Ce înseamnă tâmplăria ?

tamplar maini de tamplar dupa 12 ani de muncă, pline de lovituri, cu un deget aproape pierdut la circular

Acest articol a fost inspirat de solicitarea mai multor cititori care doresc să cocheteze cu tâmplăria, dar nu știu care e capătul, de unde să înceapă și pe ce drum să apuce pentru a prelucra lemnul. Sunt mișcat serios de aceste inițiative și sunt convins că aprecierea lemnului, a rezultatului muncii unui tâmplar, mai ales dacă ponderea manoperei este măcar egală cu cea a folosirii mașinilor, poate stârni impulsuri de voință reale și puternice de a vă apuca de această meserie.

tamplar și tâmplăria
mâini de tamplar dupa 12 ani de muncă, pline de lovituri, cu un deget aproape pierdut la circular

Este o meserie frumoasă, care necesită dăruire, mai mult decât cuvinte goale și sforăitoare de apreciere rostite la ocazii solemne. Dăruirea implică muncă fizică reală, pricepere, înclinații spre partea rațională a vieții, spre cifre și geometrie, dar și simț estetic sau artistic.

Domeniile tâmplăriei sunt variate, poți alege :

  • să meșterești cu un briceag crestături pe coaja unui băț de alun,
  • să tai cu fierăstrăul de mână o scândură pentru a concepe o poliță,
  • să repari lemn din diverse produse fabricate de alții,
  • să te încumeți să faci singur din elemente prefabricate o piesă simplă de mobilier,
  • să îți achiziționezi câteva scule de banc și de mână și să încerci să prelucrezi cherestea,
  • să frezezi pe un strung de lemn piese de lemn ( este o experiență fabuloasă)
  • să alegi într-un final, dintre cele pe care le-ai experimentat, ce îți place și la ce pare că ”ai mână” mai bună
  • să vinzi rezultatul muncii tale, dar să nu uiți să evaluezi corect eficiența producerii lui comparativ cu suma primită

Vă asigur că tâmplăria vă va răsplăti timpul petrecut în atelier cu o satisfacție greu de exprimat, vă va ține departe de televizor sau familie, vă va aduce aprecieri din partea celor care vă vor deveni clienți și posibil recomandări, nu va fi un factor de stres și foarte important va ajuta la scăderea greutății mai mult decât orice dietă.

Sper să zâmbiți, cei care știți să completați, cei care vreți să învățați să reduceți entuziasmul și să o luați pas cu pas. Tâmplăria este o meserie care nu se conformează vitezei uriașe a vremurilor noastre și n-are treabă cu Internetul și rapiditatea biților. Este o îndeletnicire de tihnă, de atenție și grijă, de preocupare asupra calității.

Primesc multe solicitări pentru obiecte unicate, la comandă, însoțite de remarca ”NU e greu, doar puțin mai mare sau mai mic, e lemn, tai, prinzi lemnul și vopsești și e gata”. Vă învit să pierdeți 13:32 min din timpul cât stați în fața monitorului și să urmăriți pașii efectivi ai producerii unui corp de mobila. Clipul mi-a fost arătat de o doamnă care la rândul ei, dorește să facă parte din breasla tâmplarilor. Sunt absolut convins că oricine va fi impresionat plăcut de ceea ce vede, dar uitați-vă bine și ce dotare materială are un asemenea atelier pentru a produce astfel de rezultate. Dacă ar fi să fim cinstiți, pentru a face un business dintr-un asemenea atelier, trebuie calculat costurile amortizărilor tuturor sculelor, a spațiului și a materialelor, plus utilități pentru a evalua eficiența.

Nu am luat în calcul posibilitatea ca cineva cu bani să dorească să-și facă un asemenea atelier doar ca hobby. Sigur l-aș invidia.

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar
Catalog de mobilă din stejar masiv

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu am descoperit tamplaria cand m-am apucat de facut stupi. Asa cum spune si motto-ul meu de pe prima pagina „Urmeaza-ti pasiunea, iar succesul te va urma”. Puteti trage un ochi la micul meu portofoliu pe care l-am pus pe web (woodweb.ro).

    Cu stima,
    Alexei

    • #2 Comentariu nou

      Daca doriti, dupa ce se deschide sectiunea de Comunitate va invit sa va inscrieti cu portofoliul de lucrari pe site, pentru a va promova. Suntem deschisi catre toti cei care mesteresc, din toate zonele tarii, tocmai pentru a canaliza eventualele cereri din judetele respective catre ateliere care pot oferi solutii.

  2. #3 Comentariu nou

    V-as fi indatoritoare daca mi-ati spune cum anume se realizeaza elementele decorative din lemn, de exemplu pentru ramele ferestrelor. Link-ul de mai jos este al unui fotograf rus care a fotografiat sute de ferestre din diverse zone ale Rusiei, toate din lemn. Este absolut fascinant, uluitor si tare mi-ar placea… nu sa cumpar asa ceva, ci sa fac. Suna ciudat, poate, ca o femeie sa-si doreasca un strung pentru lemn, dar eu un astfel de gen de femeie sunt.
    http://nalichniki.com/en/exhibition-museum/
    Multumiri anticipate,
    Ioana.

    • #4 Comentariu nou

      din cate am vazut eu sunt sculptate, nu strunjite. Poate ca elementele decorative ale tocurilor sa aiba elemente strunjite si atunci sa fie nevoie de strung. Eu v-as recomanda sa faceti prima data ucenicie in lemn la un atelier, asa vedeti si cum va descurcati si daca va place.
      Apoi merita studiat ce scule e nevoie pentru a va echipa atelierul …
      Este un proces mai de durata, trebuie timp sibanuti .. cam multi.

  3. #5 Comentariu nou

    Buna ziua,

    Legat de ucenicie in lemn la un atelier de tamplarie , stiti cumva vreunul deschis la asa ceva in Bucuresti? Eu am job 9-18 dar imi place tare mult sa incropesc mici obiecte din lemn. Fac asta de un an aproape, pe unde apuc si cum apuc…insa nu prea gasesc oameni dispusi sa primeasca ucenici, nici macar contra cost. Lucrez la niste scaunele pentru copii si invat de pe internet. E un hobby momentan si mi-ar placea sa inaintez cumva in directia asta.
    Aveti vreo sugestie?

    Merci!

    • Buna ziua,

      Nu as putea sa va indrum in Bucuresti altundeva decat la d-l Irinel, restaurator, poate dansul va putea sa va ofere o solutie sau o indrumare.
      Il gasiti restauraremobila .com
      Dupa ce va functiona si partea de comunitate vom avea mai multi prieteni care sa poata raspunde acestor solicitari, nu sunteti singura.

      Toate cele bune,

      Succes.

    • Buna ziua,
      Raspuns pentru: Anca Erascu

      Atelier am si eu unul in Bucuresti (pentru hobby) , in spate la piata de flori, sector 5
      Daca doriti cateva sfaturi practice va pot indruma eu. Atat cat ma pricep.

      Cu stima,
      Alex
      Daca va intereseaza va las nr. de telefon:0723 313 656

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.