Când vorbim despre compost ar trebui să ne referim la o valoare irosită din nepăsare și mai adesea din neștiință. Nu vreau să menționez tonele de mâncare aruncată, mai ales acum la început de an. Unii au ținut post, s-au năpustit asupra bucatelor pregătite de Ignat și s-au văietat de dureri de burtă. Apoi au aruncat jumătate frigiderul, au renunțat la fumat și s-au plătit abonamente la sala de fitness.
Poate că sărbătorile religioase, motiv de celebrare prin îndestulare ar trebui recroite și adaptate realității anilor pe care îi trăim. Nu mai e ca acum 50 de ani, darămite ca acum 100 de ani. Cândva se tăia o găină doar duminica, porcul de Crăciun și mielul de Paște.
Azi se numește meniu de tractorist o ciorbă de burtă urmată de ceafă cu cartofi pai și o bere. E ieftin, la îndemână, poți mânca zilnic fără să sărăcești, nu e problemă. E mai scump să papi jumări decât ceafă și salată din andive decât cartofi pai. Mă bucur că ciupercile sunt decent de ieftine, nu lipsesc din frigiderul meu.
Acasă nu mai gătesc decât bogătașii, la meniul zilei mănâncă toată clasa muncitoare. În bucătărie e lux să ai timp să faci cu mâna ta, din ingrediente bio, mâncare gătită slow-food. Așa că resturile vegetale, ce pot deveni compost nu se găsesc oriunde și n-are multă lume timp să strângă coji de banane, cartofi și castraveți sau coji de ouă. Domnie mare …
Durează câteva săptămâni cu metoda Berkley să faci compost sau câteva luni ori ani, dar obții cel mai bun pământ de straturi înălțate. Faci un mix, alături de mraniță și turbă și nu dai rând să culegi roadele dup-aia. Și asta presupune că te preocupi să îți crești singur legumele, altfel la ce bun să trudești să faci compost? Numa’ de nu-i jindui la o grădină urbană …
Ia faceți bine și aruncați o privire pe imaginile de mai jos:
Partea cu care nu-s de acord e prețul acestor accesorii. Nu e firesc să dai banii din care trăiește un student într-o lună, în RO, pe un coș de gunoi sub blat. Cel din imaginea de mai sus e din inox, și are 7 litri în volum. Strângi compost cu el, doar dacă îl deșerți la 10 m de blat, în grădină. Dacă trebuie să-l duci ca mine la 10 km, te lași păgubaș, trebuie un butoi și sa stea direct în remorcă.
Am căutat aiurea și peste tot accesorii de încorporat sub blat și până la urmă doar ingeniozitatea te scapă de cheltuială. Prima imagine arată cum arunci 600 de dolari.
Coșuri de gunoi pentru compost
Ultima imagine îmi surâde. Așa fac și eu compost, cu tăvița atârnată de marginea sertarului.
Poate vă dau idei, eu sigur mi-am salvat aici inspirație.
2 comentarii Adaugă comentariu
Eu ador articolele tale. Si ma inspir de numa-numa🙂 Un accesoriu de acest tip mi-am propus si eu sa fac. Si e inutil aruncatul de bani. Cu un tamplar bun se poate. Ce pacat ca esti departe de Bacau. As avea nevoie de un mester asa priceput. Numai bine.
saru’mana Violeta, mulțumesc de aprecieri