Cel mai celebru scaun din lume – Thonet No 14 din 1859

scaunul Thonet scaunul Thonet Nr 14 si 1 mc de scaune
scaunul Thonet
Thonet No 14 1859

Numai când te gândești că populația lumii prin început de secol 20 era de aproximativ 1 miliard de oameni, iar cu 50 de ani înainte Thonet & Sons a imaginat și a vândut modelul Thonet No 14 într-un număr de 50 de milioane de bucăți, este cu adevărat impresionant. Astăzi este un vis comercial imposibil de realizat chiar dacă masa posibilă de cumpărători se ridică la 7 miliarde de oameni pe planetă. Și atunci și acum, lemnul de fag îndoit la cald, după metoda inventată și perfecționată de Thonet însuși, un german, chiar dacă numele sună cumva francez, este o metodă folosită mai departe cu foarte puține modificări.

Thonet No 14
Thonet si fii sai

Thonet, născut în 1796, fiu de tâmplar, a început propria sa afacere în 1819, încercând să supraviețuiască într-o lume a afacerilor și inovației aflată în plină avânt de Revoluție Industrială. A avut 7 fii si 5 fiice, dar doar 5 dintre baieti au trecut de perioada copilariei.

Până la inventarea modelului Thonet No 14, Thonet se zbătea să promoveze ideile sale și metodele de fabricație pe care le-a conceput, inclusiv participând la târgurile internaționale ale vremii. Norocul i-a surâs atunci când un mare diplomat a acelor vremuri, Prince Klemens Wenzel von Metternich, l-a remarcat, apreciat și invitat la curtea de la Viena, unde Thonet a ajuns să se ocupe de mobilarea încăperilor imperiale. Austria traversa atunci cea mai bună perioadă istorică a tuturor timpurilor, iar prințul Metternich era un diplomat care făcea și desfăcea ițele politice mondiale. Emigrat la Viena, după falimentul firmei sale din orasul natal Boppard, Thonet se impune succesiv la expozițiile mondiale din Londra 1851 și Paris 1855 câștigînd medalii, pentru ca la Paris 1867 să ia medalia de aur cu scaunul Thonet No 14, supranumit și scaunul scaunelor.

Thonet No 14
Scaunul Thonet No. 14

Caracteristicile principale care au transformat modelul Thonet No 14 într-un succes mondial au fost date de simplitatea elementelor, fiind fabricat din doar 6 piese de lemn curbate, 10 suruburi și 2 nuturi. Șezutul era și atunci și astăzi din plasă de bambus, cu o rezistență excepțională în timp. Ulterior, modelului i-au mai fost adăugate două întărituri laterale între piciorul spate și șezut, pentru a-l  stabiliza și mai bine. Le Corbusier l-a catalogat prin următoarea frază – „Never was a better and more elegant design and a more precisely crafted and practical item created.” – Niciodata n-a fost imaginat un design mai bun si mai elegant și nici creat un produs mai precis fabricat sau mai practic.

Faptul că poate fi transportat ne-ansamblat și montat doar la fața locului este oarecum precursorul epocii Ikea, bazată pe această idee.

Thonet No 14
slefuire manuala – fabrica Thonet

În 1871 Thonet moare, dar firma sa deja luase amploare mondială având reprezentanțe comerciale în toate capitalele Europei, dar și la New York și Chicago.

derivatii ale modelului Thonet No. 14
scaune derivate din modelul Thonet

Și astăzi firma există și se bucură de un prestigiu imens, fiind una dintre firmele germane cele mai longevive. Vezi – Thonet.

model indonezian derivat din Thonet No 14
model indonezian derivat din scaunul Thonet
masa derivata din Thonet No. 14
Masa Thonet
Balansoar Thonet
Balansoar Thonet

Când am scris articolul –Un atelier care curbează lemnul– proprietarul firmei l-a menționat pe Thonet ca fiind cel care a făcut ca afacerea sa, din Arad, să existe și să funcționeze și astăzi. La Pâncota, la fabrica de scaune, metoda de îndoire a lemnului de fag era procedeul de bază folosit exact așa cum l-a imaginat Thonet, acum 150 de ani.

Dacă intrați pe articolul mai sus menționat veți vedea că balansoarul este disponibil și se fabrică și astăzi de către cei de la Arad.

plasa din ratan pe sezut
marcajul original THONET

Cu drag, de modă veche.

scaunul Thonet
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Frumos facut si frumos povestit. Felicitari, doamna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.