Cum să construiești o baza din lemn pentru o magazie

baza din lemn pentru magazie

Mă aflu în situația de a trebui să construiesc o magazie și caut o soluție pentru baza din lemn și cum să o sprijin pe sol.

Trebuie să depozitezi lucruri, mă simt vinovat că garajul meu din spatele blocului n-a primit înăuntru lui de peste 10 ani un autovehicul, însă face față cu succes la depozitat tot felul de cutii și obiecte care altfel n-ar încăpea în apartament. La casă voi construi neapărat o anexă, e nevoie de spațiu de depozitare mai mult decât de o cameră în plus.

Consider că fixarea în beton, în gropi săpate nu este o soluție pe termen lung. Refuz să bag beton în pământ, mă gândesc că e mai bine să pot să dezafectez magazia la un moment dat și demolările nu sunt pe placul meu. Sper și cred că beton va fi suficient ca plăci, pentru a sprijini pe pământ sau pe piatră spartă picioarele de sprijin pentru baza de lemn.

Căci din lemn va fi magazia, cu siguranță. Am 2 porți, mi-au ”rămas” de la o variantă diferită a exteriorului cabanei de la Baia Sprie și cu o deschidere de 240×260 cm sunt suficient de încăpătoare pentru un acces total. Vreau să construiesc baza din lemn ca un grilaj de grinzi, cu 3 plăci de TEGO aplicate peste și pereții magaziei în sistem Timber Frame. Cam cum fac americanii în toate filmulețele despre ”Wood Shed” cu care este plin Youtube.

Baza din lemn trebuie distanțată de pământ și ar fi bine să fie lemn tratat pentru a preveni degradarea în timp. Cum în România nu se găsește oriunde și nici la costuri decente lemn cu clase de rezistență europene, C16-C30, am să aplic peste lemnul de rășinoase uscat un impregnant pe care l-am primit de test, pentru protecție.

Problema mea de acum este cum distanțez și în același timp egalizez planul bazei, să fie în poloboc. Terenul unde vreau să amplasez magazia va trebui nivelat și intenționez să aduc zavură. Voi pune un strat de piatra spartă mărunt peste un agrotextil, ca să împiedic o vreme apariția buruienilor și am căutat soluția de fixare pentru baza din lemn. Site-ul ăsta mi-a dat soluția, însă nu voi cumpăra QuickJacks ci le voi fabrica în regie proprie. Nu am stabilit care variantă constructivă e mai simplu de confecționat, imaginile de mai jos mi se par că vor constitui colecția de inspirație.

Este puțin stupid cum aceleași chestii sunt zeci de dolari în SUA și sute de lire sau Euro în Europa. Problema diferenței de cost între cele două continente nu se justifică pentru nici un fel de produse de serie. Însă, doar în UK se găsesc astfel de produse de cumpărat.

Aș vrea să înțelegeți că diferența de mentalitate și abordare face ca Europa să PREVINĂ, iar America să TRATEZE rapid o problema. Pompierii sunt super-echipați în SUA, în Europa avem materiale și substanțe incombustibile, legi de construcție pentru a evita apariția unui incendiu. Noi facem fundații de beton supra-dimensionate, eu reconstruiesc casele foarte rapid, dar nici pe departe atât de solide. În Europa nu se ajunge să fie supuse unor încercări dure, precum cele din legislație, în America se fac prea fragile pentru fenomenele meteo la care sunt supuse.

Cabana mea este construită conform tuturor reglementărilor în vigoare, însă nu cred ca justifică nimic 75 de tone de beton turnate în pământ ca să susțină o construcție de 10 tone.

Revenind la sistemul metalic, pentru a fixa baza de lemn a magaziei față de sol, cred că imaginea de mai jos este cea câștigătoare. Baza șurubului va fi însă încastrată într-o placă de beton, ca talpă, pe care o voi turna eu, într-o formă simplă de lemn. Șurubul va fi de fapt un segment de tijă filetată, de 24 mm diametru. Piulițele sunt ieftine, iar colțul metalic se poate face din cornier și 10 cm de sudură, ori din segment de țeavă pătrată, puțin decupat.

suport metalic pentru baza din lemn

Dacă stau puțin și mă gândesc, economic se poate merge pe 4 colțuri reglabile și restul fixărilor ca în imaginea de mai jos, cu mențiunea că baza din lemn va sta plană în prima faza cu reglaje pe filet, dar se va stabiliza cu metal îngropat în bolțari unde torn beton. Va avea caracter temporar, sper să nu fie nevoie de un arhitect și autorizație de construcție.

magazie livada

Plouă, stau și macin idei și poate bat câmpii. Abia aștept să pot merge afară să meșteresc.

La voi mai plouă?

Update la 24 h – Soluția de la Heco – Germania

Heco baza din platicUpdate 18 Aprilie – Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie

Dacă aveam o fundație turnată era important să ridic lemnul deasupra zonei unde putea stropi ploaia – Bloc d’assise – ” talpa ” unui perete cu proprietăți hidrofobe – Ca exemplu, când am construit Cabana de la Baia Sprie am pus sub talpa de lemn 4 rânduri de cărămidă plină

suport metalic pentru baza din lemn
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Si eu urasc betonul. Si eu urasc stalpii si fundatiile supardimensionate. Si eu fac o magazie din aceleasi motive. Tot cu wood frame pentru ca urasc tabla sandwich. Cu ce acoperim ? Eu m am gandit la shingles, ca s anu pun tabla: Cum facem sa nu coacem vara in magazie tot ce este pe acolo. Eu am noroc, am pus o sub un nuc 🙂

    • incredibil de multe asemanari, si a mea e sub nuc, insa nu complet, sa colecteze apa si sa o stochez intr-un IBC. Nu mai pun dranita, am pe cabana. Am sa o invelesc cu tabla, vad eu cum si de care.

  2. #3 Comentariu nou

    Tot ploua? 🙂
    Speram la un tutorial pt astia ca mine, incepatori.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.