Subiect pentru donatie
Vă solicit să faceți o donatie pentru Casa cu clăi – o construcție vernaculară, datând din 1927, localizată în satul Mara, din Maramureș. Este locuită de Gheorghe Bohotici, de 84 de ani, și se află într-o stare avansată de degradare sub acțiunea timpului și în lipsa posibilităților financiare ale ocupantului de a o re-aduce la starea inițială.
Grupul de inițiativă
Gheorghe Bohotici nu a solicitat vreun ajutor, pornirea a aparținut unor oameni inimoși care s-au auto-motivat să facă demersurile de a restaura casa. Cred că această casa, construcția în sine este cea care a determinat începerea acțiunii, mai mult decît locatarul său.
Demersul Laurei Zaharia îl consider un act de curaj și de bunătate reală, nefiind motivat de nici un interes ulterior, altul decât păstrarea arhitecturii vernaculare prezentă în această casă. Doamna arhitect este dedicată proiectării și încorporării în designul arhitectural a elementelor tradiționale. Am vorbit cu domnia sa pentru a mă edifica de veridicitatea acestui demers și are susținerea mea 100%. M-am convins că tot ceea ce se intreprinde în acest sens este un act benevol, dezinteresat și are susținerea mai multor persoane care au legătură cu lemnul din zona noastră, a Maramureșului. Meșterul Adrian Cramar și artistul Mihai Grigorescu sunt printre cei aflați alături de doamna Zaharia.
Subscriu acestui demers, chiar dacă nici eu până acum nu am simțit că astfel de acțiuni mă motivează să iau poziție. Acum e altceva, e o casă din lemn, cu draniță, autentică, de la noi, din Maramureșul istoric. Meșterul care o va restaura este local, metoda este tradițională și beneficiarul final, un om care a folosit și trăit o viață întreagă într-o astfel de casă. Mâine voi face și eu o donatie.
Laura Zaharia – Da, am socotit ca avem nevoie de 39.000lei. In asta intra materialul lemnos si manopera pentru structura acoperisului si a tavanului (mesterul Ion din Budesti) + dranita si manopera pentru montajul dranitei + transport
Casa a fost construita în 1927.
Are 2 camere și o șatră frumoasă pe 3 laturi, îmbogățită în dreptul intrării cu un șopru.
Fundațiile și soclul sunt din piatră naturală zidită fără liant și necesită reabilitare.
Butea casei este din lemn de stejar, în stare foarte bună, mai puțin ultimele 3 bârne din partea de sus a peretelui nordic, care sunt degradate din cauza infiltrațiilor de apă prin acoperiș și necesită schimbare. Casa este acoperită cu șindrilă peste care au fost așezate mai multe straturi de carton bitumat, semn că șindrila a îmbătrânit și că era necesară înlocuirea ei; probabil că înainte de protejarea casei cu carton bitumat, șindrila de pe latura nordică a permis infiltrarea apei ce a provocat degradarea bârnelor superioare de pe peretele nordic.
În primăvara anului 2016 la un vânt puternic acoperișul casei a fost torsionat, suprasolicitând șatra pe 3 laturi, a cărei sistem constructiv fără contravântuiri a preluat mișcarea de rotire imprimată de acoperiș; elementul care a cedat a fost cununa casei care s-a rupt în mai multe locuri iar acoperișul s-a deformat. La ora actuala cununa casei este sprijinita cu popici subțiri din lemn; colapsul este iminent mai cu seamă că urmează să vină iarna și zăpada se va așeza pe acoperișul șubred, incapabil să suporte orice sarcină suplimentară.
Casa este în proprietatea lui Gheorghe Bohotici. S-a născut aici și acum trăiește singur. Singurele rude sunt frații și surorile sale.
La cei 84 de ani ai săi Gheorghe Bohotici este într-o formă fizică de invidiat: își petrece timpul la coasă – are 3 stătuturi de îngrijit. Am numărat cam 80 de clăi pe care le va vinde într-o zi, când cineva îi va oferi un preț acceptabil, ca să-și cumpere o casă nouă. Meniul lui Gheo într-o zi de coasă este cam asa: un țoi de tuică pe ”inima goală” și mămăligă cu brânză sau mămăligă cu lapte.
În casă nu există apă, canalizare, electricitate sau telefonie.
Pentru ca Gheorghe Bohotici să aibă un adăpost sigur în iarna ce vine, și pentru ca o frumoasă casă tradițională maramureșană să supraviețuiască, ne-am adunat câțiva iubitori de tradiție impresionați de modul de viață a lui Gheo, cu scopul de a reface acoperișul casei.
Lista este deschisă, vă așteptăm !
Orice ajutor este binevenit.
Îmi doresc ca cei din zona Baia Mare, Maramureșul cu precădere, să afle de această acțiune și să fie solidari pentru o faptă bună.
Forma inițială de străngere de fonduri s-a pornit cu ideea de ”comercializare” a clăilor de fân adunate în ograda lui Gheorghe Bohotici, simbolic. Pentru că oamenii nu sunt specializați pentru strângerea de fonduri, au abordat acest demers într-o manieră simplă, normală, publicând pe Facebook cereri către prieteni și cunoscuți, în română, engleză și franceză.
Traducerea în engleza
OLD TRADITIONAL HOUSE, HEYSTAKS and ,,, HUMAN
Donations have reached a … friendly level !
We have raised already 38% of the estimated value (8.500euro) to rebuild the roof of the house so that winter will not make two victims:
– the owner George Bohotici – 84 years, young, hard-working man,
– and an old Maramures house from the last echelon of traditional houses that still exist.
We still have 62% to raise!
Come and participate, all of you – lovers of local traditional values!
Traducerea în franceză
Ses images reflètent l’ambiance, la couleur, la nature, l’homme et la tradition du pays de Maramureș, très souvent dans une seule image.
Mihai Grigorescu a choisi dans son archive des photos avec des meules de foin faites par des centaines d’autres Gheo sur des centaines d’autres collines, dans des dizaines d’autres villages, aux alentours de centaines d’autres maisons traditionnelles de Maramureș.
Le choix de Mihai de soutenir le projet de réhabilitation de la maison de Gheo n’est pas anodin: derrière son art il y a un cri de désespoir devant la mort lente de l’architecture traditionnelle et son remplacement par des maisons kitch, un savant mélange de béton avec des balcons en inox, dans une explosion de mauve, jaune et bleu.
Ce qui est important maintenant c’est qu’on soit unis dans ce projet.
Et qu’on se mobilise en vous priant de nous rejoindre.
On vous rappelle le compte pour les dons en vue de la réhabilitation de la toiture de la maison de Gheo:
RO53INGB0000999903020634 (oui, je sais, c’est ING mais… on fait avec, Triodos n’est pas présente en Roumanie)
Bénéficiaire: Laura Ioana Zaharia
Message: Casa Mara
O parte pe care am remarcat-o căutând să mă documentez despre implicarea de până acum a fost o remarcă după publicarea pe rețelele de socializare de la un moment dat, aparținând Norei Anghel – Interesant experiment sociologic: postul tradus în franceza a avut 3 „like” = 2 donatii. Pe cele în româna, zeci de „like” = 3 donatii (pâna acum).
Priviți, apreciați și acționați după bunul plac și imbold al sufletului. Eu sper să senzibilizez băimăreni, care pot și vor să facă o donatie, să simtă că au făcut un bine lemnului din Maramureș, lor înșiși printr-o faptă bună și pentru Casa cu clăi a lui Gheorghe Bohotici într-un final.
Exemple de susținere pentru donație :
În 25 septembrie Adrian Cramar scria pe FB:
De vânzare: formațiuni vegetale, pentru nostalgici, căpițe
Locație: Mara, … un sat din Maramureșul nostru drag
Preț: 100 lei / capița 2016, capița „Vara Asta”
Preț: 200 lei / capița „Alte Veri” (care au stat la maturat 6-7 ani…)
Preț: cât poți tu sa oferi din inima – atâta costa un pai
Transportul la domiciliu asigurat. Este instantaneu. Cand donatia ta a parasit contul tau, inchizi ochii si iți vezi capița sau paiul acolo unde doresti.
Cont în lei: RO44INGB0000999903543820
Cont în euro: RO53INGB0000999903020634
Mesaj de comunicat la transfer: Casa Mara
Pentru renovarea casei, Gheo are nevoie de 39 000 lei.
Pentru a ajunge la această sumă o sa vindem aceași capița de câte ori este cerere! Pentru ca suntem convinși ca așa lucreaza „Dau si Primesc” si ca este destul pentru toți in acest univers, lume si vremuri în care trăim.
Ce vă aduce acestă acțiune inițiata de Laura Zaharia si Zaharia Gelu?
– vă aduce capița de vis în inima voastra si stiți că e pentru totdeuna…(nu sunt multe lucruri de care suntem siguri)
– vă da sentimentul ca nu traiți suspendat, ca aveți o contribuție la o lume mai buna si impact in viața unui om Acum si a celor ce vin După Noi și vor admira casa tradițional maramureșeană a lui Gheo.
Postul lui Adrian Cramar de pe FB :
Sculpturile “Formațiuni vegetale” au fost realizate între anii 2010-2016 de Gheorghe Bohotici și aparțin patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur.
Iată ce spunea un vizionar coleg de-al lui (Brâncusi), prin 1910 : “a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător, încercarea de a atinge vechimea, arhaicul…”
“Vreau să mulțumesc romanilor … care au participat în mod activ si care au dovedit ca rădăcinile nu se uită si că au ințeles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achiziției”, a afirmat șeful Guvernului.
Guvernul, prin vocea prim ministrului Dacian Ciolos, a ținut sa mulțumeasca numeroșilor donatori, dar având în vedere că (modica) suma de 9 000€ nu a fost încă atinsă, s-a decis prelungirea procesului de achiziție publica.
Guvernul ține să vă reaminteasca, dragi cetațeni, că această suma de 9 000€ este necesară pentru reabilitarea casei sculptorului Gheo.
”Beneficiul” celor care fac donații este o imagine cu Maramuresul de la Mihai Grigorescu, puteți vedea pe pagina sa de Facebook viziunea asupra artei prin obiectivul său.
„Fotografiile lui restitue ambianța, culoarea, natura, omul, tradiția si obiceiul țarii Maramureșului, deseori, într-o singură imagine.
Mihai Grigorescu a ales din arhiva lui fotografică imagini cu clăi făcute de sute de alți Gheo pe sute de alte dealuri, în zeci de alte sate și în preajma a sute de alte case tradiționale maramureșene. Alegerea lui Mihai de a susține proiectul pentru casa lui Gheo nu e anodină: în spatele artei, a frumosului e un strigăt de disperare în fața morții lente si sigure a satului maramureșan si înlocuirea lui cu chiciuri inoxidabile, de preferința de culoare mov.” (citez pe Adrian Cramar)
Ceea ce e important acum e că ne-am unit în acest proiect.
Si că ne mobilizam în rugamintea de a vă alatura nouă.
Va reamintim conturile în care puteți face o donație pentru refacerea acoperisului CASEI CU CLĂI – Casa Gheorghe Bohohtici, din MARA, MARAMURES.:
Cont în euro: RO53INGB0000999903020634
Contul RO44INGB0000999903543820
Titular: Laura Ioana Zaharia
Cu mentiunea: PENTRU REFACEREA ACOPERISULUI CASEI DIN MARA – MARAMURES
Acesta „aducere aminte” vine la pachet cu un modest gest de recunosținta din partea noastra:
Pentru donații de pâna la 100 lei, veți primi o fotografie de-a lui Mihai 10/13cm.
Intre 100 si 200 lei, va alegeți o fotografie, 20/30cm si noi ne ocupăm de restul.
Intre 200 si 500 lei, va alegeți o fotografie, 28/35cm si noi ne ocupăm de restul.
Peste 500 lei, va alegeți o fotografie, 40/60cm si … noi ne ocupăm de restul!
Sper să se facă mai mult decât refacerea acoperișului, pentru că inclusiv șatra este deplasată și necesită consolidare.
Dacă momentul sa faceți o donatie pentru Cumințenia Pământului nu v-a motivat suficient, poate găsiți acest prilej și moment prielnice să luați parte prin acțiune. Știu că s-a avansat destul de bine cu strângerea de fonduri și se îndreaptă spre jumătate din suma necesară pentru proiectul Casa cu Clăi.
Promit să revin cu imagini finale, cu casa restaurată, nu am nici o îndoială că se va reuși asta.
7 comentarii Adaugă comentariu
Multumim pentru sprijin.
Suntem siguri ca vom reusi pentru ca avem încredere în voi.
Imi doresc sa reuseasca acest proiect, imi place structura initiativei.
Bunå Calin!
Foarte frumos si interesant de citit si de vazut.
Unde este casa asta, poti så-mi scri un email sau un nr de telefon pt a vb mai multe de asta?
Multumesc si sånåtate
Tudor
sunt datele mele la contact – https://www.stejarmasiv.ro/contact/
Buna ziua. Ce s-a mai ]nt\mplat cu proiectul acesta? Multumesc
Buna seara
A fost finalizat si am continuat in articolul – https://www.stejarmasiv.ro/casa-cu-clai/
Proprietarul a decedat inainte de finalizare si in acest moment urmasii au o problema mare, pentru ca nu stiu cum sa vanda sau cum sa evalueze o casa care anterior proiectului de voluntariat donatii ar fi fost demolata. Oamenii implicati sunt incantati de rezultatul final.
Multumesc pentru raspuns. Imi pare rau pentru decesul proprietarului. Ar fi fost minunat sa vada reusitele unui grup pentru o comoara draga lui. Meritati tot respectul pentru ceea ce ati facut. Sa speram ca va mai insufletiti astfel si pentru alte proiecte. Cu respect.