Stilul rustic, decoratiunile rustice, gen ferma, casa taraneasca sau cabana sunt pe nedrept catalogate uneori ca invechite si „”taranesti””. Dragii mei, apoi de la taran ne place oul, branza, legumele si tuica, dar le redenumim in tendintele actuale de exprimare dupa conventii elaborate de minti „”moderne”” si orasenesti ca produse bio, ecologice, nepoluate, naturale.
Exact la fel este si cu stilul rustic, are in componenta materiale, amenajari, elemente cu trimitere la zona rurala. Putem sa le spunem antice, rurale, de ferma, traditionale, tot conceptul de design rustic inseamna. Pentru multi locuitori de camere din beton si sticla cu asfalt sub talpi si metal ca structura de rezistenta, reintoarcerea la natura este visul de vacanta pe care abia asteapta sa si-l indeplineasca. Maramuresul e asaltat de locuitori de mari orase care adora somnul odihnitor intr-un pat de lemn, cu cerga si panza tesuta la razboi, cu mancare din blide de ceramica si plimbari in natura. Mirosul carnatilor, atingerea unui cojoc sau coatele sprijinite de o masa din lemn masiv, negeluit nu pot fi inlocuite sau inlaturate din sufletul nici unui roman. Sau strain, ca nu degeaba vin si fac turism aici, sub nasul nostru apreciind ceea ce noi consideram banal.
Dar, ca sa revin la oile noastre (:D ), amenajarea cu tendinta rustica implica folosirea ca decor a unor elemente clasice si traditionale pe care fiecare le poate imbina dupa propriul bun gust.
Rezultatul si satisfactia sunt garantate, daca urmarim cateva repere:
- rustic nu inseamna neaparat incarcat opulent cu lemn
- grinzile decorative de pe tavan pot asigura aerul provincial aproape fara nici un alt adaos de decor
- podelele de lemn pot da nota de autentic traditional la fel de usor
- culorile predominante sunt nuantele naturale de lemn care pot fi de la galben pal, galben ca porumbul, toate nuantele de maro, rosu aramiu, pana la nuante inchise gen wenge, french (un maro mai rosiatic) sau english (un brun intunecat)
- accesorizarea camerelor cu obiecte vechi, fara a deveni ostentativ
- inglobarea unor piese de unelte sau bucati de lemn natur in corpurile de mobila sau decoratiunile de pe pereti
- tapet cu imagini din natura
- sistemele de iluminat cu decor rustic
- iluminarea in puncte multiple de putere redusa, fara sursa de lumina intensa si de dimensiune mare
- obiecte de ceramica traditionala, tesaturi, tablouri si portrete cu tenta rurala sau agricola
- piele sau blana de vita sau oaie, argasita, pentru acoperirea peretelui sau dusumelei
- semineu cu elemente de piatra si lemn
- mobila din lemn masiv cu evidentierea fibrei lemnului
Iar cum imaginile fac cat pagini intregi de cuvinte, gasiti de cuvinta sa va inspirati din alte amenajari in acest stil, cald si familiar deopotriva.
1 comentariu Adaugă comentariu
super