English Woodlands Timber – de la copac la cherestea

cherestea English

Pfuiii … teoretic scrisul online impune niște reguli, cum ar fi minim 300 de cuvinte, însă acest articol este despre un canal Youtube unde am rămas cu gura căscată la un mic film, mut fără sunet, despre cum ajunge copacul cherestea în curtea firmei English Woodlands Timber LTD, adică britanici. E de văzut, eu nu am ce comenta prea mult despre ei.

Canalul lor are 508 abonați, eu sunt al 509-lea, exista de 3 ani și majoritatea clipurilor au sub 1000 de vizualizări. Este complet despre cherestea, despre elemente de dulgherie sau tâmplărie, lemn uscat la vânt sau în uscătoare, lemn britanic.

Britanicii sunt ceva de modă veche, cu o tentativă de prezență în mediu online, deloc slabă ca și conținut, însă fără o audiență pe măsură. Îi compar în minte cu cei de la Northmen, doar că acolo vorbim de 5 ani de prezență online și aproape un jumătate de milion de subscriberi. Documentarul cu bunicul publicat de letonii de la Northmen are aproape 5 Milioane de vizualizări am scris și eu despre el.

E trist că alte canale cu conținut de calitate jalnică au un număr impresionant de vizualizări și abonați. Cred că cei care ar trebui să îi urmărească nu stau pe net, ci în ateliere.

Revenind la English Woodlands Timber și la ce fel de cherestea vând ei, este diferit total de modul nostru românesc de a cumpăra lemn. Mi-a plăcut să văd lemn de stejar pentru structuri, cu gabarite foarte variate. Un exemplu de pachet, ulm – un trunchi întreg, debitat și re-stivuit.

Ulm

La noi vezi pe marginea drumului depozitele de cherestea de construcții omniprezente. Înăuntru cam aceeași gama, scândură de 2,5 si 5 cm grosime de brad și corni de 10×10 cm, plus șipci. Calitatea este precară, trebuie să iei un extra de 20 % minim ca să îți iasă ceea ce vrei. Nici pomeneală de lemn de construcții uscat în uscător sau de clase de rezistență.

La depozitele din vestul Europei se poate cumpăra lemn de construcții uscat, pe secțiuni foarte variate, iar la fiecare secțiune găsești din 20 în 20 de cm orice fel de cherestea. Pentru tâmplari se poate cumpăra stejar la stivă, pe clase, la buștean debitat în scânduri și stivuit, legat, sau la bucată, pe alese, fiecare cu prețul scris.

Stejarul spre exemplu este clasificat ca și cherestea – Character Oak, Prime Oak sau Super Prime Oak. Primul are imperfecțiuni naturale vizibile și sănătoase, ultima clasă e spuma.

cherestea

Avem nevoie să ieșim din denigrarea și suspiciunea cu care primim orice legat de lemn din media sau de la autorități. Este o resursă extrem de valoroasă, pe care un român ar trebui să o prelucreze, dacă lemnul e românesc. Industria națională ar trebui să aibă prioritate, așa am ajunge să se stratifice piața, să fie apreciată munca și priceperea locală, să fie disponibile în depozite elemente de cherestea variată.

Oare știți câți îmi cer părerea despre de unde pot cumpăra o grindă de șemineu? Habar n-am, nu este un loc anume, poate într-un gater, poate găsesc un lemn aiurea vechi și-l refolosesc. Noi ne descurcăm, e adevărat, dar tocmai asta ne împiedică să evoluăm, ca societate, descurcatul e pentru indivizi.

Mă opresc, apreciez cheresteaua englezească, ca sortimentație și prezentare. Odată și odată a fi și la noi.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.