Update 2018 – am scris acest articol despre aschii și produs finit cu peste 6 ani în urmă, cu gândul la parcursul lemnului de stejar pornind din pădure până la un obiect de mobilier. Imaginile publicate sunt de calitate slaba, rezoluțiile n-au nici o cursivitate, parcă un copil a azvârlit cuvinte pe o foaie, așteptând ca cei care parcurg aceste rânduri să ghicească, să deducă mai bine, la ce s-a gândit autorul, exprimat în fraze succinte.
Text Original
Pare usor cind analizam rezultatul muncii unui om sa ne aducem obolul de critici, remarci si presupuse imbunatatiri. Oare câți au pus mâna, să facă din nimic ceva, să vadă cum e când transpiri să aduci la lumina din ceva diform, fără nici o noima, un produs finit, stralucitor. Olarul o face din bucata lui de lut, tesatorul din ghemul de ata, sculptorul din blocul de piatra.
Si tamplarul. Mi-ar veni sa cred ca cioplitul lemnului e cea mai veche indeletnicire. Poate că nu, însă cu siguranta este cea mai comuna si răspândită. Și copiii văd in orice creanga de copac un arc sau o prastie, oamenii mari o grebla sau o coada de unealta, bătrânii un toiag.
Si neindoielnic nu e o coincidenta ca baghetele magice sint din lemn.
Iar mobila, cu siguranta, intrecuta doar de sculptura, e forma cea mai desavarsita a aceste arte.
Cu drag, de moda veche.
Vă recomand articole ample, mai bine documentate, cu imagini și texte complete privitoare la subiectul pe care îl tratează:
Mese extensibile – producator de mobila din lemn masiv – Maramures
Mobila pe Comanda – Birou pentru Doamna si birou pentru Domnul
Forme si culori – inspirație pentru o mobilare cu mese Britain și Renaissance
1 comentariu Adaugă comentariu
Draga Calin,
Ai pomenit in articol de tehnica servetelului. Presupun ca e vorba de imprimarea unei imagini pe lemn. Ai putea, te rog, sa dai detalii despre aceasta tehnica?
Multumiri anticipate!