Să zici farfurie de lemn e puțin cam prea drastic. Sigur că nu am să scriu despre sapa de lemn, mă gândesc mai mult la prezența lemnului în viața cotidiană.
Mi se par greu de asimilat multe concepte moderne, poate din cauză că am purtat cravată de pionier și am mers la școală și sâmbăta până în clasa a 7-a, dar trendul general al acestor vremuri cere să faci într-un mod excentric totul, să renunțăm la convențional, la uzual și să căutăm să ne exprimăm personalitatea printr-un mod aparte, propriu.
Lemnul îmi oferă atât de multe variante, iar cea de astăzi implică renunțarea la porțelanul farfuriilor tradiționale, că blidele de metal nu pot fi numite în nici un caz comune, de folosință curentă. Deci, ceramica, porțelanul le putem refuza și vă propun o variantă de lemn, pe care englezul o denumește board, generic, dar care poate înlocui cu succes o farfurie întinsă de la felul 2. Bucătarii au loc de manevră pentru aranjarea unui astfel de platou, și pot reinventa set-up-ul combinațiilor culinare.
O farfurie de lemn nu simbolizează nicidecum ceea ce reprezintă sapa de lemn. Lemnul asociat cu domeniul culinar este expresia prețuirii tradiționalului, a naturalului. Pe vremuri cei ce trudeau pământul mâncau de pe iarbă, iar o bucată de clisă scăpată pe jos nu ajungea să fie refuzată, se ștergea pur și simplu de părțile ce se lipeau de ea, suflată bine și merge unde au mers și celelalte, adică în burtă. NU era de unde și nici nu exista conceptul că te poți îmbolnăvi – microbi. Oamenii ăia aveau imunitate și anticorpi, nu ca și noi azi.
Așadar, din lemn de castan sau de ulm, finisate cu ceară sau cu ulei de tung, sub forme neîngrădite, vă înfățișez plăcile de lemn fabricate de cei de la Little Wood Cottage. De pe ETSY le și puteți comanda.
Update 2021 – se pare că și-au inchis magazinul intre timp.
S-aveți poftă mare, mai mare decât o farfurie din lemn.