Aseară am răsfoit imagini din Barcelona care surprindeau locuri, cladiri și mobilier care purtau amprenta lui Gaudi. Ușile glisante dintr-o cladire, care se ascund în perete, au fost un subiect dezbatut pe larg, fără să reușim să înțelegem în totalitate soluțiile tehnice la care a apelat artistul și arhitectul Gaudi. Nu despre Sagrada Famiglia pot să scriu, pentru că nu vom apuca să contemplăm finalitatea acestei construcții monumentale în timpul vieții, deși cine știe, am putea avea o surpriza.
Mobila din stejar masiv a fost un subiect abordat de Gaudi și e greu de exclus vreun domeniu în care să nu se fi implicat și să nu fi adus inovații. După știința mea astăzi ese extrem de apreciat rezultatul gândirii sale și punerea în operă a designului și soluțiilor tehnice pe care le-a imaginat, dar nu la fel se poate spune și despre cei care au finanțat realizările sale și cu care a dus o încrâncenată luptă pe tot parcursul vieții.
Descrierea generală a artistului cuprinde titluri de arhitect inovator, sculptor desavârșit, expert în ceramică și făuritor cu valențe unice. A folosit în creațiile sale și a combinat cu succes tot felul de materiale de construcții, cum sunt piatra, ceramica, fierul, lemnul, cristalul, lutul și vopselurile. De la denumiri de materii prime a trecut fluid către materiale de finisaj, folosind toate aceste elemente în forme și structuri total atipice, nu doar timpurilor lui, dar și pentru zilele noastre. Influențat de stilurile gotice și bizantine, cu amestec de artă musulmană a produs un rezultat unic, personalizat care este imposibil de identificat gresit și altfel decât stilul lui Gaudi. A fost convins că cheia perfecțiunii se găsește în Natură și a creat forme simple și confortabile pe vremea când ergonomia nu se născuse ca termen.
În casa Calvet și casa Battlo sunt găzduite multe piese de mobila din lemn masiv de stejar care poartă semnătura sa, dovedind o afinitate deosebită pentru acest lemn nobil. Așa cum a imaginat structura acoperișului asemănătoare cu coloana vertebrala și coastele unui piton, tot așa a găsit și-n stejar suplețea și rezistența necesare pentru a susține cu fermitate niște structuri ireale.
Am cochetat cu gândul de a vizita Barcelona de mai mult timp, acum sunt convins că trebuie să o fac, mai ales că sunt doar 2-3 ore distanță și ocazii multe pentru a face acest drum. Ceea ce mi-aș dori să găsesc ar fi un ghid local, nu unul turistic ci mai degrabă o cunoștință care să-mi arate tavernele și căile nebătute de turiștii formali. Mâncarea și locurile cunoscute de localnici au darul de a face o călătorie cu adevărat interesanta, așa cum am avut parte în Shanghai și Beijing.
Prima imagine din articol se referă la piese de mobilier autentice, semnate de Gaudi, care pot fi achizitionate de pe 1stdibs.com. Preturile sunt relevante.
Curând, Gaudi, ne vom întâlni.