ZIDARIA
Am precizat in prima parte a relatarii mele ca prin “zidarie” sau “ gratare” inteleg ceea ce am construit sub acoperamantul foisorului, mai exact pe latura lunga din spate: cuptor, gratar, chiuveta, vatra multifunctionala, afumatoare. Toate acestea sunt construite pe un blat de beton. Pe latura mica din dreapta, la cca 70 cm de afumatoare, este plita. Normal, ea nu este pe blat!
In total sunt deci 6 componente, incluzand aici si chiuveta.
Mi-a fost greu sa prind intr-o singura imagine toate “gratarele”, singura de acest gen fiind FOTO 4 din prima parte a articolului, imagine in care din plita se vede doar un colt. De aceea revin cu alte fotografii luate partial, din diverse unghiuri, sperand sa fie cat mai sugestive:
- in FOTO 15 se vede cuptorul si gratarul;
- in FOTO 16 se vede vatra cu test in ea si afumatoarea (cea cu usa de lemn);
- in FOTO 17 se vede gratarul, chiuveta, vatra, afumatoarea si plita;
- in FOTO 18, dintr-un alt unghi, se vede vatra, chiuveta, gratarul si cuptorul.
Am mai spus ca toate aceste componente au rolul de a ma ajuta sa pregatesc preparate culinare, traditionale sau moderne, cam in toate felurile posibile, cat mai eficient si comod. Din cele 6 componente, in 4 se face focul: in cuptor, gratar, vatra si plita. Plita serveste si ca loc in care se face focul pentru fumul care merge in afumatoare. De aceea este asezata putin mai departe de aceasta din urma.
Pentru toate componentele care “ard” am construit 2 cosuri de fum grupate astfel: cuptorul si gratarul la un cos ce are insa fumuri separate, iar vatra si plita la un alt cos, cu fum comun. Fumul de la plita trece prin afumatoare prin intermediul unui burlan flexibil pe care il scot atunci cand folosesc afumatoarea. Cand folosesc doar plita, burlanul face legatura cu cosul de evacuare, iar in afumatoare nu iese fum.
In FOTO 19 se poate observa burlanul flexibil si detasabil din interiorul afumatorii, precum si pozitionarea plitei fata de afumatoare. Din plita, fumul trece in afumatoare (sau in burlanul din ea) prin intermediul unui canal zidit si pietruit. Este acea polita care se vede intre plita si afumatoare.
Sa va spun acum cateva cuvinte despre fiecare componenta in parte:
CUPTORUL
Este rotund, adica sferic, cu cosul in fata, stil pe care eu il numesc “american”. Cuptoarele traditionale romanesti, din cate stiu, au cosul de evacuare in spate si sunt de forma alungita. Opritorul de caldura este in fata, imediat ce se formeaza cosul. La intrare are o adancitura in care se pune jar pentru a forma o bariera calorica ce contribuie la mentinerea temperaturii interioare, impreuna cu opritorul de la cos. Vatra este din caramida refractara, sub ea punand si sticla pisata. Totul este llipit numai cu pamant galben amestecat cu nisip. Sa nu incercati sa folositi ciment! Nu pentru ca ar crapa, dar se dezlipesc caramizile. Cuptorul are o capacitate de 4 paini potrivite ca marime sau 2 paini mari, stil ardelenesc.
In FOTO 20 se poate observa opritorul de la cos (in partea de sus a intrarii) si adancitura pentru jar (in partea de jos).
Pana acum nu i-am facut usa. Am constatat ca e de ajuns sa-i pun o tigla la intrare si painea se coace foarte bine. In FOTO 21 va arat o paine cu tarate pe care am fotografiat-o dupa ce o scosesem din cuptor.
GRATARUL
Are 70/50 cm. Trebuia sa-i fac deschiderea mai mica pe inaltime pentru ca, pana se incinge focul, cam scoate fum. Din acest motiv am fost nevoit sa inalt cosul, pentru a creste tirajul. Gratarul propriu-zis l-am facut eu pe dimensiunea vetrei, din fier beton nestriat de 6 mm. Rama este din fier paralelipipedic. Pentru ca nu ma prea pricep la sudura, am gaurit ramele pe o latura si am bagat vergelele in aceste gauri. In acest fel am sudat numai rama, nu si vergelele. Mi-am dat seama ca metoda aplicata de mine mai are un avantaj: nefiind sudate, vergelele se rotesc atunci cand le curat cu peria de sarma, deci le pot curata mult mai usor.
CHIUVETA
Chiuveta este in mijlocul blatului si este modelata in beton, peste care am aplicat cu pensula chit de rosturi pentru gresie, care este impermeabil (FOTO 22)
Scurgerea este imediat in spatele foisorului, in gradina, unde am sapat o groapa pe care am astupat-o apoi cu pietre mari. Asta pentru ca nu folosim detergenti la acel robinet, avand la el numai apa rece. De regula acolo spalam fructe, legume, clatim ustensilele de gratar etc.
In zona chiuvetei blatul este mai jos, pentru a avea acces usor si cei mici.
VATRA MULTIFUNCTIONALA
Seamana cu compartimentul gratarului, numai ca este cu cca. 15 cm mai larga si mai adanca. I-am zis multifunctionala deoarece o pot folosi pentru urmatoarele “operatiuni”: gatit in ceaun, prajit in tigaie pe pirostrii (FOTO 23), facut ceva la rotisor, copt la test (FOTO 24), fiert in oala de pamant. La nevoie, se poate folosi si pentru gratar. Pentru toate aceste functii are un fier beton de 12 in partea de sus de care se poate agata ceaunul, iar in peretii laterali sunt doua orificii pentru axul rotisorului.
Pana acum am folosit-o cel mai intens pentru a face paine la test. In curand voi trece si la rotisor si facut ciorbe in oala de pamant ars, dar nesmaltuit.
AFUMATOAREA
In FOTO 19 se poate vedea ca este un compartiment zidit caruia i-am pus, cum era si normal, o usa (FOTO 16). Dupa cum am spus, primeste fum de la plita. Nu este fum rece, dar nici foarte cald. Vreau sa va spun ca am afumat déjà ceva sunca si carnati, iar pe tot parcursul verii am folosit-o pentru afumat peste. S-a dovedit a fi foarte utila!
PLITA
Initial, am facut-o pentru ca … o aveam cumparata! Ce fac la plita as fi facut la vatra, adica fiert in ceaun sau prajit in tigaie. Fumul pentru afumatoare il puteam trage tot din vatra, sau chiar de sub ea. Mai tarziu, m-am felicitat insa ca am construit-o. O folosesc frecvent pentru prajit diverse, mai ales peste, pentru a nu umple casa cu mirosuri de acest fel. Si am constatat ca are un tiraj extrem de bun, parca e aragaz. Iar cand e frig afara e o placere sa stai langa ea, mai ales ca se incalzesc si peretii laterali. Parca e o soba. Multi oameni chiar asa o si numesc.
*
In incheiere ce sa va mai spun?
Poate ati observant ca o parte din “gratare” sunt pietruite, in alte parti am lasat caramida aparenta, iar pentru blaturi am folosit placi de granit de la Baumax (se gasesc si in alte magazine). Piatra este insa adusa de mine de pe dealurile din imprejurimi. La fel si pamantul folosit la cuptor.
Daca va mai pot da si alte detalii, cu placere!
Cam asta este povestea acestui gazebo facut in marginea gradinii.
Partea 1 –CUM AM CONSTRUIT UN GAZEBO – partea I
Partea 2 –CUM AM CONSTRUIT UN GAZEBO – partea a II-a
Virgil G.
4 comentarii Adaugă comentariu
Cam ce pret are un razboi de tesut?
Ce bine arata cuptorul si gratarul la interior. Si cat de frumos a crescut painea. Eu ma gandeam sa le fac in exterior foisorului ca o continuare a acestuia. Gata! Mi-am facut planul pentru vara urmatoare.