Cum văd eu construcția unui solar pe structură de lemn

solarii din curțile oamenilor Coltau – Kolto – MM

Prima dată ne referim la definirea conceptului de solar pe structura de lemn. Teoretic ar trebui ca un solar să fie o structură cu caracter temporar, demontabil, sezonier. Folia folosită mai nou este suficient de rezistentă pentru a ține câțiva ani, ceea ce duce la prelungirea termenului de folosire a unui solar cu mult peste un sezon. Vremea frumoasă de afară ne cam scoate din casă iar cei cu drag de grădinărit iau în considerare folosirea unui solar pentru eficiența culturilor. Nu mă refer astăzi la solariile utilizate de producătorii de legume, ci la solariile mici, de lângă casă. Cele pe care le folosim pentru consumul propriu. Am citit undeva că România este puțin considerată înapoiată, din punct de vedere al avansului societății, a consumului, modernismului … de-astea … pentru că autoconsumul este în mediul rural de peste 70 % iar în mediul urban de 50 %, comparativ cu Germania sau Anglia unde autoconsumul este de maxim 10 %.

Pentru că legumele pe care le mănâncă ei provin din astfel de sere :

Autoconsumul definește nivelul de produse rezultate în propria gospodărie, care nu se mai cumpără de la un magazin, ceea ce reduce considerabil rulajul economiei în ceea ce privește volumul alimentelor comercializate. Dacă în ultimii 10 ani, mureau cumpărătorii de dragul legumelor și fructelor de poveste ( ca aspect) comercializate prin supermarketuri, iar noi eram cumva disprețuiți pentru că ne cultivam singuri o producție pentru gospodărie, sau primeam de la o bunică, mătușă, fin de pe la țară, brânzica, roșiile, păstăile și uneori o găină sau ceva cărniță de porc, acum suntem iarăși avantajați pentru că suntem pe val, pe noul curent eco/bio/vegan/natural ce bântuie preferințele consumatorilor la nivel mondial. Dacă economia ar rula și valorile alimentelor provenite din producția proprie, care se primesc sau cultivă din mediul rural românesc cred că s-ar dubla valoric volumul banilor mutați dintr-un buzunar într-altul și statul ar pușca din degete de fericire pentru taxele ce le-ar colecta.

S-au prins și ei că nu e bine să arate perfect, pentru că perfect înseamnă ne-natural.

Pentru cei ce vor să-și construiască singuri un solar pe structura de lemn, am desenat de mână propria mea viziune a structurii, o soluție ce cred că e ușor și ieftin de asamblat, din elemente existente în comerț. Structura din lemn se poate realiza din grinzi de brad, de 10×10 cm cu lungimi de 3 și 4 m, care se găsesc la orice depozit de cherestea. Baza stâlpului se poate fixa într-un suport metalic cu țăruș, pe care îl puteți găsi la un magazin de bricolaj, iar fixarea elementelor de lemn între ele se face prin găurire și cu șurub și piuliță de 10, iarăși ușor de procurat.

”Crucea” din desen este elementul central al solarului, aveți nevoie de cel puțin 2 astfel de structuri pentru a delimita un volum de spațiu. Pentru susținerea foliei propunerea mea este să folosiți 2 panouri de plasa din fier-beton de 3,5 sau 4 mm grosime, cu ochiuri de 10 cm x 10 cm, pe care le găsiți la depozitele cu materiale de construcții sau la supermarketurile de bricolaj la prețuri de 70-80 de lei bucata. Aceste plase sunt în general de 5sau 6 m lungime cu o lățime de 2 m. Cu două astfel de plase, se poate înveli structura foarte ușor, urmând ca peste ele să se întindă folia de solar. Plasele vor sta boltite, din rezistența proprie a materialului oțelit. Sunt atât de multe surse pentru folie, de diverse calități încât nu are rost să recomand vreuna.

Structura se poate multiplica ușor, iar solarul trebuie redimensionat pentru a se potrivi spațiului de care dispuneți.

Aici aveți schița, sper să nu se nască polemici pentru calitatea desenului. Ieri am mai fotografiat și solarii într-un sat prin care am trecut, astfel mi-a venit și ideea de a scrie acest articol.

solar pe structura de lemn
Solar din plasa de sarma
solar pe structura de lemn
Schita solar cu dimensiuni
Vedere generala din Catalina Maramures
Vedere generala din Catalina Maramures
solar pe structura de lemn
Coltau – Kolto – MM
solarii din curțile oamenilor
Coltau – Kolto – MM
solar pe structura de lemn
Coltau – Kolto – MM
solarii din curțile oamenilor
Coltau – Kolto – MM
solar pe structura de lemn
Catalina – Maramures

Alt articol despre sere și solarii – Sere și solarii – părerea mea

Spor la muncă, trăiască autoconsumul !

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar

solarii din curțile oamenilor
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    ….ceva deosebit pt. copii….

  2. #2 Comentariu nou

    Buna ziua,la ce pret este masa rotunda extensibila,si ce modalitati de transport aveti pentru Satu Mare?multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.