Colectarea apei pluviale consider că este un subiect firesc de abordat pentru oricine deține acoperișuri în pantă și are ceva plante de stropit. Sigur că acest demers nu se limitează la această aplicație și se poate extinde, însă e un minim care ar trebui ( în opinia mea ) să nu lipsească. Căsuța mea de la livadă are 3 ape la un acoperiș de șindrilă, iar constructia unor jgheaburi pentru colectarea apei pluviale este o provocare. Nu arată bine din tabla, va trebui să folosesc lemn.
Până acum am făcut demersuri în acest sens pentru a colecta apa de ploaie într-o fântână voluminoasă bazată pe tuburi de beton de 1,5 m diametru, săpată pe locația unei fântâni vechi. Am descoperit-o cu ajutorul unui vecin care a săpat în memorie și ne-a indicat zona unde se află cu o probabilitate de câțiva metri. Fiind un teren în pantă, primăvara apele de pe toate dealurile de deasupra noastră se scurg relativ la suprafață, din cauză că baza dealurilor din zona Baia Sprie este marnă, polochim cum știm noi să îi zice, Terenul vegetal și argilos este doar la suprafață, prin marnă nu trece apa. Am găsit izvorul și tuburile mele de beton sunt amplasate până la adâncimea de 5 m, au doar rolul de spațiu de stocare. Cu o pompă pe motor termic de 1,5 țoli scoatem apa din fântână și o depozităm într-un loc situat cel mai sus posibil, ca să aibă cădere, în două IBC-uri de 1000 de litri. Cu un consum de 1 l de benzină pot goli fântâna de 7000 de litri în mai puțin de o oră. Pentru mine este un cost absolut decent, chiar neglijabil. Diferența de nivel este suficientă pentru ca apa să curga ușor din rezervoare pe zonele unde avem nevoie să irigăm plantația de coacăz.
Sisteme de stocare mari
Mă preocupă foarte serios distribuția apei pe tot terenul și vreau să profit de faptul că apa poate curge liber, fără pompe din cauza diferențelor de nivel. La fel încerc să caut idei și pentru colectarea apei pluviale, care în viziunea mea trebuie stocată atunci când cade din cer și folosită pentru plante când au nevoie. Caut soluții simple, realizabile cu costuri relativ scăzute, în regie proprie și chiar dacă am realizat conexiunea cu apa orașului, n-am deschis încă robinetul niciodată. Nici una dintre imagini nu provine din România, de parcă la noi nu-s oameni destupați la minte. Pe forumurile si blogurile de limba engleză este fierbere mare pe acest subiect.
Butoaie pentru apa de flori
Acum plouă afară, este apă din belșug, dar va mai ploua pe timpul anului și fiecare ocazie trebuie folosită. Am adunat în galeria de mai jos imagini din care să mă inspir când voi construi partea de stocare. Rezervoarele mari necesită instalare în pământ, cele suspendate sau la suprafața terenului sunt inestetice.
Butoaie sau IBC-uri cred că e mai degrabă direcția în care voi căuta soluții. Am achiziționat recent IBC-uri la un cost de 200 de lei și cred că este un efort mic vopsirea lor în negru, pentru a evita formarea vegetației în apă. Se poate face și un sistem de filtrare, simplu, folosind geotextil și nisip plus pietriș, cu granulații diferite. Apa de ploaie este mai buna decât cea din pânza freatică pentru irigații, eu așa cred.
Nu vreau să scriu concluzii sau sfaturi, m-aș bucura să deschid apetitul altora cu preocupări similare în colectarea apei pluviale să împărtășească opinia lor și soluțiile la care s-au gândit.
Și da, lemnul contribuie semnificativ la acțiunea de bricolaj. Cu puțin efort și bucurie mare la final se poate construi un suport din lemn pentru toate aceste idei de depozitare a apei. Sunt fitinguri disponibile la costuri decente, iar țeava de PP de un țol este 400 de lei colacul de 200 de m. Am cerut unui buldoexcavator să-mi sape șanțuri și am îngropat țevile în pământ pentru că nu e deloc eficient să le ai întinse pe pământ. Omul s-a mirat ca plătesc 80 de lei la ora doar pentru atât, dar pentru mine sunt bani cheltuiti cu logică și utilitate, nu figuri de stil.

ningea acum 2 zile când am făcut poza
Ceva nu se leagă în mintea mea, cum se poate să fie disponibile atâtea chestii care te pot elibera de constrângeri și nu sunt puse în practică, pentru un confort mai mare și costuri mai scăzute de funcționare. Apa cade din cer, râurile încă nu ni-s interzise, curent de la soare putem obține, dacă se raționalizează soarele, atunci de la vânt. Apa e prima care-mi stăruie în minte, când vezi agricultura murind din lipsa irigațiilor e noaptea minții, de ce să mai semeni atunci în pământ? Cu slujbe și dansul ploii nu crește planta.
Voi cum vedeți toată treaba asta?
One thought on “Colectarea apei pluviale – depozitare – pentru irigatii si uz menajer”
Sunt perfect de acord cu tine . Romanul este comod . Daca am pompa de ce sa mai gandesc la viitor ? Si eu ca si tine incerc sa ma gandesc la viitorul nostru si sa produc apa chiar si in zonele in care nu ploua mai deloc ( zona mehedinti) . Apoi sa o stochez si apoi sa o folosesc la irigare .