Putea ceva să înlocuiască lemnul dacă n-ar fi existat ?

lemnul Stalpi de telegraf

Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim că lemnul nu ar fi existat și dacă ceva l-ar fi putut înlocui.

Poate ca ar fi fost doar pietre, stânci, apa si praf, nisip si pământ. Poate plante, flori dar nu păduri, nu tufe, doar iarbă. Cred ca ar fi trebuit sa-l inventam, altfel nu am fi avut case in care sa locuim, scaune si bănci pe care sa ne așezam sau mese la care sa mâncam. La acestea e ușor sa ne imaginam ca nu le-am fi avut, sunt si azi prezente in viată noastră.

ceva din lemn
Bete de mancat chinezesti

Dar ia gândiți-vă cum ar fi fost sa nu avem dopuri de pluta la sticlele de vin, tocuri de cauciuc la pantofi, stilouri pentru scris, arcuri, sulițe pentru războaie ( ne-am fi luptat aruncând cu pietre). Mulți se gândesc ca lemnul e doar acel „ceva” din care sunt făcute rafturile la un magazin sau „ceva” ce se arunca in foc ca sa ardă. Poate am fi văzut flăcări doar din păcura arsă sau din fulgere.  Si daca te gândești ca pe acel ceva iți tai cepele, cu ceva te scobești intre dinți si strânge taranul in mana când cosește, strânge fanul, înjugă vitele la car si înfige în pământ ca să facă căpițe de fan.

lemnul pentru foc
brichete foc
lemnul
Stalpi de telegraf

La oraș pe acel ” ceva ” iți atârni hainele in dulapul făcut tot din „ceva”, după ce ai împins „ceva” ca sa pătrunzi in casa si ti-ai lăsat pardesiul atârnat pe „ceva”.

N-am fi avut hârtie, nici pentru împachetat, nici pentru ziarele de citit cât stăm la toaleta, nici pentru hârtia igienica pe care o folosiți după ce citiți ziarul. Nici viermi de mătase pentru haine frumoase n-am fi avut fără dud.

ceva din lemn
donita cu lingura pentru sauna

Pe nedrept luam lemnul in considerare ca pe ceva ce ni se cuvine. Ar trebui sa-l pretuim, sa-l pastram si sa-l transmitem mai departe celor de dupa noi, fie verde fie uscat. Sa nu distrugem mai mult decat folosim si sa plantam atat cat putem nu ar fi prea greu, trebuie sa constientizam doar ca pierdem mai mult decat o scobitoare.

dop de pluta - ceva din lemn
ceva din lemn
Lingura de lemn si furculita

Sau mai departe, nu ar fi existat chitare, viorile, pianele sau naiul si muzica lor, batele de baseball sau oina, nici porțile la fotbal sau stâlpii de telegraf ce susțin firele ce-ti transporta semnalul digital de internet cu mesajele sau website-urile unde iti petreci timpul liber. Nu ar fi existat betele pentru mâncat chinezești, nici podurile, nici cărbunele pe care s-a bazat revoluția industriala. Ca tot veni vorba de cărbune, e ruda săraca a diamantului. Nu am fi avut pătuțuri pentru copii, nici sicrie pentru cei morți. 

replica Stradivarius - ceva
Vioara Stradivarius
patut de lemn

Să vă gândiți ca nu se compara nimic cu o pădure foșnind, ca sunetul de lemn uscat trosnind sub pașii ce se aștern pe o cărare inundata de frunze ruginite, ca umbra unui pom pe vreme de arșița sau ploaie nu e nimic pe lume să poți spune ca e la fel. Asta doar dacă apuci să știi cum e senzația, nu să ți-o povestească cineva.

lemnul din padure si podul
pod din lemn
curte de han cu pridvor si scari de lemn
Hanul lui Manuc

Cu drag, de verde si natura.

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Putea ceva să înlocuiască lemnul dacă n-ar fi existat ? 21
lemnul din carute
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    As dori sa stiu daca va mai ocupati cu amenajari de cascade…as vrea sa fac si eu una…