Ciprian Manda spune că preferă îmbinarea noului cu vechi, iar munca de tâmplar completează viziunea arhitectului pentru piese de lemn masiv care completează spații aparte. Are mai mult control și rezultatul final corespunde propriei perspective, fără probleme de transmitere a formelor către un meșter care să înțeleagă ceea ce își dorește designerul. Înglobând ambele meserii rezultă un profil aparte și unic, rar întâlnit.
Despre întâlnire nu pot spune că a avut loc, altfel decât online, însă întâmplarea face să fi vizitat atelierul lui Ciprian Manda când am fost în București și perete în perete cu el lucrează prietenul meu, Ionuț Dragnea. Am văzut noul și vechiul în atelierul destul de spațios personificat în scule Festool și utilaje românești, recondiționate, cu vechime de decenii. Toate lucrează și prin funcționarea lor produc rezultate spectaculoase, care se termină, așa cum spune Ciprian tot cu o tușă finală dată din dalta de mână.
L-am regăsit într-un schimb mai vechi de emailuri, când îi cerusem detalii despre Silvaartis. Am revenit zilele trecute și am reluat contactul, motivat de seria de coincidențe ce ne fac să trecem aproape unul pe lângă altul și am primit spre prezentare un sideboard inovativ, o lucrare recentă, care are aprecierea mea și pe care am bucuria să vi-l prezint azi. Este poziționat într-un hol, spații a căror mobilare este dificilă, dintr-o gama standard foarte redusă. Spațiile de pe holuri sunt particulare și au nevoie de soluții practice, fără a omite aspectul de design.
Descrierea comodei Zig Zag S, așa cum am primit-o de la Ciprian Manda, succint, tehnic este :
- Feroneria Hafele, atat balamalele, cat si pistoanele.
- Dimensiuni: 3000x400x600mm
- Material: stejar masiv, baza metalica vopsită electrostatic
- Finisaje: ulei pentru lemn
- Foto: Roald Aron
Ciprian Manda poate crea piese unice, bănci, mese, suporturi pentru lavoare, ca piese individuale, însă puteți găsi și soluții complete de amenajare a unui spațiu, am văzut birouri pentru spații publice foarte atipice, unde rusticul și industrialul se regăsesc minunat contopite.
Preferă aspectul lemnului natural, prelucrat cu precizie și respect pentru fibra naturală, exploatează foarte bine componenta imperfecțiunilor lemnului punându-le în valoare. Îmbinări tradiționale sau fluturași din lemn, vopsea în câmp electrostatic pentru metal, forme neconvenționale, totul denotă caracteristicile noii generații de meșteri-designeri-arhitecți care aduc un suflu proaspăt în prelucrarea materialelor cu respect pentru tradiții, însă extrem de contemporani cu tehnicile actuale.
Lipsa standardizării poate surprinde și vă invit să derulați imaginile pieselor de mobilier din portofoliul lui Ciprian, veți fi surprinși și sper eu, inspirați.
Cu speranță, de renaștere a unei bresle.
1 comentariu Adaugă comentariu
Eleganta minimalista , sobra, naturala si eleganta!