Când vezi prima dată criptomonede din lemn parcă teoria devine practică, chiar dacă nu are valoarea blockchain-urilor de pe un wallet USB. Banii palpabili sunt azi fazi în comparație cu puterea informatică ce stă în spatele unui card. Ideea de posesie fără efort, bunăstare materială sau capacitatea de a plăti fără limită pentru orice îți poți imagina are la bază lăcomia.
Pentru mine orice criptomonede sunt doar un simbol bun de printat cu un CNC pe lemn sau motivele de decor pentru portmonee atipice. Zilele acestea am primit nenumărate telefoane pentru investiții în criptomonede și textul celor de la callcenter mi se pare extrem de răsuflat, îndemnând oamenii să scoată din buzunar bani buni, reali pentru a cumpăra vise de îmbogățire. Se mizează pe dorința de înavuțire reprezentată de lăcomie și dublată de necunoștință de cauză. Se vehiculează promisiuni și se dau exemple de reușită, însă ceea ce nu mi se pare normal este așteptarea unui câștig fără muncă sau efort.
Știu, sistemul economiei înseamnă investiție, de aceea prin investițiile clasice randamentul este unul scăzut, firesc, iar sume fabuloase se pot câștiga sigur doar dacă deții sume de un milion de ori mai fabuloase ca să le investești. Care-i faza atunci? Cât e destul?
Aristotel a definit pentru prima dată economia, dar semnificația de atunci era interesul privat al deținătorilor de imobile și modificarea pieței prin mișcările impredictibile ale acestora.
Rețineți termenul de catalaxie – este noua denumire a economiei sub forma globală. Catalaxia este și va fi economia lumii.
Cine nu înțelege că schimburile comerciale nu mai sunt naționale, este în afara subiectului.
Nu înțeleg cum e asta cu multiplicarea, la ce e bună? Warren Buffet și Bill Gates s-au lămurit că nu pot lăsa povara averilor pe care le dețin pe umerii urmașilor care nu le-au construit sau participat la creșterea lor. Warren Buffet declară foarte deschis că banii sunt doar piese, ori cărți de joc ca și Bridge, jocul pe care îl adoră de zeci de ani. Ei fac bani din plăcerea jocului, nu pentru a face ceva anume cu ei. Warren Buffet a refuzat să-și ia avion privat, nu vede sensul și locuiește în aceeași casuță din Omaha pe care o deține de 50 de ani.
Sunt apelat lunar de câteva ori de banci care vor să mă îndatorez, mizând că-mi doresc ceva ce nu pot cumpăra cu banii pe care îi dețin. Cred că cheltuirea sumelor de bani pe care nu le-ai acumulat este de fapt promisiunea amanetării câștigurilor viitoare. Ce te faci dacă ele nu se ridică la nivelul așteptărilor?
- Doamna de azi de la telefon vroia să îmi ofere orice formă de îndatorare aș fi fost dispus să semnez. Cred că lipsa ratelor și neînlănțuirea financiară pentru membrii societății noastre este un deziderat de nedorit pentru conducerea politică subjugată intereselor economice globale. Ei ne biciuie, ca să nu fie biciuiți, iar necunoașterea este ogorul cel mai propice unde pot semăna și recolta. Banii sunt de toate formele și reprezintă valoarea a ceva fizic. Atâta vreme cât valoarea nu există, banii sunt doar obiecte, la fel de prețioase ca și piesele din lemn confecționate de confrații mei lemnari.
Percepția mea este că încă suntem în siguranță în interiorul unor mase ce spumegă și asupra cărora se acționează ferm, constant, cu presiune, pentru a le face dependente. Când oceanul social se va liniști și vor putea vedea indivizii ce nu s-au conformat, se va acționa țintit, până atunci însă vor mai trece generații.
Priveam la televizor la agricultori, sunt deținătorii de valori cel mai greu de năruit, pământul pe care-l au în proprietate nu fluctuează niciodată spre valoarea 0, ca și valutele nationale, banii fizici sau criptomonedele. Este o diferență colosală între a deține o fermă reală sau o mină de bani, ca și cea de la Kodak, de mai jos, echipată cu cele mai puternice plăci grafice.
Creeați valoare înainte de vă vinde potențialul ce nu știți cu siguranță că-l veți atinge.
P.S. Mi-am propus să nu mai mă cert sau să le închid în nas celor care mă sună cu oferte pentru banii virtuali, criptomonede de tot felul. Le răspund simplu – ” Dacă ești așa convins de câștigul pe care vrei să mi-l propui, de ce mă suni pe mine și nu investești tu, cel de la telefon, toți banii pe care îi ai, de ce nu vinzi casa ta, a părinților, a bunicilor, tot ceea ce ai, ca să profiți de ocazia pe care mi-o prezinți mie, telefonic, pentru un amărât de salar?” De regulă închid ei singuri, am ajuns la concluzia că este forma cea mai eficientă de a scurta discuția.
O parte din povestea mea de viață – Crede în tine, în ceea ce poți să faci și extinde continuu ceea ce știi