Cum fabricăm un tocător cu model deosebit

fund de lemn Tocator din artar

După ce am scris primul articol despre tocătoarele rotunde – Fund de lemn, tocător, cum vreți să-i ziceți … și al doilea Fundul de lemn la lucru, părerile despre acest subiect au început să apară și să demonstreze că există interes deosebit pentru realizarea lor. Am fabricat primul, pe care l-am livrat la București, apoi încă vreo 10 bucăți și toate au fost primite cu aprecieri și feedback pozitiv. Am decis atunci să acord ca premii la campania de pe BlogAwards 10 tocătoare, piese care la sfârșitul acestei săptămâni vor pleca către câștigătorii menționați în articolul – Câștigătorii campaniei StejarMasiv pe BlogAwards .

Se pare că pe piața din România nu se găsește de cumpărat ceva similar, toate piesele disponibile prin magazine au grosimi mici, sunt lipite cu adezivi care nu țin prea mult. E drept că industria de astăzi, indiferent de domeniu fabrică produse cu viață scurtă, tocmai pentru a-și asigura repetabilitatea achiziției, dar cred că lemnul n-ar trebui să se conformeze acestei tendințe. Lemnul masiv, desigur, dacă ne gândim la variante derivate din lemn, ca PAL-ul sau MDF-ul, atunci nu e nici o noutate că acestea sunt în cel mai bun caz aspectuoase, dar cu o viață cel mult medie. Lemnul masiv trebuie să rămână durabit, de încredere, trainic.

fund de lemn
Model de tocator cu sertar de cutite

Pentru a fabrica aceste tocătoare deosebite, imaginile pasionaților de prelucrarea lemnului, de pe Youtube sunt mai mult decât edificatoare, și beneficiază de accesul la esențe de lemn de mai multe feluri, culori sau rezistențe decât găsim la noi în țară. Am avut plăcerea să văd și să pipăi literalmente lemn de tec, de iron wood, de arțar. Nu știu surse pentru aceste esențe, cele pe care le-am văzut erau aduse din Anglia, poate cineva care citește aici poate veni cu niște răspunsuri și indicații de unde se poate cumpăra. Prețurile sunt prohibitive dacă am vrea să cumpărăm din străinătate, transportul suplimentează prea mult costul final, dar pasionații de meștereală poate sunt dispuși să facă un efort.

Pentru a fabrica așa ceva mai trebuie o dotare destul de extinsă cu utilaje, nu prea iese calitate din circular și șlefuire de mână. Ar fi indicat o mașină de calibrat, circular cu posibilitate de înclinare, fierăstrău cu panglică vertical, presă de dimensiuni generoase și un șlefuitor cu bandă care să poată fi folosit și vertical și orizontal. Nu de mână, ci de tipul industrial, altfel planeitatea va avea de suferit.

Plus timp, că idei și imaginație se găsește pe net.

O recomandare – înainte de prima utilizare a tocătorului ungeți-l cu ulei, fie de măsline, de floarea soarelui, de palmier, de care vreți, generos să fie, apoi dați-i timp să absoarbă uleiul astfel încât suprafața lemnului să devină impermeabilă. Uleiul va împiedica materiile organice să pătrundă în lemn și îl va păstra aproximativ curat, fără resturi de mâncare care să se strice și în plus taninurile din lemn nu vor ieși să se combine cu ceea ce tăiați sau bateți pe tocător. Taninurile sunt amare, nu doriți condimentarea cu așa ceva.

fund de lemn
Artar si castan pentru fabricarea unui tocator de lemn

fund de lemn
Model hokey

fund de lemn
modele de tocator 3D
fund de lemn
set de lemn pentru branzeturi
fund de lemn
tocator cu debitor pentru branzeturi
fund de lemn
Tocator din artar
fund de lemn
tocator rotund
fund de lemn
tocator

fund de lemn
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    da si eu zic la fel se castiga si in tara nu trebuie sa fi sclav la altul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.