Povestea despre o decupare circulară cu CNC are mai multe părți pentru a defini corect și complet scena.
Prima parte se referă la calitatea pieselor vândute de noi. Am văzut de atât de multe ori în descrierea mobilei din online-ul românesc eticheta – „finisaj Stejar”. ASTA NU ÎNSEAMNĂ LEMN MASIV! Le comunic beneficiarilor noștri că dacă au îndoieli pot băga circularul în masă, să verifice pe cheltuiala lor că nu mințim și blatul este din lemn masiv integral, nu din furnir aplicat peste MDF sau PAL.
Lemnul masiv permite șlefuirea și refinisarea ulterioară, când vreți schimbarea culorii sau rectificarea unui defect accidental apărut care dăunează esteticii. Spun deschis fără reținere că mobila noastră durează până crește alt stejar în loc. În acest răstimp se pot schimba multe și lemnul va rămâne impecabil.
Caz Real – primesc o solicitare din parte unui beneficiar care a achiziționat o masă Xavier rotundă pentru redimensionarea blatului, la o dimensiune mai mică. Pentru că Bucureștiul nu e la o azvârlitură de băț de Baia Mare, chestiunea transportului este o dilema. Înlocuirea blatului existent, cu altul de dimensiune mai mică ar fi fost o altă opțiune, dar costurile mult mai mari. Concomitent, un prieten din București, care se ocupă cu de-ale lemnului mă contactează cu aceeași problema, pentru o prietenă arhitectă. Fac legătura și deduc că este vorba despre aceeași masă Xavier.
Cu sprijinul lui, deducem că o decupare circulară cu CNC -ul ar rezolva problema pe loc, fără transporturi dus-întors Nordul țării – București. El urma să rezolve problema finisajului fiind reprezentant Woca, după această decupare circulară cu CNC. Intermediar, înainte de finisare rămânea problema re-dublării blatului pe circumferință, folosind materialul rămas din inelul îndepărtat.
A doua parte a poveștii vine cu sprijinul Wood IQ. Îl contactez pe Dan Pruteanu să îmi recomande pe cineva din București, deținător de CNC capabil de astfel de operațiune și om de comitet, cu care să se poată discuta. Râde la telefon și-mi spune că toți clienții Wood IQ sunt oameni faini, la care poate apela cu încredere. Pe loc mi-a venit o idee că ar putea să-și facă pe site o hartă pe care să arate locul din România unde se poate găsi un CNC livrat de el. Mai or fi fiind și alții ca mine care au nevoie de o operațiune simplă și nu știu la cine să apeleze.
Am comunicat datele celui din București care ne poate ajuta cu această decupare circulară cu CNC prietenului meu de la Woca, apoi o vreme am pierdut faptul din vedere. Recent am primit imagini și vi le arăt cu încântare, ca să vedeți că se poate și că prima parte a acestui articol se susține. E lemn masiv, poți face ce vrei cu el. Poate că bagajul de imagini este sărac, însă e tot ce dispun. Oamenii au fost mai preocupați de tâmplărie decât de jurnalism.
Eu aș fi preferat un film în timpul decupării efective 🙂
Concluzie:
Masa Rotundă model Xavier a avut nevoie de o reducere a diametrului de la 120 cm la 100 cm. Soluția a fost o decupare circulară cu CNC -ul, redublarea bordurii de pe circumferință și refinisare a marginii. Cost total – 450 de lei, plus 8 ore de bunăvoință gratuită din partea prietenului meu care a oferit sprijin clientului meu, d-na arhitect, care îi este prieten. Eu am ajutat doar cu conexiunile de la distanță, ajungându-se la final rapid și pe măsura așteptărilor.
Am adunat 7 ani de comerț cu mobila din Catalogul Mobel Amadeus în România și după știința mea toate piesele vândute se găsesc în uz. Ceva similar pretindea și Rover despre modelul Discovery, dar acolo era vorba de vreo câteva decenii bune.
Nu-i bai, mai aștept și eu câteva decenii și am să pot spune la fel!
Update 2022 – După 10 de mobilă online scriem cu același drag de ceea ce fabricam – Blaturi rotunde din stejar