce folosește statistica pe care sunt obligați să o studieze la școală.
E un cadou potrivit pentru orice minte curioasă, atât de oferit, cât și de primit. Iar dacă-l găsiți din lemn, e minunat!