Despre cutitase de lemn – Virgil Goagă
EXPLICATIE:
Stiu ca titlul suna a “bluze pentru doamne de matase”, dar nu este asa. Nu cutitasele se pun pe paine, ci ele ne ajuta sa intindem pe paine untul, icrele, margarina, salata de vinete, mierea etc, etc.
CUPRINS:
- Scopul
Vrem, nu vrem, in fiecare zi folosim, uneori fără sa ne mai preocupe acest lucru, furculița, lingura, cuțitul, paharul, cana. Cu timpul, fiecare din noi si-a croit o preferință pentru un anume tip de lingura, furculița sau cuțit atunci când luam masa in tihna, la noi acasă. Ca iubitor al lemnului eu folosesc, de exemplu, in astfel de situații, o furculița cu mâner de lemn fabricata de firma TRAMONTINA. Pentru cine nu a observat încă, tacâmuri ale acestei firme din Sao Paulo, Brazilia, se găsesc si la noi in comerț. După părerea mea, brazilienii au un otel foarte bun si reușesc sa fabrice din el ustensile casnice de buna calitate: cuțite cu lama subțire si tăioase, oale de gătit cu pereți groși si care nu se pătează etc.
La micul dejun este insa altceva. Pe langa furculita si cutit ne trebuie, de regula, o lingurita si un cutit sau cutitas de intins pe paine unt, margarina sau altceva de acest gen. Ele au o forma caracteristica, respectiv au varful mai lat, o forma ergonomica adecvata si nu trebuie sa taie la fel de bine ca un cutit obisnuit. Desigur, pentru aceasta operatiune putem folosi orice alt cutit care se potriveste cat de cat scopului propus, dar nu e prea placut sa tai paine cu acelasi cutit pe care l-ai folosit anterior sa pui ceva pe paine.
Citește și Ascutirea – factor important la toate sculele care taie – manuale sau electrice
Am constatat insa ca sa gasesti un cutit fabricat numai pentru intins pe paine nu este chiar asa de usor si costa destul de mult. Asa ca, de la nevoie la placerea de a-l face singur nu a mai fost decat un pas. A-l face din lemn, desigur.
Aici fac o paranteza: nu-mi amintesc sa fi vazut la noi in tara, in comert, cutitase de lemn pentru intins pe paine. In schimb, am vazut chiar asta vara la Amsterdam astfel de cutitase, in seturi de cate doua, la pretul de 8 Euro perechea. Erau fabricate, bineinteles, in China, si semanau toate ca doua picaturi de apa (sau ma rog, de cerneala, de sirop, de ce vreti dvs). Ulterior, interesat de idée, le-am revazut pe un aeroport international, la duty free, cu 10 Euro perechea, dar de aceasta data erau fabricate intr-o tara scandinava, chiar aveau stantata pe le o figura de ren.
Cele vazute mi-au confirmat ideea ca se poarta si se poate. De fapt, eu deja incepusem sa fac astfel de cutitase de lemn.
- Cum am inceput
Cum am inceput? Am inceput tot…spargand lemne. Am mai scris: cui ii place lemnul ii pare rau de fiecare bucata de lemn si de fiecare aschie care ia calea focului. Pentru ca atunci cand se nimereste ca toporul sa desprinda pe fibra lemnului o fasie care ii dezvaluie frumusetea, se intampla doua lucruri: ori o pui deoparte (desi nu stii précis ce vei face din ea), ori o opresti, dar stii exact ce vei face cu ea. Cel de-al doilea lucru mi s-a intamplat mie: stiam ca din acea aschie voi face un cutitas de lemn pentru intins pe paine – si l-am facut.
- Cum le fac – How is made
Era sa zic “Cum se fabrica”, ca la Discovery, dar cum nu am fabrica de cutitase de lemn, am renunțat.
Așa cum cred ca se înțelege, primele cuțitașe de acest fel le-am făcut din aceeași esența de lemn, la fel cum erau si cele văzute in străinătate.
Anul trecut insa, am trecut la o alta etapa si am inceput sa le fac din doua esente diferite: una pentru lama, alta pentru prasele. Lama o fac numai din esente de lemn tare si cat mai deschise la culoare. Pana acum am folosit frasinul, salcamul si uneori fagul deschis la culoare. Am constatat ca esentele moi, cum este salcia sau teiul, desi imbietoare, nu rezista la fel de mult ca esentele tari.
De ce lemn deschis la culoare? Pentru a contrasta cu praselele, pe care le-am facut numai din lemn de prun. Praselele din lemn de prun, bine slefuite si apoi date cu ulei, au diverse nuante de maro sau roscat, incantatoare, asemanatoare cu mahonul si contrasteaza in mod placut cu taisul deschis la culoare.
Prăselele sunt prinse de corpul cuțitului cu 3 nituri din … frigărui de bambus. Aceste nituri si ele deschise la culoare, contrastează la fel de plăcut cu prăselele de culoarea mahonului.
Lemnul din care se fac trebuie sa fie bine uscat.
Iată procedeul meu de lucru la aceste cutitase de lemn:
- se alege bucata de lemn pentru lama si pentru prasele;
- se cizeleaza cat mai bine cu rindeaua, manual, pe cel putin doua fete adiacente, dandu-i o forma rectangulara;
Obs: pentru ca, de regula, bucatile de lemn folosite sunt de lungime mica, e periculos sa fie prelucrate la abric.
- la banzic, tai din bucata de lemn fasii cu grosimea de 4-5 mm;
- slefuiesc fasiile respective cu smirghel, fara a le finisa complet;
- pe fasia de lemn a lamei, trasez conturul cutitului, folosind in acest scop un sablon de carton;
OBS: am mai multe sabloane, cu diverse modele de cutitase.
- cu traforajul sau la banzic cu panza mai subtire, tai pe conturul trasat forma lamei cutitasului;
- pe fasia de lemn de prun din care voi face praselele, pun manerul lamei si ii trasez conturul, pe o parte sip e cealalta;
- decupez forma celor doua prasele cu traforajul sau la banzic;
- lipesc cu aracet cele doua prasele pe manerul cutitului ;
- dau 3 gauri pentru a monta niturile de bambus, pe care le montez folosind pentru lipire tot aracet. Niturile trebuie sa intre putin fortat.
- prind cutitul in menghina pana a doua zi, pentru a se lipi bine;
- a doua zi, cu masina de slefuit cu banda intoarsa invers si prinsa pe bancul de lucru, slefuiesc grosier praselele si lama;
- finisez cutitasul manual, cu smirghel de diferite granulatii, utlimul fiind 800 sau chiar 1000;
- dupa ce este complet finisat il moi in apa cateva minute, apoi il las sa se usuce si il mai slefuiesc o data cu smirghel fin.
Obs: aceasta “muiere in apa” si apoi re-slefuire este importanta, pentru ca altfel cutitasul va deveni aspru dupa prima folosire si spalare.
- il dau cu ulei comestibil sau cu ulei special pentru ustensile de bucatarie de la Ikea.
Obs: dupa cum se stie, finisajul cu ulei este poate partea cea mai frumoasa. Lemnul parca invie sub ochii tai, aratandu-si toata frumusetea.
Fac doua tipuri de cuțitașe: asimetrice (Foto 1) si simetrice (Foto 2). Cele simetrice, pe axa longitudinala, sunt …simetrice. Avantajul lor este ca pot fi folosite pe ambele fete.
- Incheiere
Dupa cum se vede, procesul de “fabricare” manuala a unui astfel de cutitase de lemn este destul de laborious. Dar ce nu face omul pentru a ajunge la cutit de lemn?
Obs: sape de lemn nu mi-am propus sa fac.
Nu-mi rămâne decât sa va doresc sa aveți ce pune pe pâine!
Virgil G.
Update 2018 – Și Alina a scris depsre cutite din lemn pentru scrisori.